Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirkeételek B-1.


“BABETTE” CSIRKE
Hozzávalók: 1 kg csirke, 2 evőkanál olaj, 2 hagyma, 1/4 l muskotály, fél kávéskanál Provence-i fűszerkeverék, só, őrölt bors, 1 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítése: Kuktában pirítsuk meg a darabokra vágott csirkét és a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a bort, a fűszernövényeket, a sót és a borsot. A kukta sípolásának kezdetétől számított 15 percig süssük. A csirkét tegyük tepsibe. A főzőléhez adjuk hozzá a kevés hideg vízben feloldott kukoricakeményítőt, és keverés mellett besűrűsödésig forraljuk. Öntsük a csirkére, szórjuk meg a reszelt sajttal és grillsütőben gratináljuk.
Azonnal tálaljuk.

BAJOR CSIRKECOMB
Hozzávalók: személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors

Elkészítése: A húst füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük, flekkenfűszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony szeletre vágjuk, és tűzálló tál aljára fektetjük. Erre a meghámozott, karikára vágott vöröshagyma kerül, majd-tűzdelt felével felfelé a combok. A tejfölt borral simára keverjük, és a csirkére locsoljuk. Csipetnyi őrölt borssal megszórjuk, és a zsemlemorzsát ráhintjük. A vajat a tetejére morzsoljuk, és a tálat lefedve, a forró sütőbe toljuk. Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul, majd a fedőt levéve a pecsenyét szépen megpirítjuk. A legjobb hozzá a párolt vegyes zöldség.

BAJOR FASÍROZOTT
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg darált csirkemell, 1 fej hagyma, 2 dl tejföl, vagy tejszín, 1 evőkanál liszt olaj, só, pirospaprika, 1 tojás, majoranna

Elkészítése: A darált húst a tojással, sóval, piros-paprikával, és majoránnával összegyúrom, és picike gombócokat formázok belőle. Pörköltalapot készítek az apró kockára vágott hagymából, olajból és egy kevés pirospaprikával megszórom, felengedem kb. 2 dl vízzel, ebbe helyezem bele az elkészített kis gombócokat. Ízesítem sóval és még majoránnával. puhára főzöm (főzési idő kb. 10-15 perc), ha kész a lisztet elkeverem a tejföllel vagy tejszínnel, besűrítem, összeforralom, és kész van.
Mellé tálalhatok köretként nokedlit, krumplipürét.

BADACSONYI CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, 15 dkg apróra vágott hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg margarin, 1 dl pálinka, 3 dl bor, só, bors, kakukkfű, 2 babérlevél, 10 dkg gomba

Elkészítése: A margarinon megpárolunk 15 dkg apróra vágott hagymát, egy másik nagyobb edényben kiolvasztjuk a füstölt szalonnát. A csirkét megfelelő nagyságú darabokra vágjuk, sóval bedörzsöljük, kicsit megborsozzuk, rátesszük a szalonnás hagymára. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, babérlevelet, leöntjük egy pohárka pálinkával, jól elkeverjük. Ha már kezd elpárologni, öntünk rá 3 dl bort és fedő alatt puhára, és szép pirosra sütjük.

BAKONYBÉLI CSIRKE
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 20 dkg gomba, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl tej, 1 dl tejföl, petrezselyem, zsír, só, bors, liszt

Elkészítése: A szalonnát kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és beletesszük a karikára vágott gombát, valamint a feldarabolt csirkét. Megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Vizet nem kell önteni alá, mert a gomba vizet ereszt, és az elegendő a csirke párolásához. Ha puha, zsírjára sütjük, a húst egy tűzálló tálra szedjük, a megmaradt zsírban egy kiskanál lisztet keverünk, majd tejjel felengedjük, felfőzzük, ráöntjük a csirkére. Tálalás előtt tesszük rá a tejfölt, és megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

BAKONYI BETYÁRLEVES 01.
Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, csuszatészta

Elkészítése: A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

BAKONYI BETYÁRLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csirkemell, 2 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 szál sárgarépa, 1 szál sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, 2 db paradicsom, 1 db paprika, 15 dkg vegyes gomba, 2 szem főtt burgonya, 1 evőkanál tejszín, 1 csokor friss kapor, 2 evőkanál pirospaprika, só, bors

Elkészítése: Hevített olajba szeletelt vöröshagymát teszünk, és megsózzuk. Kevés vizet öntünk rá, és visszapirítjuk. A csirkemellet feldaraboljuk, a zöldségeket apró kockákra vágjuk.
Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadjuk a csirkemellet. Megvárjuk, amíg a hús teljesen kifehéredik, és beletesszük a felkockázott sárgarépát. Kicsit borsozzuk, majd rádobunk egy csokor apróra vágott petrezselymet.
A kockára vágott paradicsomot, és paprikát is a húshoz adjuk. Ha megpárolódott, felöntjük vízzel, teszünk bele fokhagymát, a tetejét pedig megszórjuk pirospaprikával.
Felforraljuk, majd beletesszük a felaprított gombát, és egy adag szintén felkockázott burgonyát. Megszórjuk finomra vágott kaporral.
A keményítőt feloldjuk vízben, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Kevergetés közben még tejszínnel is sűrítjük, és összeforraljuk.
Forrón tálaljuk.

BAKONYI CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, 20 dkg gomba, 20 dkg darált sertéshús, 2 tojás, 2 tejben áztatott zsemle, 1 evőkanál reszelt hagyma, 2 dl tej, 1 dl olaj, só, törött bors, majoránna, gyömbér, szerecsendió, 1 dl bor

A töltelék: az olajban párolt hagymához és a gombához hozzámorzsoljuk a tejben áztatott zsemléket, a darált csirkemájat, sertéshúst. Fűszerezzük, sóval, borssal, reszelt gyömbérrel, szerecsendióval. Teszünk bele 2 tojást, és alaposan összegyúrjuk.

Elkészítése: A csirke bőrét fellazítjuk a mellén és a combja tövén, ujjal alányúlva jól kibővítjük, majd megtöltjük a töltelékkel. A hasüregét megszórjuk majoránnával, és ide is helyezünk tölteléket. Magasabb, fedeles tűzálló tálba rakjuk, a fehérbort aláöntjük, és puhára pároljuk. Ha már puha a fedőt leemeljük róla, és szép pirosra sütjük.

BAKONYI CSIRKEMELL
Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy csirkemell csonttal együtt, 4 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1-1 paprika és paradicsom (télen 10 dkg lecsó), 40 dkg gomba, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1-1 dl tejföl és tejszín, 1 csapott kiskanál darált cseresznyepaprika, só

Elkészítése: A két csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, és 4-4 szeletre vágjuk. Kissé kiveregetjük, megsózzuk, és az olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük, a lábosból kiemeljük. A visszamaradó olajban közepes lángon, kevergetve aranysárgára sütjük a finomra vágott hagymát, a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és azonnal - mielőtt a paprika megéghetne - felöntjük 5 dl vízzel. 1 kiskanál sót beleszórunk, a présen áttört fokhagymával és az őrölt köménnyel fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát fölaprítjuk, az ízes léhez adjuk. A csirkecsontot is beletesszük és lefödve, közepes lángon 30 percig főzzük.
Ez alatt a gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk. A paprikás lét átszűrjük, a csont kivételével át is törjük - de az is jó, ha a csontot kivesszük, a lét pedig turmixoljuk -, majd újra a tűzre tesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy összesen 5 dl legyen. A gombát hozzáadjuk, fölforraljuk, lefödve, kis lángon 10 percig főzzük. A lisztet a tejföllel és tejszínnel simára keverjük, kevés forró paprikás lét hozzáadunk, majd az egészet a gombához öntjük.
A cseresznyepaprikával tüzesítjük, és néhányszor megkeverve 2-3 percig forraljuk, ez alatt mártássűrűségű lesz. Tálaláskor a húst a paprikás gombamártásban megforrósítjuk. Galuskával kínáljuk.

BAKONYI FOJTOTT HÚS
Hozzávalók: vékonyra szelt szalonna, 60-70 dkg 1 cm szélesre szeletelt nyers burgonya, vékony szeletekre szelt csirkemell, laskára vágott 2 gerezd fokhagyma, fűszerek ízlés szerint (kömény, bors, majoránna, vöröshagyma, gomba)

Elkészítése: Az edény aljára vékonyra szelt szalonnát teszünk. Ráhelyezzük a burgonya felét, a csirkemell szeleteket, a fűszereket, a szalonnát. A tetejére a burgonya maradék része kerül.
Befedjük, 700 W-on 10-12 percig lefedve főzzük.
Az állási idő: 6 perc.

BAKONYI GOMBÁS CSIRKELEVES
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 50 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése: A csirkét megtisztítom, kis darabokra vágom. A megtisztított és apró kockákra vagdalt vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután a csirkedarabokat mindkét oldalukon átsütöm, majd másfél liter vízzel felöntöm. Megsózom, megborsozom, és belekeverem a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát. Félpuhára főzöm. Közben a gombát megtisztítom, vastag szeletekre vágom, és a félig főtt leveshez adom. Készre főzöm. Végül behabarom a liszttel simára kevert tejföllel, jól kiforralom, és a finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom. (Vajas galuskát is főzhetünk bele.)

BAKONYI TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók 6 személyre: 1 db csirke (1,5 kg-os), 20 dkg gomba, 20 dkg darált sertésdagadó, 2 db tojás, 2 db tejbe áztatott zsemle, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tej, 12 dkg füstölt szalonna, 0,5 dkg törött bors, kevés majoránna, késhegynyi gyömbér, kevés reszelt szerecsendió, 1,5 dl fehérbor, só

Elkészítése: A kellően megtisztított csirke fejét, lábait levágjuk, bőrét fellazítjuk a mellén és combja tövén ujjal alányúlva, a bőrt a hústól elválasztjuk, és sóval bedörzsöljük. A csirke hasüregét meghintjük majoránnával. A vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát serpenyőben addig hevítjük, míg zsírját ki nem adta. Belehelyezzük a kockára vágott hagymát, és szalmasárgára pirítjuk. A hagymás zsírba tesszük a darált sertéshúst, a cikkekre vágott gombát, a szétzúzott csirkemájat, és 20 percnyi párolás után hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tejben áztatott és kifacsart zsemléket. Fűszerezzük sóval, borssal, reszelt gyömbérrel, szerecsendióval. Teszünk hozzá 2 db tojást, és alaposan összegyúrjuk. Ezzel az összedolgozott masszával töltjük meg a csirkét. A megtöltött csirkét fedeles tűzálló tálba helyezzük, a fehérbort aláöntjük, és közepes tűzön sütőben puhára pároljuk. Ha a hús már puha, a fedőt leemeljük róla, és pirosra sütjük, feldaraboljuk és tálaljuk.

BALEÁRI MANDULÁS CSIRKE
Hozzávalók: egy kb. 1,5 kg-os csirke, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, egy kevés kakukkfű, 1 csokor zöldpetrezselyem, 5 dkg vaj vagy zsír, 2 vékony szelet fehér kenyér, 20 dkg mandula, 3 dl tyúkhúsleves (leveskockából is készülhet), 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 kávéskanál őrölt fahéj, egy kevés só, törött bors

Elkészítése: Nagy fazékba tesszük a csirkét, mellé a sárgarépát, a felszeletelt vöröshagymát, a babérlevelet, a csokor zöldpetrezselymet, a kakukkfüvet, és megsózzuk. leöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Lefödve, takaréklángon kb. 30-40 percig főzzük. A tűzről levéve, a csirkét kivesszük (a levét megőrizzük), bőrét lehúzzuk, húsát kicsontozzuk, és kis darabokra vágjuk. Serpenyőben megmelegítjük a vajat vagy zsírt, és a húsdarabokat erős lángon aranysárgára pirítjuk.
Kiszedjük, tálalótálra tesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban ropogósra pirítjuk a kockákra vágott kenyérdarabokat. Habmerővel kiszedjük, lecsepegtetjük. A pirított kenyérdarabokat mozsárban széttörjük. Lábasba tesszük a kenyérzúzalékot, a meghámozott és apróra vágott mandulát, és összekeverjük a tyúkhúslevessel. Ízesítjük a fahéjjal, megsózzuk és megborsozzuk. Állandó keveréssel addig főzzük, amíg sima és sűrű mártást nem nyerünk
(Burgonyapüréhez legyen hasonló). Ha besűrűsödne, tehetünk bele még egy keveset a hús félretett levéből. Beborítjuk a mártással a húsdarabokat, tetejét meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.
A Baleárok népszerű eledele. Hasonlómódon készíthető el nyúl, vagy valamint a fogoly, a fürj, a GALAMB és egyéb szárnyasok húsa.

BALKÁNI CSIRKE
Hozzávalók: 2 csirke, 20 dkg rizs, 2 tojás, 2dl tejföl, 1 dl olaj, szerecsendió, vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A csirke zúzáját és máját feldaraboljuk, a reszelt hagymával megpirítjuk. A rizst is megpirítjuk, hozzáadjuk a pirított zúzát, a tojások felvert habját, majd a jól elkeverjük. Megtöltjük vele a megsózott csirkéket, tűzálló tálba tesszük, leöntjük forró olajjal, és fedő alatt puhára pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, a tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, rákenjük a csirkére, és ropogósra sütjük. A csirke belsejében párolódott májas rizzsel körítjük.

BANÁNNAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók: 2 jó nagy csirkemell, só, 2 banán, 7 dkg liszt, 2 egész tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése: A csirkemellet a csontokról lefejtem. Az így kapott négy szelet húst óvatosan kiverem, ügyelve arra, hogy ne szakadjanak szét. Ezután kissé besózom, és mindegyikre fél banánt teszek. Feltekerem, hústűvel vagy fogvájóval megtűzöm. A töltött csirkemellet ezután lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatom, és forró olajban megsütöm. Hízni vágyók süthetik zsírban is. Szalmaburgonyával, és vajon párolt vegyes zöldséggel kínálom.

BARACKOS CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 6 dkg vaj, 2 hagyma, 1 ek kukoricaliszt, 45 dkg baracklekvár, 13 dkg szárított barack, 1 friss édes zöldpaprika, 1,2 dl tejföl, só, bors

Elkészítése: A melleket csontozza ki, felezze el, a hagymát vágja apróra, a barackokat negyedelje, a paprikát vágja kis kockákra. Lábasban olvassza meg a vajat, rajta süsse a csirkét mindkét oldalon aranybarnára. Vegye ki, zsiradékán dinsztelje a hagymát üvegesre. A lekvárba keverje bele a kukoricalisztet, tegye a hagymára, kevergesse, míg felforr. Vegye lejjebb a hőt, sózza-borsozza, tegye rá a szárított barackot és a csirkét. Fedő alatt párolja, míg megpuhul, néha keverje meg. Tegye bele a paprikát, főzze még 5 percig, majd a hőről levéve keverje bele a tejfölt.

BARACKOS CSIRKECSÍKOK
Elkészítési idő: 30 perc + érlelés
Hozzávalók: 2 csirkemellfilé (kb. 40 dkg), 2 ek szójaszósz, 0,5 dl olaj, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt bors, fahéj, szerecsendió, 1 citrom reszelt héja, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek vodka (vagy barackpálinka), 4 db érett őszibarack

Elkészítése: A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk. A szójaszósszal meg az olajjal meglocsoljuk, sóval, a fűszerekkel megszórjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az összezúzott fokhagymát és a vodkát.
Jól elkeverve néhány órán át, érleljük, majd fölforrósított serpenyőbe öntve, rázogatva sütjük néhány percig. Ha a húscsíkok pirulni kezdenek, hozzáadjuk a meghámozott, szeletekre vágott barackot és még 3-4 percig rázogatva sütjük.
Fűszeres rizzsel kínáljuk.

BARACKOS CSIRKEMELL
Hozzávalók: 2 kicsi (vagy 1 nagy) csirkemell, 2 nagy fej vöröshagyma, 8 szem érett sárgabarack, 5 dkg mandula (vagy 1 teáskanál mandulaaroma), 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál currypor, 1-1 mokkáskanál őrölt fehér bors, chili (vagy csípős paprika), ízlés szerint cukor, só, csipet gyömbérpor

Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, és forró olajon sárgára fonnyasztom. Megsózom, majd lepirítom a lebőrözött, kicsontozott és vékonyra szeletelt csirkemellet. Az olajból kivéve melegen tartom. A visszamaradt szaftra ráteszem a megmosott, kimagozott, feldarabolt sárgabarackot, megszórom a fűszerekkel, és addig párolom, míg a gyümölcs, levet ereszt. Ezután hozzáadom a durvára darált mandulát (vagy az aromát), és jól összeforralom. Tűzálló tálra fektetem az elősütött csirkemellet, rákenem a barackos mártást és előmelegített, forró sütőben addig pirítom fedetlenül, míg szép barnáspiros lesz. Ügyelni kell arra, hogy meg ne égjen (a gyümölcstől és a cukortól hamar karamellizálódik)! Párolt rizzsel vagy szerecsendióval ízesített burgonyafánkkal kínálom.

BARBADOSI BAJAN CSIRKE
Hozzávalók: 4 csirkemell, 3 friss erős paprika, 1 ek erős paprikapép (Erős Pista), 6 zöldhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 2 ek vágott petrezselyemlevél, 1/2 kk őrölt szegfűszeg, 1/2 kk bors, 1 tojás, 1 ek szójaszósz, liszt, prézli, olaj

Elkészítése: A melleket bőrözze le, a paprikát és hagymát vágja finomra, a fokhagymát törje át. Keverje össze a paprikát, zöldhagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, szegfűszeget, borsot és citromlevet. Irdalja a melleket, tömje a keveréket a vágásokba, majd zárja azokat fogpiszkálóval.
Verje fel a tojást, keverje hozzá a szója- és paprikaszószt. A melleket forgassa lisztbe, majd a tojáskeverékbe, végül a prézlibe. Süsse a csirkét olajon, vagy grillen, vagy roston, mindkét oldalán készre. Tálalás előtt vegye ki a fogpiszkálókat.

BAROMFIMÁJ CURRYS RIZZSEL
Hozzávalók: 50 dkg baromfimáj - csirke-, pulyka-, kacsa- vagy libamáj -, étolaj, só, törött bors, 2 kiskanál curry, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg rizs, zöldséglé - 2,5 dl vízhez 1 kiskanál Vegeta -, 2 evőkanál paradicsompüré, finomra vágott zöldpetrezselyem vagy snidling

Elkészítése: A megmosott és szárazra törölt baromfimájat tetszetős darabokra vágjuk, s állandóan kevergetve felhevített olajon hirtelen megsütjük. Enyhén megsózzuk - vigyázat, a zöldséglé is sós! -, megborsozzuk és megszórjuk curryvel. Hozzáreszeljük a vöröshagymát, és tovább pirítjuk, azután hozzátesszük az átválogatott, megmosott és lecsepegtetett rizst, kicsit még kevergetve pirítjuk, s felöntjük a paradicsompürével kevert zöldséglével - egy rész rizshez két rész lé -. Megkeverjük, lefedjük, és takaréklángon kb. húsz perc alatt, készre főzzük.
Tálaláskor megszórjuk finomra vágott zöld-petrezselyemmel vagy snidlinggel.

BAROMFIMELL PÁROLT ALMÁVAL
Hozzávalók: 60 dkg baromfimell (pulyka-, csirke-, kacsa- vagy libamell), olaj, só, curry, baromfihúslé, 80 dkg alma, 2 dl fehérbor, 2 szál zsenge póréhagyma

Elkészítése: A baromfimellet lenyúzzuk, kicsontozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, és csíkokra vágjuk. Azután a felhevített olajra dobjuk, megsózzuk, megszórjuk curryvel, és állandóan kevergetve megpörköljük, majd felöntjük húslével, és puhára pároljuk. A húst kiszedjük, és melegen tartjuk, a levet zsírjára pirítjuk, belerakjuk a meghámozott és magházától megtisztított, karikákra vágott almát, felöntjük fehérborral, s félig megpároljuk. Később hozzátesszük a karikákra vágott póréhagymát, s puhára pároljuk.
Tálalása: Végül a melegen tartott húsra öntjük és rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.

BAROMFIRIZOTTÓ
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, olívaolaj, 25 dkg baromfihús, 15 dkg baromfimáj, 30 dkg rizs, pirospaprika, baromfihúslé, 3 db paradicsom, 10 dkg friss vagy konzerv zöldborsó, só, parmezán sajt, ketchup

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát felhevített olajon megfuttatjuk, rádobjuk a felaprított húst és a májat, s állandóan kevergetve kicsit megpirítjuk. Azután hozzátesszük az alaposan átválogatott és megmosott rizst, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük forró vízzel vagy húslével - egy rész rizs két rész víz - és felforraljuk. Később belerakjuk a kockára vágott paradicsomot és a lecsepegtetett zöldborsót, megsózzuk, és lefedve lassú tűzön puhára pároljuk.
Tálalása: Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal és megcsepegtetjük ketchuppel.

BARBECUE CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 8 csirkerész (mell, comb, szárny), 2,5 dl Barbecue szósz, 3 ek narancslé, 2 ek liszt, 1 sütőzacskó

Elkészítése: A csirketagokat bőrözze le. Szórja a lisztet a sütőzacskóba, hozzá a Barbecue szószt és narancslevet, rázza, hogy keveredjék. Tegye bele a csirkedarabokat, forgassa a zacskót, hogy a szósz jól bevonja a húst.
Rendezze a csirkét egy síkba, zárja le a zacskót, tetején vágjon körülbelül 15 cm-es nyílást. Süsse 180C°-ra előmelegített sütőben 45-50 percig, míg megpuhul. Tálaláskor kanalazza a szószt a csirkére.
Megjegyzés: a Barbecue szósz az USA-ban készen kapható, itt keverjen húsleves, vagy tejföl alaphoz turmixolt hagymát-fokhagymát, vajat vagy margarint, mustárt vagy majonézt és fűszereket.

BAROMFIMÁJ CURRYS RIZZSEL
Hozzávalók: 50 dkg baromfimáj - csirke-, pulyka-, kacsa- vagy libamáj -, étolaj, só, törött bors, 2 kiskanál curry, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg rizs, zöldséglé - 2,5 dI vízhez 1 kiskanál ételízesítő -, 2 evőkanál paradicsompüré, finomra vágott zöldpetrezselyem vagy snidling

Elkészítése: A megmosott és szárazra törölt baromfimájat tetszetős darabokra vágjuk, s állandóan kevergetve felhevített olajon hirtelen megsütjük. Enyhén megsózzuk - vigyázat, a zöldséglé is sós! -, megborsozzuk és megszórjuk curryvel. Hozzáreszeljük a vöröshagymát, és tovább pirítjuk, azután hozzátesszük az átválogatott, megmosott és lecsepegtetett rizst, kicsit még kevergetve pirítjuk, s felöntjük a paradicsompürével kevert zöldséglével - egy rész rizshez két rész lé -. Megkeverjük, lefedjük, és takaréklángon kb. húsz perc alatt, készre főzzük.
Tálaláskor megszórjuk finomra vágott zöld-petrezselyemmel vagy snidlinggel.

BAROMFIMELL PÁROLT ALMÁVAL
Hozzávalók: 60 dkg baromfimell (pulyka-, csirke-, kacsa- vagy libamell), olaj, só, curry, baromfihúslé, 80 dkg alma, 2 dl fehérbor, 2 szál zsenge póréhagyma

Elkészítése: A baromfimellet lenyúzzuk, kicsontozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, és csíkokra vágjuk. Azután a felhevített olajra dobjuk, megsózzuk, megszórjuk curryvel, és állandóan kevergetve megpörköljük, majd felöntjük húslével, és puhára pároljuk. A húst kiszedjük, és melegen tartjuk, a levet zsírjára pirítjuk, belerakjuk a meghámozott és magházától megtisztított, karikákra vágott almát, felöntjük fehérborral, s félig megpároljuk. Később hozzátesszük a karikákra vágott póréhagymát, s puhára pároljuk.
Végül a melegen tartott húsra öntjük és rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.

BAROMFIRIZOTTÓ
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, olívaolaj, 25 dkg baromfihús, 15 dkg baromfimáj, 30 dkg rizs, pirospaprika, baromfihúslé, 3 db paradicsom, 10 dkg friss vagy konzerv zöldborsó, só, parmezán sajt, ketchup

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát felhevített olajon megfuttatjuk, rádobjuk a felaprított húst és a májat, s állandóan kevergetve kicsit megpirítjuk. Azután hozzátesszük az alaposan átválogatott és megmosott rizst, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük forró vízzel vagy húslével - egy rész rizs két rész víz - és felforraljuk. Később belerakjuk a kockára vágott paradicsomot és a lecsepegtetett zöldborsót, megsózzuk, és lefedve lassú tűzön puhára pároljuk.
Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal és megcsepegtetjük ketchuppel.

BASZK CSIRKE (POULET BASQUAISE)
Hozzávalók: 1 csirke kb. 1,2 kg, 3-4 ek olaj vagy margarin, 1 kg paradicsom, 25 dkg friss édes paprika, 2-3 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 25 dkg rizs, só, bors

Elkészítése: A csirkét vágja bontási darabokra. Forraljon 2 liter vizet, főzze benne a paradicsomot 2-3 percig, míg héja leválik, hámozza meg és vágja kockákra. A paprikát magozza ki és vágja nagyobb darabokra, a hagymát és fokhagymát finomra. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat vagy margarint, süsse rajta a csirkét aranybarnára (kb. 5 perc). Adja hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát, sózza és borsozza. Fedve, kis hőn párolja 45-50 percig. Közben, 20 perccel kész előtt kezdje főzni a rizst: lábasban hevítsen 2 ek olajat vagy margarint, mikor forró, tegye rá a rizst, sózza-borsozza, jól keverje össze. Töltsön rá kétszeres térfogatú vizet, párolja fedve, kis hőn 17-20 percig, míg a rizs megfő (mire a vizet teljesen felissza). Tálalja előbb a rizst kanállal elsimítva, rá a csirkét zöldséges mártásával.

BASZK CSIRKE (ANGOL-SPANYOL)
Elkészítése: Olajon barnára pirítjuk a csirkedarabokat. Paraszt kolbászt felkarikázunk, 2 gerezd fokhagymát és néhány szárított paradicsomot apróra vágunk.
Abban az edényben, amiben a csirke sült 2 db nagy piros paprikát nagy darabokra vágva és 1 nagy fej vöröshagymát felkarikázva 5 percig sütünk. Hozzáadjuk a kolbászt, fokhagymát és a paradicsomot és főzögetjük. Hozzáadunk 1 dl rizst és 1/2 l csirkehúslevest, 2 dl fehér bort és 2 ek fekete olívabogyót. Ízesítjük fűszerzöldségekkel, 1/2 tk piros paprikával, 1 ek paradicsom szósszal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a tetejére tesszük a csirkét és egy fél narancsot héjastól felszeletelve. Kb. 1 órán át főzzük, vagy sütőben sütjük.

BAZSALIKOMOS SAJTOS CSIRKE
Hozzávalók: 6 csirkecomb, 20 dkg füstölt sajt, 2 dl csirkeleves, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, liszt, olaj, vaj, bazsalikom, só

Elkészítés: A csirkecombokat kettévágjuk, megsózzuk, lisztbe forgatjuk, és egy serpenyőben elősütjük, majd kivajazott tűzállótálba tesszük. Olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, paradicsompürével és 1 kávéskanál bazsalikommal ízesítjük. Húslevessel felöntjük, felforraljuk és ráöntjük a combokra. A húsokat előmelegített sütőben alufóliával letakarva puhára pároljuk. Amikor megpuhultak a tejfölbe kevert reszelt sajtot ráöntjük, és fólia nélkül átforrósítjuk.

BAZSALIKOMOS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: egy 1.5 kg-os csirke, 2 szelet kalács, tej, 3 ek olaj, 1 ek reszelt vöröshagyma, 1 paprika, 2 tojás, 10 dkg sajt, só, grillfűszer, 1 mk pirospaprika, 1 ek szárított bazsalikom

Elkészítése: A kalácsot a tejben megáztatjuk, kinyomkodjuk, összemorzsoljuk. A hagymát az olajon megpirítjuk, a kalácsot beleforgatjuk és az apróra vágott paprikával, a reszelt sajttal, a tojásokkal, sóval és a bazsalikommal jól összedolgozzuk. A megtisztított csirkét kívül-belül a grillfűszerrel bedörzsöljük, majd a töltelékkel megtöltjük. A hasüreg nyílását összetűzzük, és a csirke külsejét egy kanál olajjal bekenjük. Egy tűzálló tálban, lefedve a forró sütőbe toljuk, 10 percig erős, majd még fél óráig takarékon sütjük. A szárnyas külsejét egy kanál pirospaprikával összevert olajjal bekenjük, és szép pirosra sütjük.

BÁBOLNAI BURGONYALEVES
Elkészítése: személyenként 1-1 kicsontozott csirkemellet, összekötött petrezselyemcsomóval és 1/2 fej vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk. Az első habját leszedjük. Mikor a csirke már majdnem megpuhult, hozzátesszük a kockákra vágott burgonyát. Törött borssal és majoránnával ízesítjük. 
Tejföllel tálaljuk.

BÁBOLNAI TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók: 2 csirkemell, 4 csirkemáj, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, 1 zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 teáskanál ételízesítő

Elkészítése: A melleket félbevágom, és a csont mellett felnyitom. A csirkemájat a zsíron megsütöm. A beáztatott zsemléből a tojással, a vöröshagymával, a fűszerekkel tölteléket készítek. A felnyitott csirkemelleket úgy töltöm meg, hogy a csirkemájakat egészben helyezem a töltelék közepébe. Az egészet sütőben pirosra sütöm.
Tálaláskor a csontról leveszem és felszeletelem.
Sült burgonyát és kompótot adok hozzá.

BÁCSKAI CSIRKELEVES LENCSÉVEL
Hozzávalók: 1 méretes csirke, 60 dkg borjúcsont, 10-10 dkg lencse, gyökér, sárgarépa, vöröshagyma, egy zeller, 20 dkg gomba, 5 dkg rizs, 3 dl tejföl, 2 tojássárgája, zsír, babér, só, bors

Elkészítése: A zöldségeket feldaraboljuk, a hagymát egészben hagyjuk és a csonttal, valamint a babérral 3 liter levest főzünk belőlük. Két órán át, pároljuk, ekkor beletesszük a csirkét és megfőzzük. Ha a hús puha, kiemeljük a lábasból és feldaraboljuk. A levest leszűrjük, felében megfőzzük a lencsét. Másik felében a rizst, s mikor puha áttörjék, és a levet a lencséhez adjuk. A gombát apróra vágjuk, és kevés zsíron megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. A tojássárgákat a tejföllel kikeverjük egy tálalóedényben, beletesszük a csirkét, a gombát és ráöntjük a levest.

BÁCSKAI FOKHAGYMÁS CSIRKECOMB
Hozzávalók: 6 csirkecomb, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 erőleveskocka, liszt, só, bors, petrezselyemzöld, olaj

Elkészítése: A csirkecombokat jól megmosom, a forgónál kettévágom, és konyharuhán leszárítom. Megsózva, lisztben megforgatva, forró zsiradékban minden oldalukat pirosra sütöm. Ezután a leveskockát fél liter vízben felfőzöm, és apránként a hús alá öntve, körülbelül fél óráig párolom a combokat. Közben elkészítem a fokhagymamártást. Három evőkanál lisztből kevés olajon világos rántást készítek, felengedem bő egy deci leves lével. Tört fokhagymával, sóval, borssal fűszerezem, elkeverem benne a tejfölt és összeforralom. Közben a csirkecombokat zsírjára pirítom, majd tűzálló tálra sorba lerakom. Leöntöm a fokhagymás mártással, és néhány percre forró sütőbe tolom. Tálaláskor vágott petrezselyemzölddel szórom meg és párolt rizzsel vagy tarhonyával körítem.
Alföldi kadarkát vagy sört kínálok mellé.

BÁCSKAI HÚSLEVES
Hozzávalók: fél csirke, 1 csomó leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, szemes bors, babér, só, 2 ek tejföl, 1 tojás, petrezselyem, 2 dl rizs

Elkészítése: A húst a zöldséggel, a hagymával, borssal, babérral feltesszük főni. Sóval ízesítsük, ha megfőtt a hús, kivesszük és kicsontozzuk. A levest leszűrjük, visszatesszük a darabokra vágott húst és a rizst. Ha a rizs is megfőtt, a levest besűrítjük a tojás és a tejföl keverékével. Tálaláskor vágott petrezselyemmel megszórjuk.

BÁCSKAI LENCSELEVES CSIRKÉVEL
Hozzávalók 6 személyre: 1 nagyobb csirke, 50 dkg borjúcsont, 20 dkg gomba, 10 dkg hagyma, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zsír, 3 dl tejföl, 1 közepes zellergumó, 10 dkg lencse, 3 dkg rizs, 1 kiskanál őrölt bors, 1 babérlevél, 2 tojássárgája, só

Elkészítése: A csontból és a megtisztított, feldarabolt zöldségekből a babérlevéllel 3 l levest főzünk. két órán át, lassú tűzön forraljuk. Leszűrjük, beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Kivesszük a csirkét és feldaraboljuk. A levest leszűrjük, és felében megfőzzük a lencsét. A másik felében megfőzzük a rizst, és amikor már puha, áttörjük, a levét pedig hozzáöntjük a lencseleveshez. Zsíron megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk. A tojássárgáját levesestálban elkeverjük a tejföllel, beletesszük a húst, a rizst és a gombát, ráöntjük a levest, és tálaljuk.

BÁRSONYOS CSIRKE, GOMBÁVAL (KOREA)
Hozzávalók: 2 db kicsontozott csirkemell (egyforma kockára vágva), 3 kávéskanál kukoricakeményítő (vagy liszt), 1 evőkanál szójamártás, késhegynyi bors, 4 evőkanál olaj, 1 gombakonzerv, 1 kávéskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt gyömbér

Elkészítése: A csirkedarabokat, lisztet, szójamártást keverjük össze egy evőkanál olajjal és borssal. 10 percig hagyjuk állni. Közben szűrjük le a gombát úgy, hogy 1/2 dl levet tegyünk félre. A levet sózzuk meg. Az olajban pároljuk meg - ne tovább, mint 1-2 percig- a csirkedarabokat, fokhagymát, gyömbért, nagyon vigyázva, hogy meg ne égjen, állandóan keverjük. Adjuk hozzá a gombát, valamint a gombalevet és további 5 percig főzzük, nagyon vigyázva, nehogy túlfőzzük, és a gomba megpuhuljon.

BÁTHORY VELŐS TÖLTÖTT CSIRKE MÁJRIZOTTÓVAL
Hozzávalók: csirke egész 2 1/2 db, zsemle 8 db, tojás 8 db, sertésvelő 40 dkg, petrezselyemzöld 1 cs. só 5 dkg, bors 1 dkg, Delikát 1 dkg, zsír 25 dkg, vöröshagyma 15 dkg
Májrizottó köret: rizs 60 dkg, zsír 12 dkg, só 3 dkg, csirkemáj 50 dkg, bors 1 dkg, Petrezselyemzöld 1 cs, sajt (trappista) 15 dkg, fejes saláta 1 fej

Elkészítése: Tölteni való egész csirkét előkészítjük. Zsemlés, velős, tojásos, borsos, petrezselymes töltelékkel bőr alá töltjük. Sütőben készre sütjük. Tálalása májrizottóval, fejes salátával történik.

BAZELLA RIZZSEL
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemell vagy comb, 50 dkg zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg paradicsom, 2 ek paradicsompép, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek őrölt koriander, 10 dkg friss aprított koriander (petrezselyemzölddel pótolható), 1 kk fűszerkeverék, csipet chilipor, 7,5 dl csirkeleveslé, 2 ek olaj, 2 ek citromlé, só, bors

Elkészítése: A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kockákra, a hagymát és koriandert (ill. petrezselymet) vágja finomra, a paradicsomot és fokhagymát törje át. Lábasban hevítsen olajat, rajta dinsztelje a hagymát üvegesre, tegye rá a fokhagymát, őrölt koriandert, chiliport és fűszerkeveréket, keverje össze, tegye rá a csirkét, paradicsomot, csirkelevest és citromlevet, forralja fel, vegye lejjebb a hőt, párolja 30 percig. Tegye bele a sárgarépát, főzze még 15 percig. Ekkor tegye hozzá a zöldborsót és friss koriandert, ill. petrezselyemzöldet, sózza-borsozza, főzze még kb. 10 percig, míg a csirke puha és a lé mártás-sűrű lesz. Rizsre tálalja.

BECSINÁLT CSIRKE
Hozzávalók: csirke 2 db, petrezselyem 1 csomó, zsír 10 dkg, liszt 1 ek só 1 késh citromlé 1 ek

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, forró zsírban, petrezselyem zöldjével, melyet finomra vágunk, pároljuk. Ha puha, hintsük meg egy kanál liszttel, ezzel kicsit pirítjuk. Eresszük fel kis vízzel, s ha van, húslével, teszünk bele kis sót, és tovább főzzük.
Tálalásnál, kis citromlevet adunk hozzá.

BECSINÁLT CSIRKE - AUSZTRÁL
Hozzávalók: 1 csirke, 4 dkg vaj, 1 hagyma, 6 dkg liszt, 6 szem bors, 4 ek tejszín, 6 gomba, 5 dl csirkeleves-lé, 2 ek vágott petrezselyemzöld, szárított fűszernövények

Elkészítése: A csirkét vágja bontási darabokra, a gombát szeletelje. Tegye lábasba a csirkét, hozzá a levest, borsot, gombát és fűszernövényeket, párolja kis hőn 1-1 1/2 órát, míg megpuhul. Szűrje le a levet, hagyja kihűlni. Keverjen mártást a szűrt léből, olvasztott vajból és a lisztből, kevergetve forralja fel, hagyja forrni 3 percig. Hagyja hűlni kicsit, majd keverje bele a tejszínt. Tegye vissza bele a csirkét melegedni, de ne forralja. Olajon süsse a gombát 2-3 percig. Tálalja a csirkét mártással leöntve, gombával körítve, petrezselyemlevéllel megszórva.

BECSINÁLT CSIRKE - PUERTO RICO
Hozzávalók: fél csirke, 1/2 kk só, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 hagyma, 1 kk koriander,3 cseresznyepaprika, 3 krumpli, 2,5 dl bor, 1,2 dl víz

Elkészítése: Mindent tegyen lábasba. Főzze közepes hőn, míg a hús és krumpli megpuhul.

BECSINÁLT-JÉRCE
Hozzávalók: 180 dkg tisztított, bontott jérce, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg gyökér, 6 dkg zellergumó, 1 dkg só, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg gomba, 5 dkg kelvirág, 6 dkg vaj, 6,5 dkg liszt, 1 db citrom, 1 cs petrezselyemzöld, 1 dl tejszín

Elkészítése: A megtisztított, bontott jércét negyedekbe, majd nyolcadokba daraboljuk, aztán jól megmossuk. A zöldségeket gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, a gombát szeletekre, a petrezselyemzöldét finomra vágjuk. A jércét feltesszük főni, és megsózzuk. Ha felforrt - azaz leforráztuk -, első levét leöntjük, majd többször váltott hideg vízben lemossuk. A jércét a zöldségekkel, a kelvirággal, a gombával, a zöldborsóval kb. 1 liter vízbe tesszük, megsózzuk, és fedő alatt lassan főzzük. Közben világos vajas rántást készítünk a finomra vágott petrezselyemzölddel. Amikor a jérce és a zöldségek felpuhultak, berántjuk, és lassan készre forraljuk. Ízesítjük sóval, leszűrt citromlével, végül hozzáadjuk a tejszínt. Párolt rizst adhatunk hozzá. A jérce-becsinált mintájára készíthető: borjú-becsinált, galamb-becsinált, csirke-becsinált, bárány-becsinált, malac-becsinált.

BECSINÁLT-LEVES
Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 1 csomag mirelit vegyes zöldség, 1 kanál zöldpetrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kanál liszt, 1 kanál olaj

Elkészítése: Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyemzöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk. Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk. A tűzről levéve beleszórjuk a zöldpetrezselymet, és félretesszük. Eközben már feltesszük az aprólékot, és majdnem készre főzzük. A már előbb elkészített zöldséget meghintjük liszttel, elkeverjük, és az aprólékkal felöntve készre főzzük.

BELGA CITROMOS CSIRKE
Hozzávalók: 1.5 kg-os csirke, 5 dkg vaj, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 citrom, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 cs petrezselyemzöld, só

Elkészítése: A feldarabolt csirkét felforrósított vajban megforgatjuk, sózzuk. A tisztított, 4 részre vágott zöldségekkel, kis vízben puhára pároljuk. Ha kész, a húst kiszedjük, forró tálra rakva meghintjük aprított petrezselyemzölddel. A citrom levével ízesített főzőlét tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Felforralva a húsra öntjük. Száraz fehérbor vagy rozé illik hozzá.

BELGA CITROMOS CSIRKELEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db pritaminpaprika, 1 db angol zellerszár, 1 csésze rizs, só, őrölt bors
A habaráshoz: 4 db tojássárgája, 2 db citrom leve

Elkészítése: Olívaolajat öntünk egy lábasba, és egyenként beletesszük a kockára vágott hozzávalókat. Körülbelül 10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, megborsozzuk, és együtt tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel.
Míg a leves fő, elkészítjük a citromos mártást a következőképpen: A tojások sárgájához csurgatjuk a 2 citrom levét, és jól összekeverjük. A forrásban lévő levesbe beleöntjük a citromos mártást, hagyjuk egyet rottyanni és máris elkészült a finom mediterrán leves, amelynél érdemes vigyázni, hogy a zöldségeket ne főzzük puhára, inkább ropogósak maradjanak.

BELGA RAKOTT CSIRKE
Hozzávalók: burgonya 80 dkg, vaj 5 dkg, csirke 1, 2 kg, paradicsom 20 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs. húsleves 2-3 dl, sajt 15 dkg, tejszín 1 dl, őrölt fehér bors, só

Ennek az ételnek az a különlegessége, hogy minden anyagot nyersen teszünk az edénybe, légmentesen lezárjuk, így az ízek, aromák megmaradnak, és különlegesen jó ízű ételt nyerünk.

Elkészítése: Egy tűzálló tálat alaposan kikenünk vajjal, majd az aljára egy sor burgonyakarikát rakunk. Erre szórjuk a vékony szeletekre vágott póréhagymát. Kissé megsózzuk, kevés őrölt fehér borssal meghintjük. Ezután a besózott csirkedarabok jönnek, amelyekre ismét burgonyakarikákat teszünk. Karikákra szelt paradicsom és apróra vágott zöldpetrezselyem következik, majd ismét csirke és póréhagyma. Végül burgonyával zárjuk a sort, amelyre vajdarabkákat teszünk. Ráöntjük a húslevest, alufóliával lezárjuk és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1 órát pároljuk. Ezután a fóliát eltávolítjuk, gazdagon meghintjük reszelt sajttal és meglocsoljuk egy kevés tejszínnel. Visszatesszük a forró sütőbe, és addig sütjük, ameddig a sajt teljesen megolvad a tetején.