Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ázsia ízei - Hongkong


HONGKONGI CHOP SUEY
Elkészítése: Vágjunk apró darabokra 1/4 kg sovány sertést vagy marhát. Forrósítsunk zsírt vagy olajat majdnem forráspontig. Süssük meg a húst egy evőkanál szójaszósszal, állandóan keverve. Adjunk hozzá két csésze zellert, egy csésze száraz hagymát, mindkettőt apróra vágva, és egy kis alaplét. Gyorsan fedjük be, és pároljuk, míg a zöldségek, megfelelőek nem lesznek.
Tegyünk bele 1/4 kg babcsírát, és pároljuk egy kicsit. Öntsünk rá mártást és rizzsel tálaljuk.

HONGKONGI LEVES
Hozzávalók: 1 l víz, 1 tyúkhúsleves kocka, 8 levél zöldsaláta, 1 csirkemell, 2 ek kukoricakeményítő, 16 rákocska, 4 ek szójaszósz, 4 csepp Tabasco-szósz

Elkészítése: Vágjuk apró darabokra a salátát és a csirkét. 5 percig serpenyőben főzzük őket a rákocskákkal együtt (zsír nélkül). A keményítőt nagyon kevés hideg vízzel keverjük el, és adjuk a forrásban lévő leveshez a fűszerekkel és a serpenyő tartalmával együtt. Keverjük össze, és 3 percig hagyjuk hűlni. Metélőhagymával tálaljuk.

HONGKONGI MOLNÁRKA
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 12 perc
Hozzávalók 4 főre:
Kelt tésztához: 230 g meleg víz, 1 tojás, 1 tk só, 500 g kenyérliszt BL-80, 8 g vanília pudingpor, 20 g tejpor, 10 g szárított élesztő, 100 g kristálycukor, 75 g olvasztott vaj
Tetejére: 1 tojás, szezámmag
Mexikói díszítés: 50 g puha vaj, 20 g porcukor, 45 g finomliszt

Elkészítése: A lisztet összeszitáljuk a vanília pudingporral és a tejporral. A hozzávalókat a vaj kivételével a fenti sorrendben kenyérsütő gép üstjébe tesszük. Dagasztás-kelesztés programot választjuk. A dagasztás utolsó 10 percében hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk. 10 db kb. 100g-os labdacsokra osztjuk és letakarva 10 percet kelesztjük.
A tésztagolyót ovális lappá nyújtjuk, keskenyebb részénél fogva feltekerjük, úgy hogy a hajtás vége alul maradjon. Sarkait összecsípjük és alányomjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Letakarva 45 percig kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
Elkészítjük a mexikói díszítést: kikeverjük a hozzávalókat. Fontos, hogy a vaj csak puha legyen és ne olvadt! Nyomózsákba vagy kis zacskóba töltjük.
Egy tojást villával lazán felverünk és lekenjük vele a bucikat. Szezámmagot szórunk a tetejükre.
A mexikói díszítéshez a nyomózsákba töltött vajkrémből 3-3 sávot nyomunk mindegyikre.
Én gőzös sütőben sütöm a középső sütősínen. A recept szerint 12 perc, nálam tovább csücsülnek a hagyományos gázsütőben, hogy szép arany-barnák legyenek.
Rácson hagyjuk hűlni a molnárkákat.

HONGKONGI SÜLT CSIRKE
Elkészítése: Tisztítsunk meg egy fiatal brojler-csirkét, és a fejétől farkáig vágjuk félbe. Keverjünk össze három evőkanál szójaszószt, két evőkanál mogyoróolajat, kevés borsot, cukrot, egy gerezd tört fokhagymát és egy darab gyömbért. Mindenhol dörzsöljük be a csirkét, és pihentessük 10 órát.
Forrósítsunk fel egy serpenyőben mogyoróolajat. Mikor serceg, tegyük bele a csirkét, és süssük lassan 20 percig. Azután öntsünk bele két csésze alaplét vagy vizet, főzzük még öt percig, majd vegyük ki, és készítsük el a mártást. Adjunk a serpenyőben lévőkhöz egy csésze vizet és két evőkanál lisztet.
Aprítsunk fel fél doboz fehér gombát, fél doboz pimentot, egy hagymát, és tegyük a mártáshoz. Pároljuk 10 percig. A csirkére öntve tálaljuk.