Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ázsia ízei - Peking


BUNDÁZOTT CSIRKE PEKINGI MÓDRA
Hozzávalók 4-6 személyre: 75 dkg csirkehús, 3 ek szójamártás, 1 ek rizspálinka, fél kk fekete bors, 4 újhagyma, 1 tojás, 5 ek kukoricaliszt, 2 ek búzaliszt, olaj a sütéshez

Elkészítése: Szeleteljük vékony karikákra az újhagymát. Vágjuk 2,5 cm élű kockákra a húst. Verjük fel egy csészében a tojást. Keverjük össze a szójamártást a pálinkával, a borssal és a hagymával. Merítsük a húskockákat ebbe a mártásba, keverjük jól össze. Hagyjuk benne pácolódni 15 percig. Keverjük össze a tojást a kukorica és a búzaliszttel. Amint egységes masszát kapunk, forgassuk bele a húskockákat. Hevítsünk olajat egy közepes méretű serpenyőben, süssük ki kis adagokban a bundás húskockákat. Ropogós, aranysárga falatokat kapunk. Csöpögtessük le. Tálaljuk forrón, szecsuani fűszeres szezámmártás kíséretében.

CSIRKE SZEZÁMMÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 30 dkg csont nélküli csirkehús, 1-1 teáskanál fehér és fekete szezámmag, 1 evőkanál fehérbor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál zúzott fokhagyma, csipet őrölt bors, 1 tojás, 1 dl tejszín, kukoricakeményítő, fél citrom, olaj a sütéshez

Elkészítése: Darabolja fel ízlése szerinti méretre a csirkehúst, és a szezámmag, só, bors és zúzott fokhagyma keverékében érlelje pár órát. Közepes hőfokra melegített bő olajban süsse négy percet a húsokat. Fokozza a hőmérsékletet, és süsse további három percet, amíg arany-barnára sül. Csepegtesse le, permetezze be citromlével. Keverje simára az egész tojást, a bort, a tejszínt és a keményítőt. Öntse le az olajat, és a fűszeres, olajos serpenyőben forralja ki a mártást. Ezzel leöntve tálalja az ételt.

FŐTT BORDASZELET
Hozzávalók: 45 dkg sertésborda, néhány fejes saláta levél, petrezselyem, fél-fél teáskanál chili por és húspuhító, 1-1 evőkanál szójaszósz, liszt és kukoricakeményítő, 2 evőkanál cukor, csipet vörös ételszínezék, 2 evőkanál ketchup

Elkészítése: A szeletelt bordát 20 percig pácolja a két evőkanál vízben elkevert húspuhító, szójaszósz, liszt és keményítő elegyében. Serpenyőben forrósítson fel bő olajat, és süsse meg benne a húst. Hagyjon egy evőkanálnyi olajat a serpenyőben, keverje el ebben a szójaszószt, a cukrot és a ketchupot. Tegye bele a sült húsokat, és keverve forralja össze. Salátalevélre, vagdalt petrezselyemmel megszórva tálalja.

FŐTT MARHA PARADICSOMMAL
Hozzávalók: 75 dkg marhahús, 1 vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 sárgarépa, 3 evőkanál bor, 4 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál ketchup, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 2 evőkanál víz, só, őrölt bors

Elkészítése: Darabolja a zöldségféléket apró, a húst nagyobb kockákra. Két evőkanál, forró olajon párolja üvegesre a hagymát, majd rövid ideig a paradicsommal együtt kevergesse. Adja hozzá a húst, répát, öntse fel a borral és a szójaszósszal, ízesítse cukorral, borssal és ketchuppal, végül 2 deci vízzel forralja fel. Csökkentse a hőmérsékletet, és fedő alatt főzze 1 órát, amíg a hús megpuhul, és a szaftja háromnegyedére elfő. A kevés vízben elkevert keményítővel sűrítse be, majd forrón tálalja.  Nokedli illik hozzá.

FŐTT SERTÉS-TÖLTIKÉK
Hozzávalók: 45 dkg sertéshús, 6 evőkanál szezámolaj, 2 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só és őrölt bors, 12 dkg káposzta, 1 csomó újhagyma
A tésztához: 7,2 dl liszt, 1,8 dl hideg víz

Elkészítése: A töltelékhez alaposan dolgozza össze a darált húst az olajjal. Ízesítse a cukorral, sóval és őrölt borssal. Reszelje le a káposztát, sózza be, és hagyja tíz percet állni. Vagdalja finomra az újhagymát. Dolgozza bele a húsba a kinyomott káposztát és az újhagymát. Hagyja állni, miközben a hideg vízbe tegye a lisztet, és keverje csomómentesre. Tízpercnyi pihentetés után erősen lisztezett deszkán formálja a tésztát hengerré. Vágjon belőle 50 darab karikát, majd sodrófa segítségével ezeket lapítsa 7 cm átmérőjűvé. Ezek közepére tegyen a töltelékből. Fogjon egyik tenyerébe egy tésztát, nedvesítse meg a szélét, majd a másik kéz hüvelyk- és mutató ujjával csipdesse össze a széleket. Így redőzött szélű kis csomagocskákat kap. Forralja fel a sós főzővizet, majd a meglisztezett tésztákat egyenként engedje a lobogó vízbe. Lazán kevergesse az újra forrásig, hogy ne ragadjanak össze. Ekkor csökkentse a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzze hat percet. Ha megfőtt szedje tálra, és édes-savanyú mártással meglocsolva kínálja.

FŐTT TENGERI UBORKA
Hozzávalók: 90 dkg tengeri uborka, 3 újhagyma, 4 szelet gyömbér, 1 evőkanál halikra, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál gyömbérszörp, 1 evőkanál kukoricakeményítő, szezámolaj, bor

Elkészítése: Tegyen egy reszelt újhagymát, 2 szelet gyömbért, 1 evőkanál bort fél liter vízbe, és forralja fel. Blansírozza citromos vízben a tengeri uborkát, hogy elveszítse erős szagát. Öblítse le hideg vízzel, csepegtesse le, és átlósan szeletelje fel a tengeri uborkát. Forrósítson fel két evőkanál olajat. Tegye bele a csíkokra vagdalt hagymát, a maradék gyömbért, párolja rövid ideig. Adja hozzá a tengeri uborkát, és kevergetve párolja pár percet. Ekkor adja hozzá a szójaszószt, a gyömbér szörpöt, a keményítőt és némi szezámolajat. Alaposan forralja össze, a legvégén tegye bele a halikrát. Párolt rizzsel tálalja.

FŐTT TOFU DARÁLT SERTÉSHÚSSAL
Hozzávalók: 15 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál reszelt újhagyma, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 1 evőkanálnyi csípős szójakrém, 2 evőkanál szójaszósz, negyed teáskanál só, csipet cukor, bors, pár csepp szezámolaj, 1 evőkanál bor, 2 dl víz, 22,5 dkg kockára vágott tofu, 2 teáskanál kukoricakeményítő, 2 evőkanál metélő-hagyma

Elkészítése: Forrósítson fel két evőkanál olajat, és párolja rajta a reszelt újhagymát, a zúzott fokhagymát a csípős szójakrémmel. Adja hozzá a darált húst, és párolja készre. Keverje bele a többi hozzávalót, forralja fel, majd vegye a hőmérsékletet a legkisebbre, és melegítse még 3 percet. Az apróra vagdalt metélőhagymával megszórva tálalja.

GARNÉLARAGU
Hozzávalók: 45 dkg garnélarák, 6 dkg cérnametélt, 12 dkg zöld- és piros chili, 8 dkg paradicsom, 1 szelet ananász, 2 evőkanál vöröshagyma, 1-1 teáskanál fokhagyma, lilahagyma, 2 evőkanál ketchup, fél teáskanál ecet, 2 kockacukor, só
A sűrítéshez: 1-1 teáskanál paradicsompüré, világos szójaszósz, 3 evőkanál víz, negyed teáskanál keményítő

Elkészítése: A tésztát áztassa be, vágja félbe a chili paprikákat és távolítsa el a magvaikat, kockázza fel a paradicsomot és az ananászt. A rákokat pucolja meg, távolítsa el a csápokat, folyóvízben öblítse le, majd forró olajban forgassa meg. Tegye félre. Melegítse 3 evőkanál olajat. Tegye bele a zúzott fokhagymát, a reszelt lilahagymát, a vöröshagymát és a paradicsomot. Párolja pár percet, majd adja hozzá a rákot. Fedő alatt párolja, majd fűszerezze és forgassa bele a cérnametéltet. Fedő alatt forralja fel. Öntse rá a habarást, és forralja rövid ideig, végül forrón tálalja.

GESZTENYÉS CSIRKERAGU
Hozzávalók: 70 dkg-os csirke, 25 dkg hámozott gesztenye, 8 dkg lilahagyma, 1 sárgarépa, 6 db szárított gomba, néhány kockacukor és gyömbér szelet, 1-1 teáskanál világos és sötét szójaszósz, só
A páchoz: fél-fél teáskanál gyömbérolaj, cukor, őrölt bors, 1 teáskanál olaj
A sűrítéshez: 1 teáskanál paradicsompüré és kukoricakeményítő, 3 evőkanál víz

Elkészítése: Darabolja fel a csirkét, és a kikevert páclében pihentesse legalább egy órán keresztül. A gesztenyét pucolja meg, áztassa be a gombát, majd szeletelje fel a hagymával együtt. Kevés olajjal és paradicsompürével keverje össze ezeket. Melegítsen kevés olajat serpenyőben. Tegye rá a csirkét, pirítsa pár percet. Adja hozzá a szójaszószokat, a zöldségféléket, és öntse fel két pohár vízzel. Fedő alatt párolja puhára. Fűszerezze, majd a paradicsomos keményítővel sűrítse be. Forrón tálalja.

KÍNAI PALACSINTA
Hozzávalók: 6 dl liszt, 2 dl forró víz, 1 tojás, 1 evőkanál szezámolaj

Elkészítése: Tegye a lisztet keverőtálba. Öntse hozzá a lobogó vizet, és alaposan keverje el. Adja hozzá a tojást, és addig keverje, amíg sima tészta lesz. Pihentesse 20 percet. Borítsa gyengén olajozott deszkára, és addig dagassza, amíg lágy, könnyen formázható tészta lesz. Formázza hosszú hengerré, és vágja 20 egyenlő darabra. A levágott darabokat tenyérrel lapogassa mintegy 10 cm átmérőjű körökké, és gyengén olajozza be. Folytassa a tészták vékonyítását, 15 centis átmérőig. Melegítse közepes hőmérsékletűre a serpenyőt, és süsse a tészták mindkét oldalát, 20-20 másodpercet, amíg aranysárga lesz, illetve a tészta felpúposodik. Hajtsa negyedekbe, tegye tálra, és nedves konyharuhával letakarva tartsa tálalásig.

MARHAHÚSLEVES ÜVEGMETÉLTTEL
Hozzávalók: 30 dkg ökörfarok, 15 dkg paradicsom, 12 dkg sárgarépa, csipet ánizs, 37 dkg hagyma, 1 teáskanál só

Elkészítése: Acél fazékban forrósítsa át az ökörfarkat, majd öntse fel lobogó, forró vízzel. Szedje le a habot, majd adja hozzá egészben a többi hozzávalót. Főzze puhára. A végén sózza, tegye bele a cérnametéltet. Pihentesse pár percet, majd tálalja forrón.

MARHASÜLT 01.
Hozzávalók: 45 dkg marhahús, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál cukor, bor

Elkészítése: Vágja nyolc egyforma darabra a húst. Keverje össze a szójaszót a cukorral, a borral, és legalább fél órát pihentesse benne. Melegítsen fel két evőkanál olajat, és a húsok minden oldalát legalább két percig süsse, amíg vöröses barnára sülnek. Párolt spenóttal tálalja.

MARHASÜLT 02.
Hozzávalók: 1,3 kg marhaborda, 6 evőkanál édes szójakrém, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál bor, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál fokhagyma

Elkészítése: A húst hártyázza le, a pác hozzávalóit keverje el. (Ízlés szerint tehet bele 1 evőkanál szezámmagot is.) Tegye tepsibe a húst, és borítsa be a páccal. Pihentesse 1 órát, majd tegye előmelegített, 220 fokos sütőbe. Süsse 35-40 percet. Ha megsült tegye tálra, öntse rá saját szaftját, és ha kissé kihűlt, a csontok mentén szeletelje fel.

MEDÚZA SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg medúza, 5 lap ételkeményítő, 3 evőkanálnyi gyufára vágott vegyes zöldség, 2 evőkanál világos szójaszósz, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál szezám olaj, pár csepp chili krém

Elkészítése: Vágja a medúzát csíkokra, és áztassa hideg vízben fél órát, majd meleg vízben négy órán át. Alaposan öblítse le folyóvízben, majd helyezze salátástálra. Közben a fűszereket keverje jól össze. Langyos vízbe mártsa pár pillanatra a keményítő lapokat, majd vágja csíkokra, és rendezze a medúza tetejére. A zöldségféléket szűrőkanálban blansírozza rövid ideig, végül lecsöpögtetve tegye a saláta tetejére. Öntse le az egészet a fűszeres mártással, és lehűtve tálalja.

OLAJBAN SÜLT HAL
Hozzávalók: 25 dkg halfilé, olaj
A tésztához: 1 evőkanál bor, 1 teáskanál só, őrölt fehér bors, 1 tojás, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál langyos víz

Elkészítése: A halfilét vágjuk 5x2 cm-es darabokra, sózzuk be, és hagyjuk állni. A tészta hozzávalóit keverjük csomómentesre, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Bő olajat közepes hőfokra melegítsünk fel. Két ujjunk közé fogva a halszeletet, a panírban megmozgatva alaposan mártsuk meg, majd azonnal tegyük az olajba. Két perc alatt süssük arany barnára, majd csepegtessük le. Melegen tálaljuk, kínáljunk hozzá mártogatós szószt.

OLAJBAN SÜLT SERTÉSBÉLSZÍN
Hozzávalók: 40 dkg sertésbélszín, 12-12 dkg fehér és fekete szezámmag, 1 fejes saláta, olaj, fehér szójaszósz
A páchoz: 1 evőkanál bor, 1 teáskanál só, őrölt fehér bors, 1 tojás, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál langyos víz

Elkészítése: Vékonyan szeletelje fel a húst, gyengéden klopfolja ki. Alaposan keverje össze a pác hozzávalóit, tegye bele a hússzeleteket, és fél órára tegye hűtőszekrénybe. Bőségesen szórja be a szeletek egyik oldalát fehér, másik oldalát fekete szezám maggal, és közepesen forró olajban süsse arany barnára, majd csöpögtesse le. A tányérokat bélelje ki salátalevéllel, azokat locsolja meg a szójaszósszal. A sült szeleteket forrón erre tálalja.

OLAJBAN SÜLT SERTÉS LABDACSOK
Hozzávalók: 10 dkg yam-gyökér (vagy burgonya), 40 dkg darált sertéslapocka, 2 teáskanál rizsbor, 2 teáskanál szójaszósz, 2 teáskanál só, 1 teáskanál vagdalt gyömbér, 1 tojás, 5 dkg kukoricaliszt, 2,5 dl növényi olaj, 1 teáskanál vagdalt mogyoróhagyma, 1 reszelt édeskömény (vagy csillagánizs), 5 dl csontlé

Elkészítése: Héjában főzze meg a gyökeret vagy a burgonyát, hámozza meg, és törje át. Adja hozzá a darált húst, 1 teáskanál szójaszószt, a sót és a gyömbér felét. Alaposan gyúrja össze, amíg keménnyé válik a keverék. Ezután formáljon belőle négy, kissé lelapított labdaformát. Keverje sűrűre a tojást egy kanál szójaszósszal és a kukoricaliszttel, majd vonja be a labdacsokat ezzel. Melegítsen bő olajat 100 fokra, és süsse vöröses barnára a húsgolyókat. Csepegtesse le, és tegye tűzálló tálra. Keverje a csontlébe a maradék gyömbért, a mogyoróhagymát és az édesköményt. Forralja fel, majd cseppenként keverje el benne a megmaradt tojásos panírt. Végül tegye bele a gombócokat a mártásba, pihentesse pár percet, majd forrón tálalja.

OLAJBAN SÜLT SERTÉS LÓTUSZ-GYÖKÉRREL
Hozzávalók: 25 dkg sovány sertéshús (darálva, vagy apróra vagdalva), 50 dkg friss lótusz-gyökér, 1 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál rizsbor, 1 teáskanál vagdalt mogyoróhagyma, fél teáskanál vagdalt gyömbér, 2 tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál só, 5 dl növényi olaj

Elkészítése: Dolgozza össze a húst a szójaszósszal, a rizsborral, a mogyoróhagymával, a gyömbérrel, egy tojásfehérjével, és tegye félre. A megmaradt sárgáját az egész tojással, a liszttel, a sóval és annyi vízzel, hogy sűrű tésztát kapjon, keverje csomómentesre. Vágja a gyökeret ferdén, 5 mm vastagságú darabokra. Párosával ragasszon össze két-két gyökérszeletet a bőven adagolt töltelékkel. Mártsa meg a tésztában azokat. Melegítse fel a bő olajat 175 fokra. (Akkor jó, ha egy picurka beledobott hagyma, vagy gyömbérdarab sisteregni kezd.) Ekkor húzza félre a serpenyőt, és gyorsan tegye bele a töltötteket, (így nem fog fröcskölni) majd lefedve, azonnal tegye vissza a melegre. Süsse arany-barnára, majd csepegtesse le. Forrón tálalja, ketchup vagy Worcestershire szósz kíséretében.

OMLÓS TEKERGŐK
Hozzávalók: 2 tojás, 4,5 dl víz, 1,5 dl porcukor, 0,25 teáskanál só, 1 teáskanál sütőpor, 5 dl finomliszt, olaj
Elkészítése: Tálban alaposan keverje ki a tojást, a sütőport, a sót és a cukrot, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Adja hozzá a lisztet, majd lassanként a vizet. Dagassza addig, amíg csomómentes, könnyű, lágy tésztát kap. Pihentesse fél órát. Nyújtsa ki vékonyra, majd vágja 24 csíkra. Egyik kezével fogja meg a csík végét, és tekerje meg párszor, miközben a másik végét erősen a deszkához szorítja. Ezután a két véget fogja össze, és még egyet csavarva alakítsa ki a spirálformát. Az előzőleg felforrósított serpenyőbe öntsön bőven olajat, és közepes hőfokon 4 perc alatt süsse arany-barnára a tésztákat. Lecsepegtetve, melegen kínálja.

PÁROLT CERUZABAB
Hozzávalók: 30 dkg ceruzabab, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 1 evőkanál vagdalt újhagyma, só, bors, szezámolaj

Elkészítése: A babok mindkét végét vágja le. Vagdalja fel 4-5 centis darabokra. Hevítsen másfél evőkanál olajat a serpenyőben. Párolja üvegesre benne a hagymákat, majd keverje hozzá a spenótot. Öntsön alá fél deci vizet. Fűszerezze, locsolja meg a szezámolajjal, majd fedő alatt párolja egy percig.

PÁROLT CSAVART KONTYOK
Hozzávalók: kelt tészta, 1,2 dl szezámolaj

Elkészítése: Dagassza egyenletesen simára a kelt tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsa henger alakúra. Vágjon belőle 12 egyenlő darabot. Nyújtsa ezeket vékony, négyszögletes lapokká. Kenje meg szezámolajjal. Az egyik saroktól kezdve tekerje fel, majd a két végét hajtsa egymáshoz, és nyomja össze. 20 percet pihentesse a tésztát, majd Gőz fölött, mintegy fél óra alatt párolja készre.

PÁROLT CSIRKE ARANYGOMBÁVAL
Hozzávalók: 1 csirkemell, 1 konzerv aranygomba, teáskanál felcsíkozott chili, 3-3 evőkanál felcsíkozott gyömbér és újhagyma, 1 tojásfehérje, fél teáskanál só, 1 evőkanál kukoricakeményítő, negyed-negyed teáskanál só, cukor, őrölt bors és ecet, 1 teáskanál szezámolaj

Elkészítése: Vágja csíkokra a húst, és tegye tíz percre a tojásfehérje, só és keményítő keverékébe, majd hirtelen süsse át 2 evőkanálnyi forró olajon. Szűrje le a gombát, szeletelje fel, és tegye serpenyőbe, kevés olajra. Adja hozzá a chilit, a gyömbért és az újhagymát. Fedő alatt párolja pár percet, végül keverje bele a csirkehúst. Ízesítse sóval, cukorral, ecettel és borssal. Forralja össze, és szezámolajjal meglocsolva tálalja.

PÁROLT CSIRKERAGU ÚJHAGYMÁVAL
Hozzávalók: 20 dkg csirkemell, 2 evőkanál kukoricaliszt (2 evőkanál vízben elkeverve), só, 2 teáskanál bor, 1,5 teáskanál szójaszósz, 2,4 dl erőleves, 1 teáskanál szezámolaj, 5 db vizidió, 1 chili paprika, 1 dl olaj, 1 teáskanál gyömbérszelet, 2 vagdalt mogyoróhagyma, 1 teáskanál szeletelt fokhagyma, negyed teáskanál ecet

Elkészítése: A kicsontozott, bor nélküli húst csíkozza fel. Egy evőkanál kukoricaliszt keveréket sózzon, adja hozzá a bor felét, majd ebbe forgassa bele a húst, és tegye félre. Másik edényben keverje össze a szójaszószt, a maradék bort és kukoricalisztet, az erőlevest és a szezámolajat, majd tegye félre. Hámozza meg, és szeletelje fel a vizidiót. Magozza ki, és vagdalja finomra a chilit. Serpenyőben melegítse fel 110 fokra az olajat, hogy a beledobott hagymadarab széle buborékozni kezdjen. Tegye bele a csirkehúst és a chilit, és kevergesse addig, míg pirosra kezd sülni. Ekkor tegye bele a gyömbért, a vizidiót és a hagymát, és párolja üvegesre. Öntse fel a mártással, forralja össze, és párolja együtt fél percet. Vegye le a tűzről, ízesítse az ecettel, végül forrón tálalja.

PÁROLT KÍNAI BORSÓHÜVELY
Hozzávalók: 30 dkg kínai borsó, sárgarépa és gomba, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 1 evőkanál vagdalt újhagyma, só, bors, szezámolaj

Elkészítése: Szeletelje fel a gombát és a sárgarépát. Vagdalja le a borsóhüvelyek végeit. Serpenyőben melegítsen fel 2 evőkanál olajat, és a zöldségeket, a hagymákkal fedő alatt párolja készre. Szükség esetén kevés vizet öntsön alá. Ha kész, fűszerezze, és a szezámolajjal meglocsolva tálalja.

PÁROLT KÍNAIKEL
Hozzávalók: 30 dkg vegyes zöldség, 30 dkg kínaikel, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 1 evőkanál apróra vagdalt újhagyma, só, bors, szezámolaj ízlés szerint

Elkészítése: A zöldségeket és a kelleveleket csíkozza fel. Forrósítsa fel az olajat, tegye bele a zöldségeket és a fokhagymát. Párolja üvegesre, majd adja hozzá a kelleveleket. Kevés vizet aláöntve, fűszerezve, kis lángon, fedő alatt párolja készre 2-3 perc alatt. Újhagymával megszórva, szezámolajjal meglocsolva tálalja.

PÁROLT RÁK
Hozzávalók: 34 dkg (20 db) közepes rák, 1 szárított erős paprika vagdalva, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 3 evőkanál bor, fél teáskanál só, csipet bors, kevés szezámolaj, 2 evőkanál vagdalt újhagyma

Elkészítése: Pucolja meg, öblítse le, és szárítsa meg a rákokat. Forrósítson fel két evőkanál olajat, párolja benne üvegesre a fokhagymát az erős paprikával. Adja hozzá a rákot, és rövid ideig kevergesse benne. Sózza, borsozza, ízlés szerint öntözze meg kevés szezámolajjal, és fedő alatt, közepes hőmérsékleten párolja mintegy 3 percet, míg a rák megváltoztatja a színét. Az újhagymával megszórva tálalja.

PEKINGI CSIRKEMELL
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, 10 dkg karikára vágott póréhagyma, 15 dkg karikára vágott sárgarépa, 15 dkg szójacsíra, 1 kiskanál szójamártás,1 üveg őszibarackbefőtt, cukor, só, citromlé

Elkészítése: A csirkemelleket lebőrözzük, kicsontozzuk, csíkokra vágjuk. Egy edénybe beleöntjük az olajat, belerakjuk a húsdarabokat és maximális teljesítménnyel, többször megkeverve 2-3 percig sütjük. Rárakjuk a zöldséget, a szójamártást összekeverjük egy csipet cukorral, citromlével és egy kevés őszibarack lével ezt a keveréket ráöntjük a zöldséges húsra. Letakarva 600 W-tal 6 percig pároljuk, azután 300 W körül 8 percig. Ráfektetjük a darabokra vágott őszibarackot, és még 2 percig maximális teljesítménnyel melegítjük.

PEKINGI KACSA 01. (PEKING JA)
Hozzávalók: 2-2,5 kg-os kacsa negyedelve, 2 fej vöröshagyma apróra vágva, 2 evőkanál sherry, 1 evőkanál szójamártás, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 evőkanál cukor, 2 kávéskanál só, 50 dkg parajlevél vékonyra szeletelve, 15 dkg gomba szeletelve, 2 evőkanál liszt, mandarinszeletek, kókuszreszelék

Elkészítése: A kacsát besózzuk, jól zárható lábosba vagy tűzálló tálba tesszük a bőrös felével lefelé. Rászórjuk a hagymát, öntünk rá 2,5 dl vizet, a sherryt, szójamártást, cukrot, 1 kávéskanál sót és a gyömbért, majd fedő alatt kb. 1 óra hosszat főzzük (takaréklángon). Ezután kiemeljük a kacsadarabokat, és a leve tetejéről leszedjük a zsírt, majd a kacsát visszatesszük, most már a bőrös felével fölfelé, és még kb. 30 percig főzzük, amíg teljesen meg nem puhult.
Fél oldalra húzzuk a kacsadarabokat, mellétesszük a parajleveleket és a gombát, befedjük, és kb. 10-15 percig főzzük, míg a paraj meg nem főtt. (Egyszer-kétszer megkeverjük.) A lisztet simára keverjük 4 evőkanál vízzel, és lassanként a kacsasült levébe keverjük, majd 1-2 percig főzzük. Nagy húsos tálon tálaljuk, s a tál szélét narancsszeletekkel és kókuszreszelékkel díszítjük.

PEKINGI KACSA 02.
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa (2 kg), 3 ek szójaszósz, 3 ek méz, 4 ek víz, 1 csokor zellerlevél, só
A tésztához: 40 dkg liszt, pár csepp szezámolaj, víz
A mártáshoz: 2 dl hoisin mártás, pár szál újhagyma, 1 ek cukor, 2 ek csirke alaplé (leveskockából)
A körethez: 20 dkg sárgarépa, 20 dkg uborka, 2 csokor újhagyma, 6 húsos zöldpaprika, 4 szál, halványító zeller

Elkészítése: A kacsát gondosan megtisztítjuk, kizsigereljük, jól megmossuk. Három percre forró vízbe mártjuk, majd jól leszárítjuk. Kívül-belül bekenjük méz - só- szójaszósz- víz keverékkel. A bor és a hús közötti rész alá is benyúlunk. Nyakánál fogva szellős helyre akasztva egy napig pácoljuk. Mielőtt a kemencébe vagy a sütőbe tennénk, még egyszer átkenjük, és a hasüregébe tesszük a megmosott zellerlevelet. Tepsibe fektetjük, és kevés vizet öntünk alá. A sütést 150 fokon kezdjük. Sütés közben néhányszor átkenegetjük a szójaszószos, mézes keverékkel és megforgatjuk. Amikor már majdnem kész, a hőmérsékletet 200 fokra emeljük. A kacsának, szép pirosnak, ropogósnak kell lennie. Közepes sűrűségű palacsintatésztát készítünk liszt, víz, pár csepp szezámolaj keverékéből. Jól kidolgozzuk. Kevés olajon kb. 10 cm átmérőjű, vékony palacsintákat sütünk. A sárgarépát, az uborkát, a húsos paprikát kis hasábokra daraboljuk. Az újhagymát 4-5 cm hosszúra vágjuk, és mindkét végét szálirányban bevagdossuk. Jeges vízbe mártva szépen kinyílik. A kacsát kicsontozzuk, húsát vékony szeletekre vágjuk. A tésztalapokat vékonyan megkenjük hoisin mártással, a húsból és a zöldségekből halmokat helyezünk rá, és összesodorjuk. Tetejét az újhagymából készített virággal díszítjük. A mártáshoz a hoisin mártást, a finomra vágott újhagymát, a cukrot a csirke alaplével összekeverjük, és felforraljuk. Külön edényben kínáljuk a kacsa mellé.

PEKINGI KACSACOMB
Előkészület: 15 perc
Sütés: 120 perc
Hozzávalók 2 személyre: 4 db kacsacomb, 3 ek szójaszósz, 3 ek méz, 2 dl víz, só

Elkészítése: A combokat gondosan megtisztítjuk, jól megmossuk, leszárítjuk. A húst bekenjük méz – só – szójaszósz - víz keverékkel és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük.
Mielőtt a sütőbe tennénk, még egyszer átkenjük a páclével.
Hőálló tálba tesszük, és kevés vizet öntünk alá. A sütést 150 fokon kezdjük alufólia alatt. Sütés közben néhányszor átkenegetjük a páclével.
Amikor már majdnem kész (ez kb. 1,5 óra), levesszük a fóliát és a hőmérsékletet 200 fokra emeljük. A kacsa szép piros, ropogós kell legyen.

PEKINGI KACSA MANDARINLEPÉNNYEL
Hozzávalók: Egy kisebb, egy-másfél kilós kacsa, vagy ha nincs ennyire szükség, akkor kacsamell vagy kacsacomb, tíz zöldhagyma, öt-hat darab uborka, 2 ek méz, egy kk só
Különféle mártások: szójamártás, Hoisin mártás, mazsolamártás stb.

Előkészítés: a kacsát megtisztítjuk. Ha bontott madarat vásároltunk, arra vigyázzunk, hogy a nyakán a bőr sértetlen legyen. Az autentikus Pekingi kacsa elkészítésénél a legfontosabb művelet következik: nagyon éles késsel, a kacsa feje alatt, elöl, bevágjuk a nyakat. Utána körülvágjuk a bőrt, majd a vágás mentén a kés hegyét bedugjuk a nyakbőr és a hús közé, félujjnyi mélyen. Határozott mozdulattal körbeforgatjuk a kést, így sikerült elválasztani a bőrt és a húst. A résbe bedugunk egy vékony gumicsövet vagy szalmaszálat, és akár hiszik, akár nem a kacsát felfújjuk, mint egy léggömböt. Annyi levegőt fújunk a bőr alá, amennyit csak tudunk. Végül erős spárgával elkötjük a nyakat, ezután - ha nem bontott kacsát vettünk - már levághatjuk a fejet, nem lesz rá szükség, csakúgy, mint a lábra sem. A kacsát forrásban levő vízbe mártogatjuk, jól kimossuk kívül-belül. Ezt követően félliternyi forró vízbe keverjük a mézet (tetszés szerint egy-két deci cherryt is tehetünk bele), a kacsát alaposan meglocsoljuk ezzel az öntettel, legalább ötször. A Pekingi kacsa íz összetételében a legfontosabb, hogy a bőre ropogós aranybarnára süljön. Ezért is választottuk el a hústól, amikor felfújtuk, és ezért locsoljuk cukros vagy mézes vízzel. Ha mindez megtörtént, a kacsát a nyakánál fogva egy éjszakára fölakasztjuk. Okos dolog tálat rakni alája, hogy a lecsöpögő mézes vízcseppeket fölfogjuk. Másnap a hagymát ujjnyi darabokra vágjuk, az uborkát átlós csíkokra szeljük.
Elkészítése: a sütőt kétszáz Celsius fokon előmelegítjük, a rácsot középre helyezzük, rárakjuk a kacsát, alája pedig tálat teszünk, amely fölfogja a lecsöpögő zsírt. Egy órán át sütjük, közben saját zsírjával meglocsolgatjuk.
A Pekingi kacsához még igen fontos tartozék a mandarinlepény. Ez inkább palacsintának nevezhető, bár korántsem olyan, mint amit mi ezen a néven ismerünk.

MANDARINLEPÉNY
Hozzávalói: Harminc dekagramm kukoricaliszt, negyed liter víz, két ek olaj

Előkészítés: a vizet fölforraljuk, a lisztet tálba rakjuk, és lassan hozzáöntjük a folyadékot. Előbb fakanállal kevergetjük. Amikor összeállt, öt percig gyúrjuk, majd fél órán át pihenni hagyjuk. A tésztából negyven centis rudat formálunk, ezt elfelezzük késsel. A két felet négyfelé vágjuk, s a nyolc rudacskát ismét elfelezzük. Összesen tizenhat darab, körülbelül két és fél centis tésztánk van. Ezekből kézzel vagy gyúrófával palacsintakarikákat formálunk. Nyolc palacsintának az egyik oldalát megkenjük az olajjal, s a másik nyolcat ráborítjuk az előbbiek olajozott felére.

Elkészítése: egy zsírozatlan serpenyőt előmelegítünk, belerakunk egy-egy ilyen összetapasztott lepényt. Amikor hólyagosodni kezd (körülbelül két perc múlva), a másik oldalán is megsütjük. Kivesszük, kesztyűs kézzel az összetapadt lepényeket szétválasztjuk, mindegyiket félbehajtjuk, vizes ruhával letakarjuk, nehogy túlságosan megszáradjanak. (Nem árt az sem, ha tálalás előtt tíz percig gőzöljük őket, ettől még puhábbak lesznek.)
A tálalás és a Pekingi kacsa elfogyasztása külön szertartás. A szakács először meghámozza a madarat. A lenyúzott bőrt vékony csíkokra vágja. Utána a húst lebontja, szintén csíkokra vágja. Külön tálon rakja az asztalra a ropogósra sült bőrt, a húst, a lepényt, az uborkát, a hagymát és a mártásokat.
A vendég maga készíti el az ételét. Kinyit egy félbehajtott palacsintát, rátesz kevéske kacsabőrt, húst, egy-két darab zöldhagymát, uborkát, majd az egészet meglocsolja a mártásokkal. Ezután a palacsintákat a hagyományos módon föltekeri, és a nem hagyományos módon a két végüket betöri, mintha papírba csomagolna. Az étel dugig lakat egy nagyevő öttagú családot, és a kacsahúsból még jócskán marad is más étel elkészítéséhez.

PEKINGI SÜLT KACSA
Hozzávalók: 1 db 2 kg-os kacsa, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál vörös borecet, 2 evőkanál fehérbor, 1 csészényi forró víz
A körethez: 8-10 zöldhagyma „ecset” (mindkét végén bevagdossuk, és jeges vízben hagyjuk ecsetszerűen kinyílni, majd konyharuhával megszárítjuk, és hegyes zöldpaprikából vágott gyűrűt húzunk a közepére), 1 dl hojsin szósz, 16 db mandarin-palacsinta, 1 db hosszában felvágott nyers uborka

Elkészítése: Tegyük a kacsát egy fazékba és öntsünk rá forrásban levő vizet. Forraljuk 5 percig, szűrjük le és hűtsük ki folyó csapvíz alatt. Szárítsuk meg konyharuhán.
Kenjük meg a bőrét a méz, az ecet, a fehérbor és a forró víz keverékével, majd akasszuk fel hűvös, szellős helyre egy éjszakára száradni.
Másnap előmelegített sütőben süssük közepes hőn (200 ° C, gázzal 6-os fokozatnál) fél órát, majd kissé csökkentett tűzön (190°C, gázzal 5-nél) további 40 percig, míg megpuhul.
Vágjuk le vékony szeletekben a bőrét (ezt tartják a legfinomabb falatjának) a melléről, az oldaláról és a hátáról, kb. 5 x 7 cm-es darabokban. Rendezzük egy előmelegített tálra. Vágjuk le a szárnyát és az alsó combját, és a falatnyi darabokra vágott, bőr nélküli többi húsával tegyük egy másik tálra. Evéskor venni kell egy zöldhagyma „ecsetet”, belemártani a hojsin szószba és megkenni vele a mandarin-palacsintát. Tegyünk a palacsinta közepébe két csík uborkát és egy kevés felmetélt zöldhagymát, erre jön egy darab kacsahús és bőr, ezután már csak össze kell tekerni, és sietni az evéssel, nehogy kihűljön.

RIZSPUDING
Hozzávalók: 5 dl rizs, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, 2,4 dl cukrozott gyümölcs, 22 dkg vörös szójakrém, 2,4 dl víz,
Az öntethez: 1,5 evőkanál kukoricakeményítő, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz

Elkészítése: A szokásos módon főzze puhára a rizst, majd még forrón keverje bele a cukrot és a zsírt. Kenjen ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, majd a gyümölcsöket körkörösen rendezze el benne. A rizs felét óvatosan simítsa rá úgy, hogy középen hagyjon egy mélyedést. Ezt töltse meg a szójakrémmel, majd az egészet fedje be a maradék rizzsel. Vízbe mártott nagykanállal kissé nyomkodva tömörítse az egészet. Egy órán keresztül, magas hőfokon gőzölje a pudingot. Ha elkészült, borítsa tálra, és hagyja hűlni. Közben két evőkanál vízzel keverje ki a keményítőt és kevés cukrot, majd forralja fel. Ezzel a sziruppal vonja be a kész édességet, és azonnal tálalja.

SA-QI-MA
Hozzávalók: 3,5 dl liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 tojás, 2 teáskanál víz, olaj, 1,2 dl cukor, 0,5 dl méz, 2 teáskanál citromlé, 0,5 evőkanál elősütött szezámmag, 2-2 evőkanál mazsola, és apróra vágott kandírozott gyümölcs (zöld vagy piros), 1,2 dl darált mogyoró

Elkészítése: Üsse a tojásokat egy tálba, adja hozzá a vizet, a sütőport, csipet sót és a lisztet. Dagassza sima tésztává. Ha túlságosan nyúlós a tészta, adjon hozzá még lisztet. Pihentesse félórát. Vágjon ujjnyi csíkokat belőle, majd ezeket darabolja tovább fél centisekre. Melegítsen bő olajat közepes hőfokra, és süsse ki benne zsemleszínűre a tésztákat. A kisült, lecsepegtetett tésztákat tegye tepsibe. A mézet, kevés vízzel és a citromlével forralja fel, majd takaréklángon melegítse 2 percet, amíg teljesen egyneművé válik. Öntse a sült tésztákra, és azonnal keverje el, hogy a máz teljesen bevonja azokat. Szórja rá a darált mogyorót és a szezámmagot, és rázogassa össze az egészet. Tegye rá az aprított gyümölcsöket, majd az egészet fedje le, tegyen rá nehezéket, és hagyja alaposan megdermedni. Ezután borítsa ki, és szeletelje kisebb darabokra.

SAVANYÚ KÁPOSZTA PEKINGI MÓDRA
Hozzávalók: 90 dkg fehér káposzta négyfelé vágva, torzsája nélkül, 2 ek só, 1-2 cm hámozott friss gyömbérgumó selyemszálakra vágva, 5 ek cukor, 2 ek földimogyoró- vagy kukoricaolaj, 2 ek szezámolaj, 3 szárított, kicsumázott és feldarabolt piros chilipaprika, 1 teáskanál szecsuani bors, 5 ek rizsecet

Elkészítése: vágjuk késsel vagy robotgéppel minél finomabb metéltre a káposztát. Tegyük egy nagy keverőtálba. Hintsük meg sóval és keverjük össze. Szobahőmérsékleten hagyjuk 2-3 órát állni. Mennyisége a vízveszteség miatt csökken majd. Nyomkodjuk ki belőle a vizet, de hagyjuk nedvesen. Tegyük át egy tiszta tálba. A tál közepén a káposzta tetejére tegyük rá egy csokorban a gyömbért. Óvatosan hintsük meg cukorral, vigyázzunk, hogy a gyömbérre ne jusson. Erős tűzön hevítsük az olajat és a szezámolajat füstölésig egy kis serpenyőben. Húzzuk le a tűzről, és tegyük bele a chilit és a borsot. Öntsük ezt a keveréket először a gyömbérre, majd a tálban levő káposztára. A sistergő olaj félig átsüti a gyömbért, és kiemeli az ízét. Ha szűrőn keresztül öntjük, nem kerül bele az amúgy is ehetetlen szecsuani bors.
Adjuk hozzá az ecetet, és jól keverjük össze. Tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten 2-3 órát állni.
SERTÉSCSÍKOK SZÓJABABMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 30 dkg vesepecsenye, 1 újhagyma, só, 1 teáskanál bor, fél tojásfehérje, 2 teáskanál kukoricakeményítő, 1 evőkanál édes szójakrém, 1-1 kávéskanál szójaszósz és cukor és fekete tealevél, tea, 1 evőkanál víz, 1 teáskanál szezámolaj

Elkészítése: Vágja a húst vékony csíkokra. Sózza meg, és tegye 10 percre a bor, tojásfehérje és keményítő keverékébe, majd rendezze sorban egy tányérra a húscsíkokat. Öntse le forró olajjal, majd csepegtesse le. Keverje össze egy tálkában a cukrot az elmorzsolt tealevéllel. Hevítsen egy evőkanál olajat a serpenyőben. Tegye bele a szójakrémet, a cukrot, a szójaszószt, a vizet és forralja fel. Ha felforrt, adja hozzá a húst, és alaposan keverje össze. Tegye a tányérra, a csíkokra vágott hagymát, és merje rá a ragut. Nagyon forrón tálalja.

SERTÉSHÚS MUXU-MÓDRA
Hozzávalók: 2,5 dkg fafül-gomba, 2,5 dkg rizsmetélt, 10 dkg sovány sertés hús, fél teáskanál vagdalt gyömbér, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 2 teáskanál szójaszósz, 3 tojás, 1,5 olaj, 1-1 teáskanál rizsbor és só, 3 dkg durván vagdalt spenót, fél teáskanál szezámolaj

Elkészítése: A csíkokra vagdalt húst keverje össze a szójaszósszal, a gyömbérrel és a keményítővel, majd tegye félre. Üsse fel a tojásokat, sózza meg és verje fel a 5 evőkanál olajjal. Négy evőkanál olajat forrósítson fel egy serpenyőben, és fél percet pirítsa a húsokat benne. Locsolja rá a rizsbort, majd a húsokat vegye ki. Tegye a serpenyőbe a maradék olajat, tegye bele a gombát és a metéltet. Fél percig pirítsa. Adja hozzá a spenótot. Kevergetve párolja, amíg a levelek összeesnek. Tegye vissza a húst, öntse rá a tojást és forralja össze. Végül a szezámolajjal meghintve tálalja.

SERTÉSHÚS SZEZÁMSZÓSSZAL
Hozzávalók: 25 dkg sovány sertéshús, 1 tojásfehérje, kevés liszttel krémesre keverve, só, 1-1 evőkanál szójakrém és szójaszósz, fél-fél teáskanál cukor és reszelt gyömbér, 1,5 teáskanál kukoricakeményítő vízben elkeverve, 0,6 dl húsleves, 1,5 dl olaj, 10 dkg vagdalt kínai kel, fél teáskanál vörös bors, durvára törve; 1 evőkanál chili olaj, 2 teáskanál pirított szezámmag, őrölve

Elkészítése: Darabolja fel a húst nagyobb kockákra. Keverje össze a szójaszószt, a cukrot, a gyömbért, a keményítőt a levessel és tegye félre. Melegítsen közepes hőfokra két evőkanál olajat. Tegye bele a kínai kelt, sózza meg, és párolja, míg összeesik. Vegye ki és tegye félre. Öntse a serpenyőbe a maradék olajat, forrósítsa fel és tegye bele a húst. Kevergetve süsse, hogy ne tapadjanak össze. Ha megsültek vegye ki, és csepegtesse le. Öntse le az olajat, tegye a serpenyőbe a vörös borsot és a szója krémet. Addig pirítsa, míg a bors sötétlila lesz. Ekkor tegyen mindent rá, és forralja össze. Forrón tálalja.

SERTÉSSZELET ÚJHAGYMÁVAL
Hozzávalók: 20 dkg sovány sertéshús, 20 dkg újhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál szójaszósz, 5 forró vízben áztatott fafül gomba

Elkészítése: Vágja kis darabokra (3x2x1 cm) a húst. Az újhagymát ferdén darabolja 3 centis részekre. Serpenyőben melegítse az olajat 180 fokra, és süsse fél percig benne a húsdarabokat. Adja hozzá a szójaszószt, a hagymát és a gombát, végül párolja 2 percet. Forrón tálalja.

SÜLT SERTÉSSZELET
Hozzávalók: 30 dkg sertésborda vagy vesepecsenye, fél teáskanál só, csipet bors, 1 újhagyma, 1 evőkanál, 1 gerezd fokhagyma, 6 db gomba, 2 evőkanál bor, 2 evőkanál szójaszósz, fél evőkanál cukor

Elkészítése: Szeletelje fel a húst, és a széleit vagdalja be. Könnyedén veregesse ki a szeleteket. Mindkét oldalukat sózza és borsozza. Melegítse fel a serpenyőt, majd tegyen bele egy evőkanál olajat. A legmagasabb hőmérsékleten süsse mindkét oldalukat egy percet, majd csökkentve a meleget további másfél percet süsse oldalanként, hogy szép barnára süljenek. A visszamaradt olajban párolja a gyufaszálra vágott újhagymát, a préselt fokhagymát és a szeletelt gombát, amíg levét veszti. Öntse hozzá a bort, a szójaszószt. Cukrozza meg, végül forralja össze. A mártással leöntött sültet forrón tálalja. Adjon hozzá körítésnek párolt póréhagymát.

SZÓJAKRÉMES METÉLT
Hozzávalók: 50 dkg metél tészta, 25 dkg darált sertéshús, 2,5 dkg édes szójakrém, 5 db szemes bors, 5 evőkanál növényi olaj, 1-1 teáskanál reszelt mogyoróhagyma és gyömbér, só, 5 evőkanál szójaszósz, 2 dl csontlé, 1 evőkanál kukoricakeményítő (1 evőkanál vízben elkeverve)

Elkészítése: Adjon a szójakrémhez annyi vizet, hogy önthető legyen. Forrósítsa fel az olajat a wokban. Tegye bele a szemes borsot, és pár percig süsse benne, majd vegye ki, és dobja el. Ekkor tegye a wokba a darált húst, a reszelt mogyoróhagymát és gyömbért. Sózza ízlése szerint, majd öntse rá a szója krémet és a szójaszószt. Állandó keverés mellett forralja fel. Adja hozzá a feloldott kukoricakeményítőt, majd lassan öntse fel a csontlével. Főzze addig, amíg kellően besűrűsödik. Főzze meg sós vízben a tésztát, majd szűrje le. Borítsa tálra, öntse rá a húsos mártást. Forrón tálalja.

TOJÁSLEVES
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg zsír, 11 teáskanál ételízesítő, csipet bors, 1 mogyoróhagyma, snidling

Elkészítése: Wokban melegítse fel az olajat 170 fokra, majd óvatosan, hogy le ne fröcskölje a zsiradék, tegye bele a feldarabolt mogyoróhagymát. Öntse rá a felvert tojásokat, és süsse kocsonyásra. Keverés közben öntse fel egy liter vízzel. Ízesítse az ételízesítővel és őrölt borssal. Lassú tűzön forralja pár percet. Tálaláskor vágott snidlinggel szórja meg.

ZELLERES PÁROLT MARHA
Hozzávalók: 25 dkg marhahús, 14 dkg zellerszár, 1 evőkanál vagdalt gyömbér, fél-fél teáskanál só, cukor és szezámolaj
A páchoz: 1 teáskanál szójaszósz, 1 evőkanál víz, 1 teáskanál kukoricakeményítő

Elkészítése: Csíkozza fel vékonyan a húst, és pácolja egy ideig a szójás keverékben. Húzza le a szárzeller külső héját, majd vágja kis darabokra. Forrázza, majd csöpögtesse le. Három evőkanál olajon párolja meg a húst. Amikor kezdi megváltoztatni a színét, adja hozzá a darabolt zellert és gyömbért. Sózza meg, ízesítse a cukorral és a szezámolajjal, majd folyamatosan keverve párolja készre.