Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás sütemények 01.


ALMA BESAMELMÁRTÁSSAL
Elkészítése: 1 kg meghámozott, fölszeletelt almát 2 dl cukros fehérborban puhára párolunk, 15 dkg vajból, 4-5 ek lisztből, 5 dl tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk. Amikor kissé kihűlt, belevegyítjük 4 tojás sárgáját, 8 dkg porcukrot, 1 citrom reszelt héját és a tojások kemény habbá vert fehérjét. vajjal kikent tűzálló tálba beleteszünk egy réteget a besamelből, tetejére egy sor almát, majd megint besamelt és így tovább. Legfelül besamel legyen cukorral meghintve. 30 percig sütjük a sütőben.

ALMA BUNDÁBAN (ZSÍRBAN SÜLT TÉSZTÁK)
Elkészítése: 5 dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszünk, és 2 dkg élesztőt morzsolunk. Adunk hozzá egy tojást, kevés sót és annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta legyen. Kétszeresére kelesztjük. A meghámozott almák magházát eltávolítjuk, és karikákra vágjuk. Az almaszeleteket a tésztába mártjuk, forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát megsütjük, és fahéjas cukorral meghintjük. Tartalmas leves után jó ebédétel.

ALMA JÓASSZONY MÓDRA (VEGYES ÉDESSÉGEK)
Elkészítése: 8 közepes nagyságú almát meghámozunk. magházukat kiszedjük és az üregükkel felfelé az almákat kivajazott tűzálló tálba egymás mellé “ültetjük”. Az üregekbe néhány szem jól megmosott mazsolát és valamilyen pikáns gyümölcsízt - málnát vagy meggyet - teszünk, erre egy borsónyi vajdarabkát. Forró sütőbe toljuk, és alma minőségétől függően 10-15 percig sütjük. Közben simára keverünk 2 tojássárgáját 3 ek. porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 ek. liszttel meg 5 dl tejjel. Gőzön krémmé főzzük. A gőzről levéve, 2 evőkanálnyi rummal ízesítjük, és azonnal, forrón az almákra öntjük, melegen tálaljuk.

ALMA PONGYOLÁBAN (ZSÍRBAN SÜLT TÉSZTÁK)
Elkészítése: Nagy, borízű almákat meghámozunk, és kerek szeletekre vágunk. Cseresznye vagy meggy-ében, esetleg likőrben megforgatjuk, cukorral meghintjük, majd a megszokottnál valamivel sűrűbb palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban szép világosbarnára sütjük. fahéjas cukorral meghintve, melegen tálaljuk.

ALMA TEPSIBEN
Hozzávalók 4 személyre: 2 db közepes nagyságú savanykás alma, 1 db tojás, 20 dkg liszt, 2.5 dl tej, 3 ek porcukor, 5 dkg margarin, 1 tk sütőpor, 1 mk őrölt fahéj, 1 mk só

Elkészítése: Először a tésztát készítjük el. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg margarin kétharmad részét, a porcukrot, a sót, a sütőport, valamint a fahéjat, majd a tejjel és a liszttel simára keverjük. Egy kisebb tepsit vagy szögletes tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, és kevés zsemlemorzsával meghintve a hűtőszekrényben jól lehűtjük. A tésztát a tepsibe öntjük. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és karikákra vágjuk. A karikákat szépen elrendezzük a tésztán. Ebbe azok bele is süllyednek. Előmelegített, forró sütőbe toljuk a tepsit, és közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem tapad a masszából. A megsült tésztát kiborítjuk, és kockákra vágva tálaljuk.

ALMATORTA
Elkészítése: 12 deka vajat habosra keverünk, s azután hozzáadunk egyenként 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is jól elvegyítjük, s e tömegből, három egyforma tortalapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy lábosban 20 deka cukorral kásává főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral megkenjük s megtöltjük- az alma kásával. 3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk.

ALMA, CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók: 1 kg alma, fél liter tej, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 db tojás, 2 evőkanál fahéj, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál porcukor, csipetnyi só

Elkészítése: Az almát lehámozzuk, magházát kivájjuk, és kb. fél cm-es karikákra vágjuk. A tepsit kivajazzuk, morzsával megszórjuk, és ráterítjük az almát. A tejet lassú tűzön feltesszük főni, majd habverővel állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ekkor belekeverjük a tojássárgákat és a kemény habbá vert fehérjéket. Ezt a masszát az almára simítjuk, majd meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük. Ezután megszórjuk a porcukros fahéjjal és langyosan tálaljuk.

ALMAFÁNK (ÉDES APRÓSÜTEMÉNYEK)
Elkészítése: 1,5 dl vizet felforralunk 10 dkg Ráma margarinnal. Állandóan kevergetve beleszórunk 15 dkg réteslisztet. A tűzön tovább keverjük. Amikor a tészta az edénytől elválik, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Egyenként beledolgozunk 3 egész tojást. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nyolc egyforma négyzetet vágunk ki belőle. Amíg a tészta hűl, megtisztítunk 8 közepes almát, magházukat kifúrjuk. Az üregekbe baracklekvárt csepegtetünk. Minden tésztanégyzetre teszünk egy lekvárral töltött almát, és a tészta négy csücskét összefogva, egyenként becsomagoljuk. Kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük, előmelegített sütőbe tesszük. Öt percig teljes lángon, majd takarékon szép pirosra sütjük. Még melegen meghintjük fahéjas cukorral. Kitűnő meleg édesség.

ALMAFÁNK 01.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez

Elkészítése: A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük. Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMAFÁNK 02.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 5 dl tej, 2 egész tojás, fél dkg élesztő, 3 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a sütemény behintéséhez

Elkészítése: Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a megkelt élesztő “felfusson” a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm az átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba teszem, tetejére is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen (de nem a tűzhely szélén) duplájára kelesztem. Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag tésztát.
Bő, forró olajban fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütöm. Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.

ALMAFELFÚJT
Elkészítése: 4 jó nagy almát meghámozva, összevagdalva puhára főzzük, ízlés szerint cukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Áttörjük tejben áztatott 2 zsemlével, majd belekeverünk 2 tojássárgáját, 5 dkg vajat és végül 2 tojásfehérje kemény habját. Kikent, meghintett formában megsütjük. Tálaláskor fahéjas cukorral hintjük meg.

ALMAHAB (BOSZORKÁNYKRÉM)
Elkészítése: 1 kg almát forró sütőben megsütünk, vagy négybe vágva kevés vízzel megpároljuk. A megpuhult almát elturmixoljuk, még melegen hozzáadunk 20 dkg cukrot, 4 tojásfehérjét és habzásig keverjük. Üvegtálra tálalva, tetejét villával megcifrázzuk, és néhány szem friss vagy főtt gyümölccsel díszítjük. Száraz süteményt adunk hozzá.

ALMAHAB 01.
Hozzávalók: másfél kg savanykás (Jonatán) alma, 20-25 dkg cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 tojásfehérje, 5 dkg vaj

Elkészítése: Az almát meghámozom, kicsumázom, és szeletekre vágom. Saját levében, a vajon, citromlével, citromhéjjal fűszerezve, fedő alatt puhára párolom, majd fedő nélkül elpárologtatom a felesleges levét. Ha kihűlt, hűtőben jól lehűtőm. A cukor felével turmixgépben pépesítem. A tojásfehérjékből kemény habot verek, majd a cukrot hozzátéve, tovább verem, amíg fényes nem lesz. Ekkor apránként hozzáadom a pépesre zúzott almát és tovább verem. Habos, nagyon könnyű masszának kell lennie. Talpas poharakban, azonnal tálalom.
Csokoládédarával vagy diószemekkel lehet díszíteni.

ALMAHAB 02.
Elkészítése: Egy kilogramm almát megsütünk, szitán áttörünk, egy tojás fehérjét adunk hozzá, négy-öt evőkanál cukorport, egy jó kanál ribizli- vagy más savanykás ízt. Mindezeket körülbelül egy óráig keverjük, mindig egy irányban, míg szép fehér és jó habos lesz. Piskótával, s habcsókkal díszítve tálaljuk.

ALMAKENYÉR
Hozzávalók: két db, egyenként fél literes (15 x 7 cm-es) sütőformába való adaghoz: 40 dkg alma, 5 dkg cukor, 13 dkg mandula, 13 dkg finomliszt, 13 dkg Graham liszt, 3/4 csomagnyi sütőpor.
Összesen egy evőkanálnyi a következő mézeskalács fűszerekből: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 2-3 szem porrá tört kardamom mag (vigyázat, igen erős az aromája); 1 db porrá tört szegfűbors, egy evőkanál kakaópor, 13 dkg mazsola, liszt és zsiradék a tepsik kikenéséhez (vagy sütőpapír), végül a cukormáz alkotóelemei: két evőkanálnyi citromlé, 7-8 dkg porcukor, pár csepp fekete ribizli szörp

Elkészítése: Az almákat megmossuk, a magházat éles késsel eltávolítjuk, azután héjastól lereszeljük az almát nagy lyukú reszelőn. Megszórjuk cukorral, utána 4-6 órán át, állni hagyjuk. A mandulákat forró vízbe dobjuk, a vizet kis idő múlva leöntjük, majd lehúzzuk héjukat. Valamennyi hozzávalót összekeverjük, egyenletes tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsiket bekenjük egy kis margarinnal és meghintjük liszttel. A tésztát az így előkészített formákba öntjük, tetejét elsimítjuk. Az almakenyeret a sütő középső részén süssük kb. 75 percig. Amikor kész, ne borítsuk ki azonnal a formából, hagyjuk állni 5-10 percig. Utána borítsuk rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A citromléből, pár csepp fekete-ribizli szörpből és a porcukorból sűrű, rózsaszínű cukormázat keverünk, majd bevonjuk vele a kenyereket. Tört mandulával díszítjük. Hűvös helyen tárolva, akár három hétig is eláll.

ALMAPUDING (FELFÚJTAK ÉS PUDINGOK)
Elkészítése: 8 nagy vagy 10 közepes almát meghámozunk, és megreszelünk. Összekeverjük 10-12 dkg zsemlemorzsával, 15 dkg habosra kevert vajjal, 4 tojássárgájával, 10 dkg mazsolával, kevés tört fahéjjal, 5 dkg hámozott, darált mandulával, 20 dkg cukorral, végül 4 tojás keményre vert habjával. Vajjal kikent, lisztezett formába állítjuk, és a sütőben 45 percig főzzük. Borsodóval tálaljuk.

ALMAPUDING (SÜTEMÉNYEK CUKOR NÉLKÜL)
Elkészítése: 75 dkg almát lereszelünk, megpároljuk, még melegen belekeverünk 5 dkg margarint. Fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel édesítjük. 3 zsemlét beáztatunk, áttörjük, és az almához vegyítjük. 5 dkg búzadarával és a 7 tojásfehérje kemény habjával összekeverjük a tésztát, kivajazott tűzálló tálba öntjük, és gőzben 1 órát főzzük.

ALMAPÜRÉ (VEGYES ÉDESSÉGEK)
Elkészítése: A meghámozott almákat negyedekbe vágjuk, kevés víz hozzáadásával ízlés szerint cukrozva puhára pároljuk, majd szitán áttörjük, vagy elturmixoljuk. gyerekeknek, betegeknek és pecsenyéhez körítésnek adjuk. süteményeket is megtölthetünk vele.

ALMÁS BATYU (NAGY GÁZTEPSIRE VALÓ MENNYISÉG)
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg borízű (savanykás) alma, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 db egész tojás, ízlés szerint kristálycukor, késhegynyi tört szegfűszeg, a tetejére kevés fahéjas porcukor

Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el: az almát megmossuk, almacsumázóval kitoljuk a magházát, és héjastól egy centis karikákra szeleteljük. A felengedett tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 8 x 8 centis négyzeteket vágunk belőle. Egy-egy tésztadarabra ráteszünk egy almakarikát, ezt meghintjük kevés fahéjjal és szegfűszeggel összekevert cukorral, majd még egy almakarikát rátéve, a cukrozást megismételjük. Ezután a tésztalap négy sarkát összefogjuk, mint amikor túrós táskát készítünk. A kis batyukat óvatosan, lapát segítségével sütőlemezre helyezzük, a tetejüket felvert tojással bekenjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. A lángot azonnal mérsékeljük, és 18-20 perc alatt szép aranysárgára megsütjük. Még melegen levesszük a sütőlemezről (ugyancsak lapát segítségével), és kevés porcukorral meghintjük. Csak hidegen tálaljuk. Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

ALMÁS BATYU 01.
Hozzávalók 10 db tésztához: 18 dkg búzaliszt, 2 dkg szójaliszt, 1/2 csomag Ráma margarin, 1 db tojás, 1-2 evőkanál zsírszegény tejföl, 1/4 citrom, 25-30 csepp Polisweet
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 1/4 tojás, késhegynyi őrölt fahéj, 30-40 csepp Polisweet

Elkészítése: A megadott hozzávalókból omlós tésztát készítünk. Miután hűtőben pihentettük, vékonyra nyújtva 10 négyszögletes darabokra vágjuk. Közben a hámozott almát vékonyan felszeleteljük, megforgatjuk a búzacsíra, fahéj, Polisweet keverékében és arányosan szétosztva a tésztára halmozzuk. A kockák széleit, mint a batyut összefogjuk vagy egymásra hajtva, tojással megkenjük. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ízlés szerint más gyümölccsel is készíthető.

ALMÁS BATYU 02.
Hozzávalók: 23 dkg. liszt, 20 dkg margarin, 1 db tojássárgája, egy csipet só, negyed citrom leve, 1 ek tejföl, 50 dkg alma, 5 dkg diétás sárgabarack lekvár, 1 db. egész tojás a kenéshez

Elkészítése: A lisztből, margarinból, édesítőszerből, tojássárgájából, citromléből és a tejfölből omlós tésztát gyúrunk, amit két órán át, pihentetünk a hűtőszekrényben. Ez alatt az almát megtisztítjuk, felszeleteljük, víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A forró almába belekeverjük a lekvárt és hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre egy-egy evőkanál almás tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk. Kizsírozott tepsibe téve egész tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a batyukat.

ALMÁS BÉLES (HÁJAS TÉSZTÁK)
Elkészítése: Réteslisztből tejföllel, 1 tojással, kevés rummal és langyos sós vízzel rétestészta keménységű tésztát készítünk. Vékonyra kinyújtjuk, és a közepére teszünk a liszttel egyenlő súlyú megtisztított, kétszer átdarált hájat. Összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük. Háromszor kisodorjuk, hajtogatjuk, közben mindig 15 percet pihentetjük. A harmadik kisodrás után összehajtva 24 óráig hűtőszekrényben tároljuk, majd kinyújtjuk, két részre osztjuk, egyik felét kikent tepsibe tesszük, és rákenjük a megpárolt, cukros, reszelt, citrommal ízesített almatölteléket.
A tészta másik felét ráborítjuk, tojásfehérjével megkenjük, vagdalt mandulával meghintjük, és jó erős tűznél megsütjük.

ALMÁS BÉLES (OMLÓS TÉSZTÁK VAGY LINZEREK)
Elkészítése: Összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg zsírt, 2 ek cukrot, 1 egész tojást, 1 ek tejfölt, csipetnyi sót majd két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük, egy marék dióval vagy mazsolával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük. sütés után deszkára borítjuk, kockákra vágjuk, cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.
Töltelék: 1 kg almát a magháztól megtisztítunk, legyaluljuk, addig pároljuk, míg a levét elfövi. 10 dkg cukorral, fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.

ALMÁS BUKTA
Hozzávalók:
A kovászhoz: 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 3 tojássárga, 4 dkg vaj vagy margarin, kevés tej, csipetnyi só
A töltelékhez: 3 szép, aromás, savanykás alma, 2 evőkanál sárgabarack lekvár

Elkészítése: Először elkészítem az élesztőt. A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, közepébe vájok egy mélyedést és beleöntöm a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozom a vajat is, majd lisztezett tálba téve a cipóvá formált tésztát, a tetejét is belisztezem, és ruhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztem. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Ötször nyolc centis darabokra vágom, és még negyedóráig hagyom pihenni. Közben az almákat meghámozom, kicsumázom, és negyedekbe vágom. Egy-egy almadarabot megkenek kevés sárgabaracklekvárral, majd a tésztadarabra teszem. Úgy csomagolom be az almát, hogy ne látsszék ki a tésztából egy darabkája sem. Két végét benyomkodom és felcsavarom. Kikent tepsire vagy sütőlemezre állítom és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ugyanígy szoktam készíteni sárgabarackkal, körtével, esetleg kimagozott meggyel vagy cseresznyével. Ez utóbbiakból három-négy darabot teszek egy-egy buktába. Mindenkor a gyümölcshöz illó lekvárral vagy dzsemmel kenem meg a gyümölcsöt.

ALMÁS BUKTA OMLÓS TÉSZTÁBÓL (OMLÓS TÉSZTÁK VAGY LINZEREK)
Elkészítése: 25 dkg lisztből, 12 dkg vajból, 4 dkg zsírból, kevés cukorból, csipet sóból, 2 tojássárgájából, 1 ek fehérborból és annyi tejfölből, hogy az túl lágy, vagy kemény ne legyen, tésztát gyúrunk. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kis négyszögeket vágunk belőle, és ezeket megtöltjük fahéjas almapürével. A kockák szélét összefogjuk, tojással megkenjük, és kikent tepsiben megsütjük.

ALMÁS CSÓK
Elkészítési idő kb. 1 óra
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy főző-margarin, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1,5 kg alma, 1/2 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 /2 citrom leve, 1 /2 teáskanál őrölt fahéj csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez zsiradék, a szóráshoz porcukor

Elkészítése: A vajat vagy a főzőmargarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Egyenként belekeverjük az egész tojásokat. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, majd a vajas (vagy margarinos) krémbe keverjük, és simára eldolgozzuk. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük. Meghámozzuk, majd lehetőleg egyforma, apró darabokra vágjuk. és citromlével meglocsoljuk, hogy meg ne barnuljanak. Végül a gyümölcsdarabokat a tésztába keverjük, és őrölt fahéjjal ízesítjük.

ALMÁS DIÓFELFÚJT
Hozzávalók: 60 dkg tisztán mért alma, 12 dkg dióbél, 6 egész tojás, 15 dkg porcukor, 6 dkg vaj vagy margarin, 5 dl tej, 7 dkg liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál rum (vagy 1 evőkanál rumaroma), 1-1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj és őrölt fahéj, csipetnyi só, 1 dkg vaj a forma kenéséhez

Elkészítése: A meghámozott, kicsumázott, és kis kockákra vágott almát tűzálló tálba teszem, rálocsolom a rumot, és a forró sütőben üvegesre párolom. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tejjel felengedve állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ha már nem nagyon forró, belekeverem a darált diót, a párolt almát és a fűszereket. Ezután adom hozzá a tojássárgákkal alaposan kikevert cukrot, végül beleforgatom a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Kivajazok egy mélyebb formát, beleszórom a zsemlemorzsát és beletöltöm a masszát. A tetejét egyenletesre simítom, majd előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. Még tűzforrón kiborítom egy melegített tálra, és cikkekre vágva azonnal kínálom. Nagyon finom mellé a megforrósított sárgabaracklekvár.

ALMÁS KALÁCS
Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 5 dkg szójaliszt, 2,5 dkg élesztő, 2-2,5 dl zsírszegény tej, 10 dkg Delma margarin, 80 dkg alma, 8-10 csepp Polisett, 3 dkg búzacsíra, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés só

Elkészítése: Az élesztőt mokkáskanálnyi liszttel elkevert fél deci langyos tejbe morzsoljuk, majd amikor felfutott, a szójaliszttel átszitált búzaliszthez öntjük. Beletesszük az olvasztott, de nem meleg margarint, csipet sót, a feloldott Polisett felét, és annyi langyos tejet, hogy jól formázható, de nem kemény tésztát kapjunk. Kézzel, vagy robotgéppel addig dagasztjuk, amíg fényes lesz, és elválik a táltól. Lisztezett tálba téve, konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 30 percig (amíg kétszeresére duzzad) kelesztjük. Gyorsan átgyúrva még kb.20 percig tovább kelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rászórjuk a szárazon kissé megpirított búzacsírát, majd a héjastól durvára reszelt, kinyomkodott a fahéjjal és az édesítő maradékával ízesített almát. Szorosan feltekerjük és egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra téve, negyedórát kelesztjük. Kevés tejjel megkenve tesszük 10 percre, az előmelegített, közép - meleg sütőbe, Ha túl gyorsan pirulna, egy papírlappal, vagy alufóliával fedjük be. Amikor kihűlt, akkor vágjuk szeletekre.

ALMÁS KENYÉR
Elkészítése: 50 dkg almát megreszelünk és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beleteszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és 5 dkg durvára vágott diót. Vajazott, lisztezett őzgerinc formában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

ALMÁS KEVERT
Hozzávalók: 4 tojás, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 kg reszelt alma, 2 csomag sütőpor, 1 dkg őrölt fahéj

Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal összekevert lisztet.(Elég kemény masszát kapsz, de ne ijedj meg!) Hozzákeverjük a reszelt almát.(A levét nem kell kifacsarni!) Már sütheted is.(A nagy tepsiben!) Ha nagyon finomat akarsz, a tetejét vond be olvasztott csokival. Ha a krémeset szereted, bármilyen krémmel töltheted, vagy pudingot teszel a tetejére és arra a csoki-öntetet.

ALMÁS KEVERT SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma tisztán mérve, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 15 dkg durvára vágott dióbél, 25 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 evőkanál sütőpor, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dkg vaj, kevés liszt

Elkészítése: A sütemény készítése előtti napon a reszelt almát a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. Betakarva állni hagyom. Másnap ehhez a keverékhez hozzáadom a tojásokat, a sütőport, a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és addig keverem, amíg könnyű, habos massza nem válik belőle. Ezután beleteszem a diót is, majd az egészet egy kikent, kevés liszttel meghintett, közepes nagyságú, mélyebb tepsibe öntöm. Előmelegített, forró sütőbe téve, közepes lángon addig sütöm, amíg a beleszúrt tű száraz marad. A tepsiben hagyom kihűlni, és kockára vágva kínálom.

ALMÁS KRÉMES
A tésztához: 6-7 db alma, 8 db tojás, 18 dkg porcukor, 3 ek víz, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 ek kakaó
A krémhez: 1/2 l tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 tortabevonó

Elkészítése: Alufóliával kibélelt tepsibe az almát szorosan egymás melle szelem. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral, 3 ek vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre vert tojásfehérjét. Felet az almára simítom, majd a maradékhoz hozzákeverem a kakaót, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt süteményről a fóliát lehúzom, miközben megfordítom úgy, hogy az alma legyen felül, és az alma tetejére kenem a krémet, végül csokimázzal vonom be.

ALMÁS LEPÉNY (OMLÓS TÉSZTÁK VAGY LINZEREK)
Elkészítése: 1 dl tejben 2 dkg élesztőt felfuttatunk. 30 dkg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 1 kanál cukorral, csipetnyi sóval, 1 db tojással, az élesztős tejjel, és egy púpos kanál tejföllel összegyúrjuk. 2 részre osztjuk. Kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsi aljára tesszük, majd a reszelt almát ráhintjük, megcukrozzuk, tetszés szerint fahéjat hintünk rá. A másik lappal befedjük, utána megsütjük. Ha az almát előbb megpároljuk, finomabb tésztát kapunk.

ALMÁS LEPÉNY 01.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír, 2 kanál tejföl csipetnyi só
A töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor, őrölt fahéj, (darált dió, vagy finom morzsa, ez el is maradhat)

Elkészítése: A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk, a nagyobbik felével a tepsit (közepes) kibéleljük, és meghintjük darált dióval, vagy morzsával, erre rákenjük a tölteléket. Majd betakarjuk a másik lappal. Tetejét megkenjük tojással (én pici tejfölt, pici vízzel összekeverek, és ez is jó, ha kevés és drága a tojás!) villával megszurkálom, és forró sütőbe tolva szép rózsaszínűre megsütöm. kockára vágva, esetleg porcukorral megszórva akár hidegen, akár melegen tálaljuk.
Töltelék: a meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a cukorral, valamint fahéjjal ízesítve sűrűre pároljuk. Hidegre hűtve töltjük meg vele a tésztát. A jól érett puha almánk van, akkor nyersen is használhatjuk. Lereszelve, vagy szeletelve cukorral meghintjük 20 percig, állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyer alma alatt a tésztát, bővebben szórjuk meg morzsával, vagy dióval. Fahéjjal ízesítjük.

ALMÁS LEPÉNY 02.
Elkészítése: 10 dkg vajat 1 bögre cukorral, 1 vaníliás cukorral 2 egész tojással és kis sütőporral jól összekeverni! 1 bögre lisztet kanalanként hozzákeverünk, majd egy kizsírozott, lisztezett kisebb tepsibe (Kb. 20x40 cm) belesimítani. 2 db almát megtisztítva, szeletekre vágva, beleegyengetem a tésztába. Fahéjas cukorral jól megszórom, és tűpróbáig sütöm. (Vigyázat! Az adag létszámtól függően növelhető!) Nagyon finom, és egyszerű!

ALMÁS LEPÉNY 03. (10 SZELET)
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg búzaliszt, 8 dkg Ráma margarin, 1 tojás, 1 evőkanál tej, 2 db Polisett, 1/4 citrom leve és héja, késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 4-5 db Polisett, késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítése: A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd beledolgozzuk az egész tojást, a citrom levét és reszelt héját, a tejben feloldott Polisettet. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és a felével kibélelünk egy kis tepsit. Megszórjuk 2 csapott evőkanál búzacsírával és ráterítjük a Polisettel, fahéjjal ízesített, durvára reszelt kinyomkodott almát. (Aki bírja, héjastól használja föl.) Tetejére is szórjunk 2 csapott evőkanál búzacsírát. A maradék tésztával befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben sütjük.
Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.

ALMÁS METÉLT
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg széles metélt (száraztészta), 2 savanykás alma, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj (margarin), 2 dl tejföl, 1 tk finomliszt, 1 mk őrölt fahéj, ízlés szerint cukor, 1 mk só

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, forrásban levő sós vízbe téve megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve melegen tartjuk. Közben az almát meghámozzuk, és kicsumázva, a reszelő legdurvább fokán lereszeljük. A vajat felforrósítjuk, rátesszük az almareszeléket és a megmosott, szárától megfosztott mazsolát, majd egy-két percig fedő alatt pároljuk. A cukorral és a sóval meghintjük, ezután belekeverjük a fahéjat. A tejfölben simára keverjük a lisztet és ráöntjük a mazsolás almára. Folytonos keverés közben besűrítjük, majd beleforgatjuk a főtt tésztát. Jól összekeverjük, és egy nagy serpenyőben megforrósítjuk.

ALMÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.