Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Banános palacsinták


AMERIKAI PALACSINTA
Hozzávalók: 1 tojás, 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 csipet só, 1/2 zacskó sütőpor, 1 mk szódabikarbóna, 1 ek cukor

Elkészítése: Az egészet összekeverve sűrű masszát kapunk, amiből enyhén olajozott v. forró vízzel átkent teflon serpenyőben tenyérnyi v. nagyobb, kisujj vastagságú lepényeket sütünk. Variációk: reszelt alma, banán, csoki reszelék. Egy kis vajjal és juharsziruppal is finom.

AMERIKAI PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 üveg szilvalekvár, 1 db keményebb mangó, 2 db banán, 2 db kivi
A palacsintatésztához: 30 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 3 tojás, 3 dkg vaj, 6 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, olaj

Elkészítése: A gyümölcsöket megtisztítjuk, húsukat apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tésztához habosra keverjük a vajat, a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával. Beletesszük a lisztes keveréket, a tejet, a tejszínt, egy csipet sót, majd simára keverjük. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk.
Serpenyőben kevés olajat melegítünk, és a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. A tányért megszórjuk cukorral és őrölt fahéjjal, ráteszünk egy palacsintát, megkenjük szilvalekvárral, ráreszeljük a mangót, rátesszük a szeletelt banánt, majd egy újabb réteget, és így tovább, amíg el nem fogy a palacsinta.
Egy serpenyőben cukrot karamellizálunk, felöntjük rummal, majd az így kapott öntetet rálocsoljuk a palacsintatortára. Az édességet szeletekre vágott kivivel díszítjük.

BANÁNOS PALACSINTA (ARGENTÍNA)
Hozzávalók: 35 dkg passzírozott banán, 1 mk őrölt fahéj, 1 tk sütőpor, 2 ek porcukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1 ek kukoricaolaj, olaj a sütéshez.

Elkészítése: Mindent keverjünk össze palacsintatésztává. Süssük meg a palacsintákat a következőképpen: addig süssük, amíg hólyagos nem lesz, csak ekkor fordítsuk meg.
Töltsük meg párolt banánnal és szitáljunk rá porcukrot.

BANÁNOS PALACSINTA (CREPES AUX BANANES)
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók4 személyre: 1/2 l szőlőlé, 1 kávéskanál fahéj, 1 banán, 100 g liszt, 40 cl tej, 2 evőkanál porcukor, 20+40 g vaj, 2 tojás, 1 csipet só

Hozzávalók: A szőlőlevet főzzük a fahéjjal kis lángon 20 percig, míg szirupszerű lesz.
Hámozzuk meg a banánt, vágjuk darabokra. Turmixoljuk le. Adjuk hozzá fokozatosan a lisztet, tojást, 20 g olvasztott vajat és végül apránként a tejet.
Süssük meg a maradék vajon a palacsintákat, öntsük le a szőlős szósszal.

CSOKIS BANÁNOS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 5 dkg darált mogyoró, 1 tk mandula kivonat (vagy Amaretto), 4 ek tej, 1 adag palacsinta tészta, 30 dkg csokis-mogyoró krém (pl. Nutella), 4 ek tejszín, 5 banán, 2 ek citromlé
Dekoráció: egy maréknyi mogyoró pörkölve, tejszínhab vagy fagylalt

Elkészítése: A darált mogyorót, tejet és mandula kivonatot keverjük a palacsinta tésztába, majd süssük ki a palacsintákat. A csoki krémet keverjük el a tejszínnel, és melegítsük egy kicsit fel, annyira hogy puhább legyen, de ne folyékony. A banánokat vágjuk fel vékony karikákra, és locsoljuk le a citromlével. Egy palacsintát helyezzünk egy lapos tányérra, kenjük meg a csokis krémmel, majd borítsuk be banánszeletekkel. Fedjük le egy újabb palacsintával, és ismételjük meg a csokis-banános bevonatot. Az utolsó palacsinta tetejét szórjuk meg porcukorral és mogyoró darabokkal. Hagyjuk hűtőszekrényben lehűlni.  Vágjuk fel torta szeletekre, és tálaljuk fagylalttal vagy tejszínhabbal.

CSOKIS-FAGYLALTOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához: 10 dkg liszt, 2 tojás, 2.5 dl tej, csipet só, olaj, vaníliás cukor
A díszítéshez: 4 banán, 8 kivi, 2.5 dl csokoládémártás, 1 liter vaníliafagylalt, kevés citromlé

Elkészítése: A lisztet, tejet, tojást csipet sóval jól elkeverjük, hagyjuk tíz percig pihenni, majd nyolc palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat négyrét hajtogatva tesszük tányérra, megszórjuk vaníliás cukorral, félig leöntjük csokoládémártással, a másik oldalra fagylaltot halmozunk, a tetejét pedig karikára vágott banánnal és kivivel díszítjük.

HAJDINAPALACSINTA MÉZES, GYÜMÖLCSÖS TÚRÓVAL TÖLTVE
Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgó olaj, 20 dkg túró, 4 evőkanál méz, 25 dkg gyümölcs

Elkészítése: A túrót áttörjük, mézzel édesítjük és beletesszük az apróra vagdalt friss gyümölcsöt (lehet eper, málna, banán, őszibarack és szinte bánni más) és jól összekeverjük. A frissen kisütött hajdinapalacsintákat megtöltjük a túrókrémmel és feltekerjük, friss gyümölcsökkel tálaljuk.

KARIBI PALACSINTA
Elkészítése: A banánokat pépesre vágjuk, pár csepp citrommal meglocsoljuk, darált dióval, kevés porcukorral ízesítjük. Az édes tésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük. Porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.

MÉZES-BANÁNOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl tej, 2 banán, 6 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál méz, 4 dkg szálasra vágott mandula, csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítése: A lisztet csomómentesre keverjük a tejben, majd kikeverjük a tojással. A palacsintatésztát ízlés szerint kevés szódavízzel hígítjuk. 2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk. A tésztába csorgatjuk, átkeverjük, és kb. 30 percig állni hagyjuk. A tésztából a maradék zsiradék felén, egymás után 4 nagyobb vagy 8 kisebb palacsintát sütünk. Alufóliával letakarjuk, és melegen tartjuk. A banánt meghámozzuk, felszeleteljük, majd citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A banándarabokat a maradék vajon vagy margarinon 1-2 perc alatt megfuttatjuk, és megszórjuk őrölt fahéjjal. A szálasra vágott mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A palacsintákat adagonként előmelegített kistányérra helyezzük. Ráhalmozzuk a sült banánt, és leöntjük a meglangyosított mézzel. Pirított mandulával meghintve tálaljuk. Azonnal fogyasztjuk.
A palacsintákat meg is tölthetjük a banánnal, ekkor azonban ne vágjuk karikákra, hanem villával törjük össze, majd a gyümölcspépet keverjük össze a mézzel és a citromlével. A tölteléket tetszés szerint őrölt szegfűszeggel is ízesíthetjük.
Elkészítési idő kb. 30 perc

PALACSINTA GYÜMÖLCSKRÉMMEL
Hozzávalók: 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, 20 dkg liszt, só, kevés olaj.

Elkészítése: Tejjel, szódavízzel, tojással, liszttel, csipetnyi sóval palacsintatésztát keverünk, vékonyan olajozott serpenyőben megsütjük. A szezonnak megfelelő gyümölcsöket, pl.: eper, banán, ananász, szőlő stb. likőrrel ízesített vaníliakrémmel keverjünk össze és töltsük a palacsintákba.
Tetejét percukorral hintsük, forrón tálaljuk. 

TÖLTÖTT PALACSINTÁK
Hozzávalók 6-6 adaghoz:
A palacsintához: 1/2 l tej, 20 dkg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája, 2 evőkanálnyi olvasztott, langyos vaj, a sütéshez olaj, só, bors
A pulykás töltelékhez: 50 dkg sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 2 pulykamellfilé (kb. 50 dkg), 1 evőkanálnyi olívaolaj, 2 dl narancslé, só, curry, bors
A chilihez: 2 fej vöröshagyma, 1-2 chilipaprika, 2 piros húsú paprika, 1 evőkanálnyi olívaolaj, 25 dkg bárány apróhús (ha nincs, marhahús is jó), 1 babkonzerv (kb. 425 ml), 1 paradicsom-konzerv (kb. 425 ml), 1 kukoricakonzerv, só, paprika, chili
A gyümölcsös töltelékhez: 25 dkg túró, 1,5 dl joghurt (1,5%), 1 evőkanálnyi méz, 3 banán, 1 teáskanálnyi vaj vagy margarin, 2 evőkanálnyi apróra vágott mogyoró, fahéj, ízlés szerint

Elkészítése: Habverővel összekeverjük a tejet, a tojást, a lisztet és egy csipet sót, majd fél órára hideg helyre tesszük. Belekeverjük az olvasztott vajat, és egy vékonyan kiolajozott palacsintasütőben 18-20 palacsintát sütünk belőle. Ha elkészültek, melegen tartjuk őket.
A pulykás töltelékhez megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk a répát és az újhagymát. A pulykamelleket leöblítjük, szárazra töröljük és felkockázzuk. Forró olajban megpirítjuk, sóval és curryvel ízesítjük, majd a húst kivesszük. A megmaradt zsiradékban megpirítjuk a répát és a hagymát, felöntjük a narancslével, és pároljuk 10 percig. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, majd visszarakjuk a húst is a fazékba, és főzzük tovább újabb 5 percig. A tölteléket melegen tartjuk, míg elkészítjük a többit is.
A chilihez megtisztítjuk a hagymát, kivesszük a chili paprikák magházát, és a paprikákat apróra vágjuk. A piros húsú paprikát is megtisztítjuk, majd az egészet megpirítjuk forró olajon. Hozzáadjuk a bárányt, megpirítjuk azt is a zöldségekkel együtt. Ízlés szerint sóval, borssal és chilivel ízesítjük. A babot és a paradicsomot is a raguhoz adjuk, majd 20 percig sütjük. Ezután következik a kukorica, majd újabb 5 percnyi párolás. Ha elkészült, ezt is melegen tartjuk.
Simára keverjük a túrót és a joghurtot, és mézzel édesítjük. Hosszában félbevágjuk a banánokat, hirtelen megpirítjuk a vágott felüket a forró vajon vagy a margarinon, majd megszórjuk fahéjjal. A palacsintákat megtöltjük a különböző töltelékekkel, és még langyosan kínáljuk.

TRÓPUSI FELFÚJT PALACSINTA (TROPICAL PUFF PANCAKE)
Hozzávalók:
A tésztához: 1 evőkanál olaj, 3,2 dl liszt, 1 tasak sütőpor, negyed mokkáskanál só, 4 db tojás, 2,4 dl tej, 2 evőkanál puha vaj vagy margarin
A töltelékhez: 1 evőkanál kukoricaliszt, 5 dl ananász kocka (konzerv), 1,2 dl kókuszreszelék, 1 db közepes banán (szeletelve)

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Közepes méretű keverőtálban gépi habverő legmagasabb sebességi fokozata mellett dolgozza sima tésztává a lisztet, a sütőport, a sót, a felvert tojásokat és a tejet. Ezt követően forgassa egybe a vajjal. Simítsa a megolajozott és felforrósított, 20 centi átmérőjű serpenyőbe. Süsse 10 percig, mialatt felpuffad és aranysárgára sül a tészta. Közben a liszttel összekevert gyümölcsöket alacsony hőfokon, kis lábosban párolja össze. Öntse rá a félig sült tésztára. Hintse meg a reszelékkel, végül pár perc alatt süsse össze a süteményt. Ha félig kihűlt, emelje deszkára és felszeletelve kínálja.