Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ázsia ízei - Szingapúr


CURRYS CSIRKE
Elkészítése: 1 db csirkét feldarabolunk. Összekeverünk 4 dl joghurtot, l citrom levét, 2 kávéskanál sót, fél kávéskanál chilit, 3 kávés kanál curryt, 3 evőkanál olajat.  Ebbe a keverékbe beleforgatjuk a csirke darabokat, és két napig érleljük a hűtőben. Kivéve kissé lekaparjuk a masszát, bő beolajozott fóliába csavarjuk, és kb. 40 percig sütjük. Kibontjuk, és pirosra pirítjuk. Nagyon finom szaftos marad. Hidegen és melegen is fogyasztható.

GARNÉLÁS TÉSZTA
Hozzávalók: 25 dkg rizstészta, 4 ek földimogyoró-olaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 piros chili, 1 tk reszelt gyömbérgyökér, 2 ek indiai curry paszta, 2 ek rizsecet, 1 ek cukor, 22 dkg szárított sonka, 10 dkg vízigesztenye, 10 dkg csiperkegomba. 10 dkg zöldborsó, 1 piros paprika, 10 dkg főtt garnéla, 2 nagy tojás, 4 ek kókusztej, 25 dkg kókuszreszelék, 2 ek aprított koriander

Elkészítése: A tésztát 10 percig forró vízben áztatjuk, majd leszűrjük, és meglocsoljuk a földimogyoró-olaj felével. A maradék olajat a wokban felmelegítjük, majd megpirítjuk benne az összepréselt fokhagymát, a felaprózott chilit, a gyömbért, a currypasztát, az ecetet és a cukrot. Ezután beletesszük a felcsíkozott sonkát, a gesztenyét, a gombát, a zöldborsót és a csíkokra vágott paprikát. Az egészet alaposan átforgatjuk, majd néhány perc után hozzáadjuk a tésztát is. Eközben a tojásokat és a kókusztejet összekeverjük, majd felöntjük vele a wokot. Amint megszilárdult, meghintjük a korianderrel és a kókuszreszelékkel, majd eloszlatjuk a tányérokban, és már kínálhatjuk is.

GÖRÖGDINNYE LEVES
Hozzávalók: 1 db 4 kg-os görögdinnye, 5 dl tyúkhúsleves, 15 dkg csirkehús, 15 dkg sertéshús, 10 dkg sonka, 10 dkg bambuszrügy, 10 dkg borsó, 5 dkg gomba, 1 kk só

Elkészítése: A felaprított húsokat felforraljuk a levesbe, hozzáadjuk a gombát, bambuszt, sonkát, borsót, sót. A dinnye tetejét levágjuk, a húsa felét kiszedjük belőle, beleöntjük a levest, tetejét visszahelyezzük, az egészet fazékba állítjuk, és pár percig elkezdjük forralni.

LAKSA LEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 evőkanálnyi zöld curry paszta, 7 dl kókusztej, 6 dl víz (esetleg csirke alaplé), 1/2 fej vöröshagyma, 1/2 fej lilahagyma, 1 piros és 1 zöld kaliforniai paprika, 1 kisebb sárgarépa, néhány apró brokkolirózsa, 10 dkg főtt csirkemellfilé, 2 dkg üvegtészta, halszósz, 1 evőkanálnyi szójaszósz

Elkészítése: A főtt csirkemellet darabold apró kockákra. A vörös- és lilahagymát szeld vékony cikkekre, a paprikákat csíkokra, a sárgarépát pedig juliennere. Az üvegtésztát áztasd be, s vágd 10 cm-es csíkokra. A currypasztát és a zöldségeket pirítsd át kevés olajon, öntsd le kókusztejjel, add hozzá a vizet (vagy az alaplevet), ízesítsd hal- és szójaszósszal. A zöldséges levet a csirkemell-kockákkal és az üvegtésztával tálald.

TEÁBAN FŐTT SERTÉSBORDA
Hozzávalók: 40 dkg sertésborda, 3 cikk fokhagyma, 1 csillagánizs, 1 kk egész fehérbors, 3 kk cukor, 3 kk só, 3 ek fekete szójaszósz, 2 ek pirított salotta hagyma levél

Elkészítése: A bordát felszeleteljük, és feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, aprított fokhagymát, ánizst, és a salotta hagymát. Ha a hús megpuhult, leszedjük a csontról, a levest leszűrjük.