Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirkeételek A-1.


ACAPULCO CSIRKE
Hozzávalók: 70 dkg csirkemell és comb, 1 hagyma, 1 ek vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 15 dkg gomba, 10 dkg friss erős zöldpaprika, 1/2 kk oregánó, 1/4 kk só, 1/8 kk bors, 12 db búzaliszt tortilla, 3 dl csirkeleves-lé, 25 dkg Cheddar sajt, 10 dkg mandula, 4 ek tej

Elkészítése: A csirkét főzze meg, csontozza ki és vágja kis kockákra, a hagymát aprítsa finomra, a gombát szeletelje, a mandulát szeletelje és pirítsa meg.
Lábasban a vajon dinsztelje a hagymát üvegesre, majd keverje bele a borssal záruló 6 hozzávalót és keverje jól össze. A keverék felét arányosan elosztva kanalazza a tortillák középvonalára, majd tekerje fel azokat és fektesse olajozott tepsibe egymás mellé. A keverék másik felét kanalazza egyenletesen a tortillákra, öntse rá a csirkelevest és tejet, tegye felülre a sajtszeleteket. Süsse előmelegített sütőben, közepes hőn, fedetlenül 35 percig. Végül szórja meg a pirított mandulával.

ADOBO
Hozzávalók: 90 dkg csirkemell vagy comb, 2 ek szójaszósz, 1,5 dl fehérborecet, 1,5 dl víz, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 3 kk bors, 1 szárított erős paprika, 1 ek só, 2 ek olaj

Elkészítése: A csirkét bőrözze le, csontozza ki, a melleket felezze, a fokhagymát törje át, a paprikát törje össze. Keverjen pácot a szójaszósz, ecet, víz, fokhagyma, bors, paprika és só adalékokból, a csirkét tegye lábasba, öntse rá a pácot, hagyja állni legalább 30 percig. Melegítse forrásig, majd vegye lejjebb a hőt, párolja fedve 30 percig. Vegye ki a csirkét, húzza le a pácot róla. A levet párolja, míg kb. fele marad. Wokban hevítsen olajat, süsse rajta a csirke mindkét oldalát aranybarnára. Utána tegye vissza a lébe, vegye a hőt kicsire, és párolja, míg megpuhul.

AFRIKAI CSIRKE
Hozzávalók: 20 csirkeszárny, 1 ek só, 1 1/2 ek borsszósz, 4 ek liszt, 1,8 dl olaj, 1 hagyma, 3 ek paradicsompép, 1 kk kakukkfű, 3 ek vaj

Elkészítése: A szárnyakat dörzsölje be sóval és 1 ek borsszósszal, forgassa lisztbe és süsse serpenyőben, olajon mindkét oldalon aranybarnára. Vegye ki a szárnyakat, az olajból csak 1 ek-nyit hagyva a serpenyőben az aprított hagymát dinsztelje meg, keverjen hozzá 1 ek lisztet. A paradicsompépet keverje 3 ek vízzel simára, keverje hozzá a hagymás liszthez. Keverje hozzá a kakukkfüvet, a maradék borsszószt és a vajat. Tegye vissza a csirkét, párolja körülbelül 30 percig, míg megpuhul. Melegen tálalja.

AFRIKAI CSIRKE-BIRIÁNI
Hozzávalók: olívaolaj, 3 féle hagyma (lila, póré, újhagyma zöld szára), paradicsom, paprika, cukkíni, padlizsán, aszalt gyümölcsök kockára vágva, mazsola, petrezselyem, ételízesítő, cukor, szójaszósz, Worchester mártás, 1 erőleves kocka, 1 pohár rizs, wokban sült felcsíkozott csirkemell és a legfontosabb: curry minden mennyiségben

Elkészítése: A kisujjnyi csíkokra vágott csirkemellet olívaolajon megsütöm. Megfuttatom a hagymákat, kis kanál curryt teszek bele, majd a felkockázott paradicsommal együtt megpárolom. Következik a petrezselyem, a paprika, majd a cukkíni és padlizsán. Kevés vizet lehet aláönteni. Beleteszem a kicsi kockára vágott aszalt gyümölcsöt és mazsolát. Ízesítem cukorral, delikáttal, szójaszósszal és Worchester mártással. Feloldom az erőleves kockát a rizsnek megfelelő, kétszeres mennyiségű vízben. Hozzáadom a rizst. Az egészet cserépedénybe öntöm, és a gázsütőben megsütöm.
Megjegyzés: Laktató, könnyű egytálétel, indiai-afrikai ízesítéssel, kellemes íz-hatású, zöldséges, kicsit húsos, kicsit rizses étel.

AFRIKAI CSIRKE SALÁTÁVAL
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 3 fej vöröshagyma, 1/2 kígyóuborka, 1 banán, 1 evőkanál olaj, 1 nagyobb doboz darabos paradicsomkonzerv, 1 csipetnyi chili bors, 1 evőkanál Piros Arany, 1 darabos ananász konzerv

Előkészítés: A csirkecombokat kettévágjuk. A hagymákat meghámozzuk, és karikára szeleteljük. Az uborkát és a banánt felszeleteljük.

Elkészítése: A hagymát kis lángon teflon serpenyőben megfonnyasztjuk. Hozzáadunk egy keveset a fűszerekből, az olajat és a paradicsomot. Belekeverjük a csirkecombokat. Lassú tűzön, fedő alatt kb. 30 percig főzzük. Ha kell, hozzáadunk 1-2 dl vizet. Ízlés szerint fűszerezzük. A salátához összekeverjük az uborkát, az ananászt és a banánt.

AGYAGBAN SÜLT PIKÁNS CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: egy 1,5 kg-os csirke, 1 dl olíva-olaj, őrölt gyömbér, só, bors, 1 ek. chilikrém, fehérbor, 3 kg agyag

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük. A chili krémhez hozzáadjuk az olajat, borsot és gyömbért, majd a rákenjük vele a csirkére, és néhány órát állni hagyjuk. Utána az agyaghoz gyúrunk egy kis vizet és bort, majd 2-3 cm vastagon bevonjuk vele a csirkét. Parázsba tesszük, úgy, hogy teljesen beborítsa. Addig hagyjuk benne, amíg az agyag kemény nem lesz (2-3 óra).
Utána az agyagot feltörjük, majd burgonyával tálaljuk.

ALFÖLDI CSIRKELEVES
Elkészítése: A kb. 1 kg-os csirkét 8 részre vágjuk és tisztított, karikákra vágott vegyes zöldséggel (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, gomba), feltesszük főni. Sóval, szemes borssal, 1/2 fej vöröshagymával és 1 csomag kötözött petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor a hús félig megpuhult, akkor a vagdalt hússal megegyező húspépből kis gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük. Ez egyben a levesbetét is.
Tálaláskor tejfölre szedjük.

ALFÖLDI ZÚZAPÖRKÖLT
Elkészítése: Apró kockákra vágunk, és üvegesre kisütünk 10 deka füstölt szalonnát. Aranysárgára pirítunk rajta egy jókora fej finomra vágott vöröshagymát, meghintjük egy csapott evőkanálnyi édesnemes pirospaprikával, és beleforgatunk egy csomag felengedett, fagyasztott csirkezúzát. (Ajánlatos átvizsgálni, hogy mindegyik megtisztított-e, és félbe vágni a zúzadarabokat.) Annyi vízzel, hogy éppen ellepje, pároljuk, 1-1 késhegynyi őrölt köménnyel, meg őrölt borssal, sóval, két gerezd összevagdalt fokhagymával fűszerezve. Ha a zúza már félig megpuhult, közékeverünk egy fél kiló meghámozott, cikkekre vágott burgonyát, és annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, teljesen megpároljuk. Salátával adjuk asztalra. (Tehetünk bele a párolás során 1-1 darab mirelit paradicsomot meg zöldpaprikát is, vagy e helyett egy mokkáskanálnyi Píros Arany krémet, illetve egy kevés paradicsompürét.)

ALFREDO CSIBÉJE
Hozzávalók: 2 db bőrnélküli csirkemell-filé, 2 tojás, 1 evőkanál tej, 5 dkg füstölt sajt, fél csokor petrezselyem, zsemlemorzsa, 4 szelet mozzarella
Az öntethez: 3 evőkanál vaj, 1,2-1,2 dl tejszín és tej, 4 dkg reszelt parmezán, fél csokor vagdalt petrezselyem
A sütéshez: olívaolaj

Elkészítése: A tojásokat alaposan verje fel a tejjel. Keverje bele a reszelt sajtot és a finomra vagdalt petrezselymet. A nagyobb darabokra vágott, kissé kiveregetett csirkemelleket ebben, majd a zsemlemorzsában jól forgassa meg. Süsse a panírozott húsokat világos barnára kevés felforrósított olajban. Emelje át a sülteket egy magasabb falú tepsibe. A húsok sütése közben olvassza fel lábosban a vajat. Öntse hozzá, és keverje el benne a tejet és a tejszínt. Folyamatosan kavarva elegyítse hozzá a reszelt sajtot. Ezt az öntetet öntse a húsokra. Tolja a fóliával letakart tepsit 20-30 percre a 175 fokra előmelegített sütőbe. A sütés utolsó öt percére vegye le a fóliát, és helyezze az étel tetejére a mozzarella szeleteket. Ha ráolvadt az ételre, máris tálalhatja.

ALMÁS CSIRKE 01.
Elkészítése: A feldarabolt csirkét vajjal, finomra vágott hagymával együtt az edénybe helyezzük, és egészen kevés vizet öntünk alá. Sóval, törött borssal, sáfránnyal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Lassú tűzön félig puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a negyedelt almákat, kevés fahéjjal és Cayenne borssal meghintjük. Újra kevés vizet öntünk alá, és lefedve készre főzzük.
Tarhonya körettel tálaljuk.

ALMÁS CSIRKE 02.
Elkészítése: Általában csirkemellet használok, de el lehet készíteni egész csirkéből is. A melleket kicsontozom, besózom. A burgonyát megtisztítom, az almát is. (alma kb. 1 kiló).
A tepsit körberakom szalonnával, az aljára is teszek 3-4 szeletet. (vékonyra szeletelve). Rákarikázok egy sor nyers burgonyát, ezt megsózom, majd rászeletelem az almát, erre teszek 5-6 késhegynyi Rámát. Így rétegezem, amíg a tepsibe fér, majd a tetejére teszem a besózott húst. (A burgonyát mindig enyhén sózom). A hús alá és fölé alma kerüljön. Erre is teszek Rámát. A tepsit alufóliával letakarom, kb. 1 órát párolom, majd ha puha, kissé megpirítom.

ALMÁS CSIRKEFASÍRT
Hozzávalók 3-4 személyre: 30 dkg csirkemellfilé, 20 dkg alma, 1.5 zsemle, 1 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, olaj, zsemlemorzsa, tej, borsikafű, só

Elkészítése: A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hagymát, a zsemlét és a tojást. Ízesítsd borsikafűvel és sóval. Az alaposan összedolgozott masszát tedd egy olajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába, és közepes tűzön süsd pirosra.
Ha nincs őzgerincformád, akkor a masszából formázz rudat, kend meg olajjal, szórd meg zsemlemorzsával, és alufóliába tekerve süsd meg egy tepsiben.

ALMÁS CSIRKEKRÉMES SZENDVICS
Hozzávalók: 1,2 dl majonéz, 2 teáskanál citromlé, 1 kis darab gyömbér, 25 dkg csirkemell, 1 db alma, 1 apró zellergumó, 2 szál bazsalikom, 1 közepes hagyma, 2 bagett

Elkészítése: Keverje össze a majonézt a citromlével és a frissen reszelt gyömbérrel. Forgassa bele az apróra vagdalt (vagy ledarált) főtt csirkehúst, a gyufaszálra vágott zellert és almát. A bagetteket vágja félbe. Szórja meg a frissen vagdalt bazsalikommal, majd halmozza rá a majonézes keveréket. A tetejére rendezze a szálasra vágott hagymát.

ALMÁS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 2 alma, 60 dkg csirkemáj, 2 vöröshagyma, 10 dkg margarin, fél dl almapálinka, majoránna, bors, só

Elkészítése: A nagyobb darabokra vágott májat a vajban megpirítom, majd kiveszem a serpenyőből. A hagymát szeletekre vágom, és a visszamaradt margarinban karikáira szedegetve megsütöm. Az almát gerezdekre vágom, és a hagymához adom. Rövid ideig együtt párolom, majd beleöntöm a pálinkát, fűszerezem majoránnával és borssal. A májat is hozzáadom, sózom, és 4-5 percig párolom.

ALMÁS CSIRKEMÁJAS SERPENYŐ
Hozzávalók 4 személyre: 4 szép libamáj, 50 dkg alma, 3-4 evőkanál olaj, 1 csokor zsálya, 40 dkg csirkemáj, só, őrölt bors, 1dl almabor

Elkészítése: Az almát és a libamáját megmossuk, megtisztítjuk, és felvágjuk őket. A forró olajba dobjuk bele a zsályalevelet, és forgassuk át. Miután átforgattuk vegyük ki, és a zsályás olajba tegyük bele a hagymát és a maját. és pirítsuk meg. Ízesítsük őrölt borssal, és adjuk hozzá az almadarabokat.
Öntsük rá az almabort, és nagy lángon rázogassuk addig, míg a máj megpuhul.
Ezután már sózhatjuk, és a tetejére helyezzük a zsályaleveleket,
Köretnek ajánljuk mellé a hagymás tört burgonyát.

ALMÁS CSIRKEMELL 01.
Hozzávalók: 2 kicsi (vagy 1 nagy) csirkemell, 50 dkg alma (birsalma is lehet), 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött fehér bors, kevés cukor

Elkészítése: A lebőrözött csirkemellet úgy csontozom ki, hogy lapjában szeletelhető legyen. Szép szeleteket vágok belőle, és jól megsózom. Tűzálló tálba fektetem a felét, és beborítom a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott alma felével. Csipet sóval és cukorral megszórom, majd a maradék mellszeletekkel és az almával folytatom a rétegezést. Ezután belekeverem a tejszínbe a fűszereket, kevés sót és cukrot is adok hozzá, majd rálocsolom. A tálat szorosan lefedem és előmelegített, forró sütőben 40 percig közepes lángon párolom. A sütés befejeztével a fedőt leveszem a tálról, rászórom az ételre a reszelt sajtot, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a sajt elolvadjon. Párolt rizzsel kínálom.

ALMÁS CSIRKEMELL 02.
Hozzávalók: 2 közepes csirkemell, 4 alma, 5 dkg vaj, 5 dkg sajt, só (vagy grill fűszer-keverék), késhegynyi reszelt szerecsendió

Elkészítése: A csirkemelleket kettévágjuk, sóval bedörzsöljük, és kivajazott tűzálló edénybe téve, letakarva a sütőben majdnem puhára pároljuk. Az almákat megtisztítjuk, karikákra vágjuk, majd a húst betakarva vele, szerecsendióval megszórjuk, és a sütőbe visszatesszük. Együtt puhára pároljuk, végül a reszelt sajttal megszórjuk és egy-két percig - míg a sajt ráolvad - még pirítjuk. Vegyes párolt zöldséggel, de külön sült almával is tálalhatjuk.

ALMÁS CSIRKEVAGDALT
Hozzávalók: 2 kisebb csirkemell (45-50 dkg), 1 dl tejszín, 2 tojássárga, 1 nagy alma, 10 dkg reszelt ementáli jellegű sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés zsemlemorzsa, 1 púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint őrölt fehér bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozom, bőrét lehúzom, és a húst darálón áteresztem, majd hozzákeverem a tojássárgákat, a tejszínt, a meghámozott, kicsumázott, lereszelt és kicsavart almát, a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot. Addig gyúrom, míg az összes folyadékot felveszi. Vizes kézzel kis pogácsákat formálok a masszából, zsemlemorzsában meghempergetem és bő, forró olajban mind a két oldalán pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és a pogácsákat tűzálló tálra teszem. Megszórom a reszelt sajttal, és csak annyi időre rakom a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon, de meg ne piruljon. Salátával és burgonyapürével kínálom. Hidegen is nagyon finom, akkor majonézes salátát kínálok mellé. Az alma helyett néha 1-2 db nagy, tisztított, reszelt gombát szoktam hozzákeverni vagy 5 dkg-nyi reszelt parmezán, vagy parmezán jellegű sajtot.

ALMÁS CURRYS CSIRKE 01.
Hozzávalók 4 személyre: 3 alma, 1 kg-os csirke, 3 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 4 ek olaj, 2 ek ketchup, 2,5 dl húsleves (kockából), 1 ek liszt, 2 ek tejszín, curry-por, só

Elkészítése: A csirkét megmossuk, leszárítjuk, majd négy részre vágjuk. sóval és curryvel fűszerezzük, majd forró olajban megpirítjuk. A hagymát felaprítjuk, az almát és répát lereszeljük, majd maradék olajon megpirítjuk. Belekeverjük a ketchupot és a curry-t, és amikor megpirult hozzáöntjük a levest. Felforraljuk, és hozzáadjuk a csirkét. Lefedjük, majd alacsony fokozaton 40 percig főzzük. Utána behabarjuk a liszt és tejföl keverékével.
Rizzsel és salátával tálaljuk.

ALMÁS CURRYS CSIRKE 02.
Hozzávalók 4 személyre: 2 egész csirkemell, felhasítva, bőrtelenítve, kicsontozva, 1 csésze (250 ml) almalé, 1/4 kávéskanál (1 ml) só bors, csipetnyi. 1 közepes alma, 1 közepes hagyma, 1 1/2 csésze (375 ml) sima kruton, 1/4 csésze (62,5 ml) mazsola, 2 kávéskanál (10 ml) barna cukor, 1 kávéskanál (5 ml) curry por. 1/4 kávéskanál (3,75 ml) baromfihús fűszer, 1/8 kávéskanál (0,5 ml) fokhagymapor, 2 alma, felszeletelve és friss kakukkfű szál, a díszítéshez

Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt 180°C-on (350°F). Kissé kizsírozunk egy kör alakú 11-es tepsit. Az így előkészített tepsibe, egy rétegbe rakjuk le a csirkét. Keverjük össze az 1/4 csésze (kb. 65 ml) almalevet, sót és borsot egy kis tálban. Kenegessük meg a húst vele. Vágódeszkán az almát felnégyeljük, eltávolítva a kocsányát, magházát egy hámozó késsel. A negyedeket, további 1,25 cm-es (1/2 inch) darabokra aprítjuk, és egy nagyobb tálba belerakjuk. Előkészítjük a hagymát. Héjától megtisztítjuk és félbevágjuk. A hagymát a vágott felével lefordítjuk a vágódeszkán. Ha durvára akarjuk vágni, akkor a kést vízszintesen tartjuk, és mélyen beleszeletelünk, anélkül hogy teljesen átszelnénk rajta. Most függőlegesen átvágunk az előzőleg átvágott szeleteken, és keresztbe szeljük őket egészen a gyökérig. Tegyük a hagymát az almához. 6. Az alma hagyma keverékhez adjuk a krutont, barnacukrot, curryport, baromfihús-fűszert, hagymaport. Locsoljuk meg a maradék 3/4 csésze (187 ml) almalével.
Szórjuk a krutont a csirkére. Fedjük le fóliával, vagy fedővel, süssük 45 percig, hogy a hús megpuhuljon. Díszítés, ízlés szerint.

ALMÁS SÜLT CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg-os csirke, fél kg savanykás aromás alma, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 evőkanál Vegeta, 1-1 teáskanál majoránna és kristálycukor, 1 mokkáskanál törött bors

Elkészítése: A megtisztított csirkét kívül-belül bedörzsölöm sóval, majoránnával, törött borssal, és tepsibe fektetem. Köré rakom a megmosott, kicsumázott és negyedekbe vágott almát, amelyet citromlével azonnal meglocsolok. Rászórom a citromhéjat és a kristálycukrot, a tepsit szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon egy óráig párolom. A fedőt levéve mindkét oldalán szép pirosra pirítom. Párolt rizs a hozzávaló köret, amelyet beborítok a párolt almadarabokkal.

ALMÁS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 nagy csirke, 1 kg savanykás alma, 5 dkg vaj, 3 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, csipet borsmenta, kevés kristálycukor, 1 evőkanál citromlé, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése: Az almát megmosom, meghámozom, kicsumázom, és gerezdekre vágom. A kívül-belül megtisztított csirke hasát sóval jól bedörzsölöm, és annyi almagerezdet teszek bele, amennyi belefér. A nyílást összetűzöm, majd a csirkét nagy tűzálló tálba teszem. Köré rakom a maradék almát, rászórom a fűszereket, rácsöpögtetem a citromlevet, és a vajat borsónyi darabkákban a csirke tetejére tördelem. Előmelegített, forró sütőben, gyakori locsolgatás mellett puhára sütöm. Amikor a hús megpuhult, az almát kevés kristálycukorral megszórom, a csirkére rákenek a tál alján összegyűlt almás pecsenyeléből, majd mindkét felét pirosra pirítom. A sütőből kivéve 10 percet pihentetem a szárnyast, ezután felszeletelem. Körete a sült alma és kis gombócokra formázott párolt rizs. Más gyümölccsel is készíthető, pl. sárga- vagy őszibarackkal, esetleg meggyel.

ALMÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, 2 nagy alma, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna

Elkészítése: A megtisztított egész csirkét kívül-belül alaposan kimosom, szalvétával leszárítom. Kevés majoránnát szórok a hasüregébe, majd beletöltöm a kis kockákra vágott almából és apróra vágott hagymából készített, sóval, borssal fűszerezett keveréket. A nyílást hústűvel megtűzöm. A csirkét kívül is megsózom, majoránnával megszórom. Alufóliába csomagolom, és előmelegített sütőben megsütöm. Amikor félig megpuhult, kibontom a fólia tetejét, hogy szépen megpiruljon.

ALMÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE, VAGY KACSA
Hozzávalók: 1 csirke vagy pecsenyekacsa, 3 alma, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, zsír vagy olaj

Elkészítése: A kacsa vagy csirke máját elkaparjuk és egy kevés olajban vagy zsírban, az összevágott hagymával együtt megpároljuk. Ha kihűlt, összekeverjük a hámozott, kis kockákra vágott almával, megsózzuk, borsozzuk. A szárnyas hasüregét sóval és majoránnával fűszerezzük, beletöltjük az almás tölteléket, hústűvel összefogjuk, tűzálló tálba tesszük, egy kevés vizet öntünk alá, és időnként locsolgatva puhára sütjük.