Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirkeételek C


CAJUN CSIRKE
Hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 75 g vaj, 2 gerezd fokhagyma (préselve), 1 teáskanál Cayenne-bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt római kömény, egy kávéskanál só és ugyanennyi bors - ezekből fűszerkeveréket készítünk

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, megmártjuk benne a húsdarabokat, panírozzuk őket a fenti fűszerkeverékben és ujjnyi csíkokra vágva, vajban megsütjük a húsdarabokat. Körülbelül akkor kell a lepényt a sütőbe tenni, amikor a húsokat a serpenyőbe dobod (de előtte legyen megterítve, víz behűtve, bor kinyitva.... mert ha kész, azonnal enni kell)

CAJUN CSIRKESZENDVICS
Hozzávalók: 1 csirkemell-filé, 3 evőkanál Cajun fűszerkeverék*, vaj, 2 zsemle

Elkészítése: A bőr nélküli melleket vágja félbe, majd két-két szeletre. Erősen dörzsölje be a fűszerrel, és tegye egy órára hűtőbe. Kevés vajjal kenjen ki egy teflon serpenyőt. Közepes hőfokon addig süsse, míg a fűszerréteg megfeketedik rajtuk. Ekkor fordítsa meg és a másik oldalukat is így pirítsa meg. A félbevágott zsemlék vágott felületét világosbarnára pirítsa meg, végül az erre helyezett sült húsokkal, forrón tálalja.
*(A házilag elkészített Cajun fűszerkeverék sót, chili paprikát, fokhagymaport, hagymaport és szárított zöldfűszereket, valamint morzsolt, oregánót, bazsalikomot és kakukkfüvet tartalmaz. A keverék jól zárható üvegben egy-két hónapig eláll. Többnyire elmorzsolt, szárított fűszereket használnak inkább, friss helyett.)

CAJUN KÁPOSZTA CSIRKECOMBBAL, ÉDESBURGONYÁVAL, ANGOLZELLERREL ÉS MANGÓVAL
Hozzávalók: 2 csirkecomb, 350 g savanyú káposzta, 150 g édesburgonya, 100 g angolzeller, 100 g apró hagyma vagy salotta, fél érett mangó, 2 ek cajun fűszerkeverék, 250 ml csirkehúslé, korianderzöld

Elkészítése: Mossuk le hideg vízzel a csirkecombokat, majd konyhapapírral töröljük szárazra. Ujjunkkal óvatosan szedjük le a bőrét, s vágjuk le a zsíros részeit. Egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten süssük ki a bőrből és a zsíros részekből a zsiradékot. Ha teljesen kisült, dobjuk el a bőrt. Különítsük el az alsó- és felső combot, majd dörzsöljük be alaposan a cajun fűszerkeverékkel. A serpenyőben süssük meg minden oldaláról az imént kisült zsírban, majd tegyük félre.
Hámozzuk meg a hagymákat vagy salottákat (mogyoróhagymákat), a mangót és az édesburgonyát. Vágjuk a mangót, édesburgonyát és az angolzellert kb. 1-1,5cm-es kockákra. A savanyú káposztát mossuk le hideg vízzel, majd alaposan nyomkodjuk ki.
A csirkecombok sütésére használt zsírba adjuk a hagymákat és az édesburgonyát, s egy kicsit süssük meg. Adjuk hozzá a savanyú káposztát és az angolzellert, s öntsük fel a csirkehúslével. Tegyük hozzá a csirkecombokat, majd fedő alatt közepes hőmérsékleten süssük 30 percig.
Sütés után vegyük ki a csirkecombokat, s kavarjuk el óvatosan a mangót a káposztában. Tegyünk a zöldséges káposztából a tányérra, majd erre helyezzük el a csirkecombokat. Tálaláskor szórjuk meg néhány levél korianderzölddel.

CAJUN MUSTÁROS-CSIRKE
Hozzávalók: 6 evőkanál Cajun fűszerkeverék (*), 2,4 dl zsemlemorzsa, 45 dkg csirkemell-filé, 1,5 dl olaj, 2,4 dl tej, 2 evőkanál vaj, 1,5 dl dijoni mustár

Elkészítése: Forgassa egybe a zsemlemorzsát és a fűszerkeveréket. Ebbe alaposan nyomkodja bele, hogy mindenütt teljesen befedje a bőr nélküli, kissé kiklopfolt, féltenyérnyi darabokra vagdalt mellfiléket. Forrósítsa fel az olajat, és a húsokat mindkét oldalukon süsse aranybarnára. Éppen csak forralja össze a tejet és a vajat, majd habverővel keverje el benne a mustárt. Fektesse a mártásba a kisült húsokat, végül sütőben melegítse össze. A tetejét hintse meg kevés fűszerkeverékkel, és azonnal tálalja.
(* A Cajun fűszerkeverék legtöbbje tartalmaz sót, chili paprikát, fokhagymaport, vöröshagymaport, őrölt fehér borsot és szárított zöldfűszereket, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet.)

CAJUN-RIZS
Összeállítás: 35 perc.
Főzés: 45 perc.
Hozzávalók 6 személyre: 6 dkg vaj, 1 összevagdalt vöröshagyma, 2 tört fokhagymagerezd, 1 felszeletelt zöldpaprika, 1 felszeletelt zeleriszár, 20 dkg összevagdalt csirkemáj, 3 evőkanál barna rántás, 2 kiskanál ételízesítő por. 1 kiskanál Tabasco mártás, 25 dkg darált sertéshús, 1 kiskanál fokhagymapor, 1 kiskanál vöröshagymapor, 1/2 kiskanál őrölt babérlevél, 1/2 kiskanál őrölt fehér bors, 1/2 kiskanál durvára tört, fekete bors. 1/4 kiskanál oregánó, 40 dkg hosszú szemű rizs 3/4 liter víz, 1 1/2 csirkeleveskocka

Elkészítése: A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, majd a fokhagymával, a paprikával és a zellerivel puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Szűrőlapáttal tányérra kiszedjük. A májat és a darált húst a serpenyőbe öntjük, és a szemeket villával szét - szétbontva erős lángon 2-3 percig sütjük. A zöldséget az edénybe visszarakjuk, 2-3 percig pároljuk, majd barna rántással besűrítjük. Ételízesítő porral, Tabasco mártással, a kétféle hagymaporral és a fűszerekkel adjuk meg az ízét, alaposan összekeverjük.
A rizst beleszórjuk, vízzel felengedjük, a leveskockát belemorzsoljuk, és időnként megkeverve kb. 30 perc alatt megpuhítjuk. Azon frissiben tálaljuk.
Jó tudni:
A barna rántáshoz 3 evőkanál lisztet 3 evőkanál olajon kevergetve barnára sütünk, de vigyázzunk, nehogy odakapjon. A további felhasználásig félrehúzzuk, és hidegen keverjük a forró ételbe.

CALYPSO GRILLEZETT CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell felezve, 50 dkg hagyma, 2 zöldpaprika, 2 ek citromlé, 1 kk őrölt kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 kk bors, 15 dkg paradicsom, 1 erős paprika, 5 dkg cukor, 3 ek fehér rum, 80 dkg darabolt ananász, 20 dkg darabolt mangó, banán, só, 60 dkg főtt rizs

Elkészítése: A hagymát aprítsa finomra, a paprikát turmixolja vagy aprítsa, keverje hozzájuk a citromlevet, kakukkfüvet, és áttört fokhagymát. Ebben pácolja a csirkét hűtőben 1 óráig. A csirkét vegye ki, sózza és borsozza, a páclevet tegye félre. Párolja a csirkét nagy teflonos edényben, közepes hőn, míg barnulni kezd, időnként fújja be olajjal. Öntse rá a páclevet, tegye bele a paradicsomot, erős paprikát és vizet, sózza ízlés szerint, melegítse forrásig, ekkor fedje le, vegye lejjebb a hőt és párolja 45 percig. Vegye ki az erős paprikát. Tálaláskor a fél csirkemellre kanalazzon paradicsomos levet, mellé trópusi salsát, hámozott szeletelt és barnára párolt banánt, valamint főtt rizst.
A salsa: nagy tálban keverjen össze cukrot, citromlevet és rumot, tegyen bele erős paprikát, ananász- és mangó darabokat, esetleg egyéb édes gyümölcsöt is, hűtse legalább 2 óra hosszan.

CASABLANCAI CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemell, 2 ek olívaolaj, sütőolaj, 1 ek őrölt narancshéj, 1 kk őrölt kömény, 1 kk őrölt koriander, 1 kk gyömbérpor, 1 kk chilipor, 1 kk szárított petrezselyem, 1 kk citromos bors, 1 kk őrölt fahéj, 1/2 kk só, 1/2 kk cukor, csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítése: A csirkét bőrözze le, csontozza ki, kefével kenje rá az olívaolajat, szórja rá az előbb összekevert fűszereket minden oldalára. Hevítsen kevés olajat serpenyőben, süsse rajta a csirkét 4 percig oldalanként. Tálalhatja kuszkusszal (tarhonyaszerű apró tészta), rizzsel, piláffal (l. Török receptek) vagy apró párolt krumplival.

CÉZÁR CSIRKESALÁTA TÉSZTÁVAL
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 60 dkg spagetti, 1 fej saláta, 30 dkg paradicsom, 3 dkg bazsalikom, 3 zöldhagyma, 8 dkg dressing, 5 dkg petrezselyem, 10 dkg feta sajt, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A csirkét süsse meg roston és aprítsa falatokra. A spagettit főzze meg. A salátát szeletelje vékonyra, a paradicsomot (lehetőleg aprót) felezze, vagy még apróbbra vágja, a zöldhagymát szeletelje vékonyra, a petrezselymet aprítsa finomra, a sajtot morzsolja szét, a fokhagymát törje át.
Nagy tálban keverje jól össze az alkotókat, hagyja összeérni 1 órát, esetleg hűtse.

CHAYOTE LEVES
Hozzávalók: 3 chayote, meghámozva, kimagozva és felszeletelve, 1 ek liszt, 1 l csirkehúsleves (kockából), só, bors, 20 dkg főtt csirkemell kockákra vágva, 2 ek vaj, 2 ek finomra vágott korianderzöld, 1 hagyma finomra vágva, petrezselyemzöld vagy metélő-hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítése: A chayotét sós vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, de a főzőlevet félretesszük. A zöldségeket turmixgépben péppé őröljük, szükség szerint közben kevés főzőlét adva hozzá, majd 5 dl főzőlével együtt egy lábosba tesszük. Egy másik lábosban közepes tűz fölött megolvasztjuk a vajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát, valamint a fokhagymát. Hozzákeverjük a lisztet, és közepes hőmérsékleten, állandóan keverve további 1 percig sütjük. Felöntjük annyi csirkehúslevessel, hogy sima mártást kapjunk, majd az egészet a maradék húslevessel együtt a zöldségpüréhez adjuk, és alaposan összekeverjük.
Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön még 2-3 percig főzzük. Beletesszük a csirkemellet, és annyi ideig főzzük, hogy a hús jól átmelegedjen.
Előmelegített tálban kínáljuk, a tetejét a finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük.
Változat: Elkészíthetjük sütőtökből is.

CHILEI CSIRKECOMB
Elkészítése: Villával lefejtjük négy tejes kukoricacsőről a szemet, és sós tejjel leöntve, puhára főzzük. Egy kevés reszelt szerecsendióval meg gyömbérporral ízesítjük, és mielőtt még megpuhulna, közé keverünk 10 deka mazsolát, hogy az is megfőjön. Kikenünk vajjal vagy margarinnal egy tűzálló tálat, beleteszünk 4 csirkecombot, leöntjük a kukoricamártással, és a tálat lefedve, a forró sütőben - a comb nagyságától függően - 35-45 percig sütjük. A sütés vége felé a fedőt levesszük a tálról, hogy a levét elpárologhassa.
Kínálhatunk hozzá még burgonyapürét is.

CHILEI CSIRKESALÁTA
Hozzávalók: 1 kg bőr, csont nélküli csirkemell negyedekre vágva, 0,5 dl olaj, 2 fej hagyma szeletelve, 3 sárgarépa karikára vágva, 1-2 ecetben-olajban eltett paradicsompaprika apróra vágva, 12 szem fekete bors, só, 2,5 dl száraz fehérbor, citromlé

Elkészítése: Jól zárható lábasba helyezzük rétegesen a hozzávalókat. A tetejére tegyük a csontokat, öntsük rá a bort, fedjük be, és főzzük puhára. Mikor kihűlt, a csontokat dobjuk ki, az olajt tegyük, külön azt használjuk a salátához. A húst vágjuk apróra, és öntsük le citromos olajos salátamártással. A mártásba keverhetünk ketchupit, sót, és őrölt borsot. Tálaljuk salátalevélen.

CHILIS CSIRKE
Hozzávalók: 50 dkg csirke 3 darabra vágva
1. hozzávalók: 1/4 negyed csésze sűrített tej, 2 kávéskanál ecet, 1 kávéskanál cukor, só
2. hozzávalók: 4 piros chili, 8 salotta hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál kókuszreszelék, 2 cm gyömbér, 1 kávéskanál mustármag, 3 evőkanál olaj, 1 hagyma karikákra vágva, 1 1/2 csésze víz, 2 piros chili felkarikázva, 2 zöld chili felkarikázva

Elkészítése: Marináljuk a csirkét az összekevert hozzávalókkal 10 percig.
Daráljuk össze a 1. hozzávalókat a robotgéppel, majd süssük az olajban előbb a hagymát, aztán adjuk hozzá 2-t, amíg illatozni kezd.
Tegyük bele a csirkedarabokat és süssük kevergetve 5 percig.
Öntsük hozzá a vizet és pároljuk a húst puhára, és amíg a mártás besűrűsödik.
Keverjük hozzá a chilit, és még egy percig főzzük együtt.

CHETINAT BORSOS CSIRKE (ANGOL-INDIAI-TAMIL NADU)
Hozzávalók:
Fűszeres massza: Kis olajban megpirítunk 11/2 ek köménymagot, 8-10 piros chili paprikát, 3 ek koriander magot, 11/2 tk mákot, 1 tk édeskömény magot, 11/2 tk fekete borsot. Ha megpirult blenderben összedaráljuk. Hozzáadunk 11/2 tk friss gyömbért, 5-6 gerezd fokhagymát, 1/2 tk turmericot, 11/2 tk sót, 3 ek vizet. Együtt összeturmixoljuk.

Elkészítése: 5 ek forró olajba teszünk 1 babérlevelet, 1 inch fahéjat, 5 kardamom magot, 3-4 szegfűszeget, néhány szem édeskömény magot és urad dalt. Összekeverjük és hozzáadunk friss curry levelet és 2 közepes fej apróra vágott hagymát. Ha megpirult belekeverünk 1 nagy apróra vágott paradicsomot. Ha a paradicsom, levet ereszt, belekeverjük a fűszeres pasztát, majd 1 kg csirkehúst. Jól összekeverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy befedje. Forrásig hevítjük, lefedjük, és 20-25 percig főzzük. A fedőt levesszük és a víz nagy részét elfőzzük.

CHOP SUEY CSIRKE
Elkészítése: Tisztítsuk meg a csirkét, és csontozzuk le. Tegyük félre a bőrét és a zsírt, vágjuk a húst apróra. Süssük meg forró serpenyőben, mogyoróolajon. Mikor a csirke barna, adjunk hozzá három szár zellert, egy tucat vízi gesztenyét, egy csésze bambuszrügyet, egy szár édes tököt, mind apróra vágva, és egy csésze levest, amit a csirke csontjából, bőréből, szívéből és májából készítettünk. Főzzük 10 percig, aztán tegyünk bele egy tucat fehér gombát, amit előzőleg alaposan megmostunk, és felekbe vágtunk. Adjunk hozzá négy ek szójaszószt és pároljuk még 10 percig. Keverjünk el egy ek kukoricalisztet egy kevés hideg vízben, adjuk hozzá. Pároljuk még néhány percig, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

CHOW GAI SEE MEIN
Elkészítése: Tisztítsunk meg egy 1 kg-os csirkét, és csontozzuk le. A bőrét tegyük félre, a húst vágjuk apróra. Süssük meg serpenyőben, olívaolajat vagy kínai mogyoróolajat használva. Míg a csirke sül, vagdaljunk fel három szár zellert nagyon apróra, és fél tucat vízi gesztenyét. Ha a csirke barna, adjuk hozzá a zellert, vízi gesztenyét, és egy csésze levest, amit a csirke csontjából, bőréből, szívéből, májából és zúzájából készítettünk. Főzzük 10 percig, aztán adjunk hozzá három ek szójaszószt és fél tucat jól összevágott fehér gombát. Egy ek kukoricalisztet keverjünk el hideg vízben, adjuk hozzá.
Rendezzük el a forró tésztát egy tálon, és takarjuk be a csirke chop suey- val. A tálaláshoz süssünk meg egy felvert tojást, sózva, borsozva, mint ha palacsintát sütnénk. Vágjuk vékony csíkokra, vágjunk egy kis fehér csirkehúst és zöldhagymát szintén csíkokra. Szórjuk meg velük az egészet, és teával tálaljuk.
Sertés, marha, borjú, homár vagy rák chow mein készíthető egyszerűen úgy, hogy akármelyiket a csirke helyett használjuk.
Azoknak, akik szeretik a nagyon zöldséges ételeket, ez a fogás rendkívül ajánlott.

EGYSZERŰ TÉSZTA
Elkészítése: Sós vízben Főzzünk 40 dkg kínai tésztát 12 percig, csorgassuk le, és mossuk meg hideg vízben kétszer. Osszuk négy mély tálba, öntsünk rá világos alaplét, amit csirkecsontból, zúzából, stb. csináltunk. Ízesítsük szójaszósszal, szórjuk meg sült sertéshússal és finomra vágott zöldhagymával.

ÉDES TÉSZTA
Elkészítése: Főzzünk 40 dkg kínai tésztát 10 percig, majd mossuk meg hideg vízben. Osszuk szét öt tálba. Olvasszunk meg 10 dkg kínai barna cukrot hatcsészényi forró vízben. Öntsük az olvasztott cukrot a tésztára, és tálaljuk.

OSZTRIGASZÓSZOS TÉSZTA
Elkészítése: 11/2 kg marha csontot Főzzünk 2 liter vízben egy óráig, sóval, borssal, és két ek szójaszósszal. Öntsük le a levest a csontokról. Főzzünk 1 kg kínai tésztát 12 percig, csorgassuk, mossuk hideg vízben. Osszuk el a tésztát nyolc mély tálba, öntsük rá a levest; szórjuk meg sült sertéshússal, és mindegyikbe tegyünk egy ek osztrigaszószt. Apróra vágott zöldhagymával megszólva tálaljuk.

CIGÁNYTÉSZTA
Hozzávalók: 1 kappan szétdarabolva, só, fokhagyma, 1 hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 csomag 8 tojásos széles metélt. 1 tejföl (Eltérően a legtöbb ételtől ebbe nem tesznek tört pirospaprikát, sőt borsot sem, amely fűszerek elmaradhatatlan kellékei a cigány konyhának)

Elkészítése: A kappant sózzuk, zúzott fokhagymával bekenjük majd alufólia alatt, kevés vízzel puhára pároljuk, egy szép nagy tepsiben úgy, hogy a hagymát, paradicsomot, és paprikát is beletesszük.  Mialatt puhul a kappan, kifőzzük a tésztát, és a megpárolódott húshoz körítjük. Piros ropogósra sütjük, és tálalás előtt nyakon öntjük tejföllel.

CITROMÍZŰ CSIRKESÜLT
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg zeller, 15 dkg csiperkegomba, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, 2 ek olaj, 2 ek cherry, 2 ek szójaszósz, 1 csokor friss korianderlevél, só

Elkészítése: A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, a sherryvel meg a frissen reszelt gyömbérrel összekeverjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és fölaprítjuk, a zellert és a gombát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük.
A felforrósított olajba dobjuk a csirkecsíkokat, 3-4 percig sütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, a zellert és a gombát, további 3-4 percig pirítjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a finomra vagdalt korianderlevéllel. Még egyszer átforgatjuk, majd melegen tálaljuk, ha szükséges megsózzuk.

CITROMOS BECSINÁLT-CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemell és - comb, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis zellergumó, 1 hagyma, 5-6 szem egész fekete bors, 1,5 dl tejszín, 1 csomó petrezselyem, 1 citrom leve és reszelt héja, só, 3 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt.

Elkészítése: A megmosott és darabokra vágott csirkemelleket és - combokat a karikára vágott zöldséggel együtt feltesszük főni, annyi vizet adva hozzá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, a hagymát és a fekete borsot fűszerzacskóba téve főzzük bele. Amikor a hús megfőtt, a fűszerekkel együtt kiszedjük az edényből, a levét világos vajas rántással berántjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, visszahelyezzük a húst, és rövid ideig együtt felfőzzük. A tűzről levéve, forrón sűríthetjük még egy tojássárgájával is. Adhatunk hozzá párolt rizst, de régebben forró vízzel feleresztett pirított darával tálalták. Ha kímélő ételnek szánjuk, kényesebb gyomrúaknak, a hagymát és a fokhagymát elhagyhatjuk belőle. Nem muszáj kidobni a zöldséget sem, áttörve hozzákeverhetjük a mártáshoz.

CITROMOS CSIRKE 01.
Hozzávalók: 1 kg-os csirke feldarabolva, 8 dkg vaj, 6 ek citromlé, 10 dkg apró kocka zeller, 3 ek liszt, 3-4 dl tej, só, bors, 1 ek cukor, 2 kk. mustár, 1/2 kk ecet

Elkészítése: A vaj felét megolvasztjuk, összekeverjük a citromlével, sóval, leöntjük vele az egymás mellé tett csirkedarabokat. Közepesen meleg sütőben 1 órát sütjük vagy, ameddig a csirke megpuhul.
A zellert jól záródó tűzálló tálban, 4 ek vízben a csirke mellett főzzük a sütőben kb. 30 percig.
A maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Lassan beleöntjük a tej 2/3-át és takaréklángon addig keverjük, míg sima lesz, és sűrűsödni kezd. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt, cukrot, maradék tejet. Lassan beleöntjük az ecetet. Addig keverjük, míg sűrű lesz.
Végül hozzáadjuk a zellert és a csirkéből kisült levet.
Tálaláskor a mártást a csirkére öntjük.

CITROMOS CSIRKE 02.
Elkészítése: 2-3 db gyenge, kirántani való csirkét feldarabolunk és lábasba, tiszta zsíron, sóval fedő alatt, puhára párolunk. Míg a csirke megpuhul, negyed liter finomlisztből, dió nagyságú vajból, egy tojásból tésztát gyúrunk, annyi tejfelt véve hozzá, hogy se lágy, se kemény ne legyen a tészta. Ezt kinyújtjuk, egy formát kizsírozunk, és a kinyújtott tésztát beletesszük, és úgy rakjuk bele a megpuhult csirkét, és a hús közé ízlés szerint citromszeleteket rakunk. A zsírt, amelyben a csirkét pároltuk, szintén ráöntjük a húsra és 4-5 deci friss tejfelt is. A hús fölött a tésztát összehajtogatjuk és betesszük a sütőbe. Ha szép pirosra sült, azonnal tésztástálra borítjuk és tálaljuk.

CITROMOS CSIRKE 03.
Hozzávalók: 2 csirkemell-filé, 1 evőkanál olívaolaj, 2 dkg vaj, 2 evőkanál citromlé, csipet majoránna, 2 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem, só, őrölt bors, 30 dkg cérnametélt

Elkészítése: Főzze ki lobogó, sós vízben az egyben hagyott cérnametéltet. Vékonyan szeletelje fel a húsokat. A vajat és az olívaolajat forrósítsa egybe, majd ebben hirtelen kapassa meg a szeletek mindkét oldalát. Fűszerezze, locsolja meg a citromlével, majd fedő alatt párolja 3 percet. Forgassa össze a főtt tésztával, hintse meg a finomra vagdalt petrezselyemmel, és lefedve egy perc alatt melegítse össze.

CITROMOS CSIRKE 04.
Hozzávalók: 1 db másfél-két kg-os csirke, kicsontozva, falatnyi darabkákra vágva, 1,5 teáskanál só, frissen őrölt fekete bors, 5 ek olaj, 1 ek disznózsír, 4 szelet gyömbérgyökér, finomra vágva. 1 paradicsompaprika, szeletelve, 5-6 gomba, csíkokra vágva, 2 citrom héja, vékony csíkokra vágva, 5 zöldhagyma, felkarikázva, 4 ek fehérbor, 1,5 teáskanál cukor, 2 ek szójaszósz. 1 teáskanál kukoricaliszt l ek vízben oldva, 1-2 ek citromlé

Elkészítése: Dörzsöljük be a csirkét a só, a bors és 1,5 ek olaj keverékével. Forrósítsuk fel a maradék olajat egy wokban. Pirítsuk benne a csirkét 2 percig, vegyük ki és tartsuk melegen.
Olvasszuk fel a zsírt a wokban, adjuk hozzá a gyömbért, a paradicsompaprikát és a gombát. Pirítsuk 1 percig. Adjuk hozzá a citromhéjat és a zöldhagymát. Pirítsuk fél percig.
Csurgassuk rá a fehérbort és a szójaszószt, szórjuk rá a cukrot. Amikor felforr, keverjük bele a kukoricaliszt-habarékot. Tegyük vissza a csirkét, pároljuk 1 percig. Locsoljuk meg a citromlével és forrón tálaljuk.

CITROMOS CSIRKE - AUSZTRÁL
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, comb és/vagy szárny, 1 kk paprikapor, 1 ek reszelt citromhéj, 3 ek szójaszósz, 3 ek olaj, 12 dkg margarin, 3 ek citromlé, liszt, só

Elkészítése: A csirkét vágja adagokra, tegye tepsibe bőrrel felfelé, kenje meg, szórja be sóval és paprikával. Süsse közepes hőn 30 percig. Keverje össze a szójaszószt, citromlevet és héjat, öntse a csirkére, süsse még 30 percig.

CITROMOS CSIRKE BULGURRAL
Hozzávalók: 1 csirke, 1 kk só, 1 kk bors, 2 kk olívaolaj, 3 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 dl bulgur (tört vagy durvára darált búza), 1 kk kardamom, koriander és kömény, 1 kk reszelt citromhéj, 1 citrom leve, 7,5 dl csirkeleveslé

Elkészítése: A csirkét bőrözze le, vágja bontási darabokra, a hagymát vágja finomra, a fokhagymát törje át, a köményt, kardamomot és koriandert őrölje porrá (együtt is lehet). A csirkét sózza-borsozza, nagy lábasban olajon süsse mindkét oldalán aranybarnára, vegye ki, tegye félre. Olaján a hagymát és fokhagymát süsse barnára, ha kell tegyen alá több olajat. Tegye rá a bulgurt, jól keverje össze. Keverje hozzá a kardamomot, koriandert, köményt, citromhéjat és levet, majd szedje ki a tálból a keveréket. Tegye a csirkét a lábasba, rá a bulgur-keveréket, majd a felforralt csirkelevest. Tegye a lábast előmelegített sütőbe, süsse közepes hőn (180 C°) kb. 1 órát, míg megpuhul.

CITROMOS CSIRKELEVES 01.
Hozzávalók: 20 dkg csirkemell filé, 1-2 szál póréhagyma, 2 evőkanál olíva olaj, zellerlevél, citromfű, 1 db citrom, 2 db tojás, só, bors

Elkészítése: A felmelegített olajban megpároljuk a póréhagymát, a kockára vágott csirkehúst. Sózzuk, borsozzuk majd vízzel felengedve, körülbelül 25 percig főzzük. Közben ízesítjük citromhéjjal, citromlével, zellerzölddel, citromfűvel. Tálalás előtt, a tűzről levéve 2 db tojássárgáját keverünk el bele.

CITROMOS CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók: 1 l csirkeleves, 2,4 dl juliennere vágott paradicsom, 2 zöldcitrom leve, 1,2 dl juliennere vágott vöröshagyma, 1 teáskanál oregánó, 1 evőkanál vagdalt zöldpaprika, 1 teáskanál bazsalikom, 12 dkg apró kockákra vágott sajt, 1 teáskanál Erős Pista, 2 tortilla csíkokra vágva, 1 babérlevél, 1 avokádó, só, őrölt fehérbors, 4 gerezd zöldcitrom, 2 csirkemell

Elkészítése: A levesben főtt csirkemellet vágja csíkokra. Az avokádót hámozza meg, magozza ki, év vágja szeletekre. Keverje össze a húslevest és a citromlevet. Fűszerezze oregánóval, babérlevéllel, bazsalikommal és az Erős Pistával. Ízlés szerint sózza és borsozza. Forralja fel, majd gyenge lángon főzze 15 percet. Ekkor tegye bele a felvagdalt csirkemellet, paradicsomot és vöröshagymát. Öt percig főzze tovább. Szükség esetén fűszerezze utána. Előmelegített leveses tálban, forrón tálalja. A tányérban szórja meg a sajttal. Díszítse a tányért a tortilla, az avokádó és a zöldcitrom darabokkal.

CITROMOS CSIRKELEVES 03.
Hozzávalók: 1/2 kg megtisztított csirkeaprólék, 1 1/2 l víz, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek apróra vágott zellerlevél, 2 csirkehúsleves-kocka, frissen őrölt bors, só, 2 ek citromlé, 2 tojássárgája, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 6 ek főtt rizs

Elkészítése: Lassú tűzön, lefedve főzzük a csirkeaprólékot a póré- és fokhagymával és a zellerlevéllel a vízben, amíg meg nem fő a hús. Szűrjük le, öntsük vissza az edénybe, tegyük bele a leveskockát és a csontról lefejtett húst. Főzzük még 5 percig. Keverjük össze a tojássárgáját a citromlével és egy kis levessel. Húzzuk a leveses fazekat a tűzhely szélére, és fakanállal keverjük bele a tojásos keveréket. Rakjuk bele a rizst, a petrezselymet és a törött borsot. Forrón tálaljuk.

CITROMOS CSIRKELEVES - GÖRÖG
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db pritaminpaprika, 1 db angol zellerszár, 1 csésze rizs, só, őrölt bors
A habaráshoz: 4 db tojássárgája, 2 db citrom leve

Elkészítése: Olívaolajat öntünk egy lábasba, és egyenként beletesszük a kockára vágott hozzávalókat. Kb. l0 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, megborsozzuk, és együtt tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel.
Míg a leves fő, elkészítjük a citromos mártást a következőképpen: A tojások sárgájához csurgatjuk a 2 citrom levét, és jól összekeverjük. A forrásban lévő levesbe beleöntjük a citromos mártást, hagyjuk egyet rottyanni és máris elkészült a finom mediterrán leves, amelynél érdemes vigyázni, hogy a zöldségeket ne főzzük puhára, inkább ropogósak maradjanak.

CITROMOS CSIRKESÜLT
Hozzávalók: 1 csirkemell, 3 zöldhagyma, 1 kisebb gyömbérgyökér, 2 ek szója-mártás, 2 ek olaj, 1 kisebb zellergumó vagy szárított paszternák, 2 ek cherry, 1 db zöldpaprika, 2 citrom reszelt héja, korianderlevél vagy fodros petrezselyem, valamilyen zöldköret (borsó, zöldbab, saláta stb.) 3 gombafej, csíkokra vágva

Előkészítés: a csirkét kicsontozzuk, kockára vágjuk. A hagymát ujjnyi darabokra, a paprikát csíkokra vágjuk. A gyömbérgyökeret lereszeljük, a zellert szeletbe vágjuk (ha paszternákot használunk, azt negyed órán át áztatjuk). A cherryt, hagymát és gyömbért összekeverjük, a csirkét ebben a páclében marináljuk negyed órán át.

Elkészítése: a forró olajban megsütjük a zellert, a gombát és a zöldpaprikát. Hozzáadjuk a csirkét, amikor kis színt kapott, ráöntjük a marinádot is. 3 perc után hozzáadjuk a szójamártást és a reszelt citromhéjat is.
Tálaláskor a zöldségfélékkel, fodros petrezselyemmel és retekvirággal díszítjük. Az utóbbit úgy készítjük, hogy a piros retket a hegyesebbik élén virágot formázva bevagdossuk, majd jeges vízbe tesszük, s ettől valósággal kinyílik.

CITROMOS-FOKHAGYMÁS CSIRKE
Hozzávalók: 4 db csirkemell-filé, 1 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1,2 dl világos szójaszósz, 2 teáskanál barna cukor, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor vagdalt petrezselyem, fél teáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors

Elkészítése: Keverje össze az összes hozzávalót. Ebbe a pácba forgassa bele a filéket, majd tegye egy órára hűtőszekrénybe. Faszenes grillsütőben 3-4 percig süsse mindkét oldalukon ropogósra. Forrón tálalja, bazsalikomos paradicsomszósszal körítve.

CITROMOS, GOMBÁS CSIRKE
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 db 1,8 kg-os csirke, 2 citrom, 1,5 kk finom só, 5 ek olaj, 1,5 dkg zsír, 1 piros húsú paprika, 6 szárított gomba, 5 újhagyma, 4 ek száraz fehér bor, 1,5 kk cukor, 2 ek szójamártás, 1 kk kukoricaliszt, kevés őrölt gyömbér, frissen darált bors

Elkészítése: Áztassuk a gombát langyos vízben 20 percig. Csumázzuk ki a paprikát és vágjuk keskeny karikákra. Vágjuk körszeletekre az egyik citromot, a másiknak nyomjuk ki a levét. Az újhagymát a zöldjével együtt vágjuk apróra. 2 ek vízben keverjük el a kukoricalisztet. Csontozzuk ki a csirkehúst, szeleteljük fel 6 X 2 cm-es csíkokra.
Egy tányérban keverjük össze a sót, a borsot és 1,5 ek olajat. Forgassuk bele a húscsíkokat. Csöpögtessük le a gombát, majd vágjuk 4felé. A maradék olajat hevítsük fel a serpenyőben, élénk tűzön süssük ki a húst, emeljük ki, tartsuk melegen. Tegyük a zsírt sütőedénybe, olvasszuk ki, tegyük bele a gyömbért, a paprikát és a gombát. Erős tűzön kevergetve pirítsuk 1 percig. Majd adjuk hozzá a citromkarikákat és a hagymát. Pirítsuk együtt még fél percig. Ezután adjuk hozzá a bort, a cukrot és a szójamártást. Ha felforrt, tegyük bele az elkevert lisztet. Keverjük jól össze. tegyük vissza a sütőedénybe a húst, kevergessük 1 percig, öntözzük meg 2 kanálnyi citromlével. Keverjük meg. Forrón tálaljuk.

CITROMOS-MÁZAS CSIRKE
Hozzávalók: 4 db csirkemell-filé, 3 evőkanál vaj, 1 teáskanál citromlé, 4,5 evőkanál csirkeleves, 1 csokor petrezselyem, néhány karika citrom

Elkészítése: A lebőrözött csirkemelleket felezze el, sózza és forgassa meg egy kis lisztben. A felesleget rázza le róluk. Teflon serpenyőben olvassza fel a vajat. Süsse mindkét oldalukon világosbarnára a húsokat. Öntse alá a levesben elkevert citromlevet. Fedő alatt gyöngyözve párolja 5-7 percen át.
Ha a hús megpuhult, emelje azokat tálra, és tartsa melegen. A visszamaradt pecsenyelevet forralja 2-3 percet, hogy besűrűsödjön. Öntse a húsra, majd hintse meg a finomra vágott petrezselyemmel. Citromkarikákkal díszített rizzsel tálalja.

CITROMOS-MÉZES SÜLT CSIRKE
Elkészítésekor a csirkét alaposan bedörzsöljük sóval. Két deci ét- olajba beleteszünk 2 evőkanál mézet, egy citrom levét és borsot ízlés szerint. Mindezt jól összekeverjük, s a csirkére locsoljuk. Olajjal kikent tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben közepes lángon először fólia alatt sütjük, közben a levével többször meglocsoljuk, majd a fóliát levéve szép pirosra sütjük. Zöldséges rizst vagy burgonyapürét adunk hozzá. A körethez egy pohár rizst olajon megpárolunk, felöntjük három és fél pohár vízzel, beleteszünk egy egész hagymát, zöldpaprikát és a felaprított zöldségfélét is: sárgarépa, cukorborsót, kukoricát. Lefedve a sütőben készre pároljuk.

CITROMOS, MUSTÁROS FRANCIA CSIRKESÜLT
Hozzávalók: 1 egész, konyhakész csirke, 4 evőkanál enyhén csípős dijoni mustár, 8 dkg vaj, 1 csapott evőkanál cukor, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, színes bors, csipet piros paprika, só

Elkészítése: A csirkét megmossuk, szárnyas-ollóval négybe vágjuk, majd lecsöpögtetjük, és enyhén megsózzuk. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk 3 dkg vajjal. A maradék 5 dkg vajat megolvasztjuk, de ne legyen forró, csak folyékony.
A mustárral egyneműre keverjük, majd cukorral, szűrt citromlével, sóval, csipet paprikával és darabos borssal ízesítjük.
A csirkedarabokat bekenjük a mustáros keverékkel, a kivajazott edénybe tesszük, és a meleg sütőbe toljuk. Bő 1/4 óráig sütjük, majd kivesszük, és megforgatjuk a húsokat. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg szépen megpirulnak. A ropogós csirkéket tányérokra rakjuk, frissen őrölt színes borsot darálunk rájuk. Petrezselymes burgonyával vagy párolt zöldségekkel körítve tálaljuk.
Ha öregebb a csirke húsa, nehezebben puhul, tegyünk fóliát az edényre, hogy a csontok mellett se maradjon nyers a hús. Megfordítás után viszont fólia nélkül süssük, hogy megpiruljon.

CITROMOS PIRÍTOTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 1 citrom, 3 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, 1 teáskanál szárított citromfű (gyógynövényboltban kapható)

Elkészítése: A megtisztított csirkét 8 darabra vágom, és jól megsózom. Az olajat felforrósítom és a húsdarabokat egyenként, mindkét oldalukon lepirítom, majd tűzálló tálba teszem. Rálocsolom a citrom kifacsart levét, rászórom a nagyon apróra vágott citromhéjat (a fehér bundája nélkül), meghintem a borssal és a citromfűvel, végül rátördelem a vajat. A tálat befedem és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon 30-35 percig sütöm. A tál tetejét levéve ropogósra pirítom.
Nagyon finom hozzá a karfiol palacsintatésztában vagy kirántva.

CITROMOS-RIZSES CSIRKE
Hozzávalók: 45 dkg csirkemell-filé, ízlés szerint só, őrölt bors és piros paprika, 1 evőkanál olaj, 2,5 dl rizs, fél-fél teáskanál morzsolt oregánó és reszelt citromhéj, 4,5 dl csirkeleves, 1 evőkanál citromlé
A tálaláshoz: 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: Vágja a lebőrözött csirkemelleket nagyobb kockákra. Fűszerezze sóval, borral és paprikával ízlése szerint, majd teflonserpenyőben hirtelen pirítsa barnára. Adja hozzá a többi hozzávalót. Lefedve, lassú tűzön, gyöngyözve főzze, míg a rizs is megpuhul, és a levét elfövi. Vagdalt petrezselyemmel meghintve tálalja.

CITROMOS SÜLT CSIRKECOMB
Hozzávalók 4 személyre: 8 szép csirkecomb, 1 citrom, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítése: A combokat megsózzuk, alufóliával kibélelt tűzálló tálban egymás mellé fektetjük, rácsavarjuk a citrom levét, ráreszeljük a citrom sárga külső héját. Meghintjük vajdarabkákkal, és a fóliát összezárva a combok nagyságától függően 30-40 percig sütjük a sütőben, először alsó, majd felső lángon.
Burgonyapürével tálaljuk.

CORDON BLEU SZENDVICS
Hozzávalók: 20 dkg csirkehús, 10 dkg sonka, 4 fej gomba, 5 dkg füstölt sajt, 4 db zsemle, 1 tojás, fél dl tejszín, szezámmag

Elkészítése: Vagdalja apróra a főtt csirkehúst és a sonkát. A vékonyan felszeletelt gombával és a durvára reszelt sajttal keverje össze egy tálban. A félbevágott zsemlékre halmozza rá a húsos keveréket. Óvatosan locsolja meg a tejszínnel felvert tojással. Hintse meg a szezámmaggal, majd a 180 fokra előmelegített sütőben süsse zsemleszínűre a szendvicseket. Melegen tálalja.

COQ AU SHERRY (SPANYOL-ÁZSIAI ÉTEL)
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg csirkecomb, 5 evőkanál szójaszósz, 2 dl sherry vagy száraz tokaji, 5 dkg hámozott mandula, 30 dkg sárgarépa - 1 evőkanál méz, 4 csapott teáskanál étkezési keményítő, fél csokor petrezselyem vagy zsombor, 1 fej vöröshagyma - 2 póréhagyma, só, 3 gerezd fokhagyma, fél liter csirkehúsleves bors, fél teáskanál kínai fűszerkeverék, 4 evőkanál olaj
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Pácolási idő: kb. 1 óra
Főzési idő: 35-40 perc

Elkészítése: A csirkecombokat a forgójuknál kettévágjuk, és lehúzzuk a bőrüket. A fokhagymát megtisztítjuk, és átpasszírozzuk. Elkeverjük 1 teáskanál sóval, borssal, a kínai fűszerrel, a mézzel és 3 evőkanál szójaszósszal. Bedörzsöljük vele a húst, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük. A póréhagymát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nyolcba vágjuk.
Felforrósítjuk a wokot és benne az olajat. A mandulát kb. 2 perc alatt aranybarnára pirítjuk benne, majd kivesszük. A combokat lecsepegtetjük (a páclét felfogjuk), és az olajban adagonként közepes tűzön mindkét oldalukat 5-6 perc alatt barnára pirítjuk, majd kivesszük. A vöröshagymát és a sárgarépát a wokban erős lángon, kevergetve 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a póréhagymát, és további 3 percig sütjük. Visszatesszük a húst, felengedjük a levessel, a páclével és a sherryvel, 2 evőkanál szójaszósszal ízesítjük, és kis lángon, lefedve, 35-40 percig főzzük.
Kivesszük a húst. A levéből 6 evőkanálnyit elkeverünk az étkezési keményítővel, majd újra belekeverjük a mártásba. Addig hagyjuk főni, amíg besűrűsödik. Majd ismét beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk. A petrezselymet finomra aprítjuk, és a mandulával együtt a húsra szórjuk.

COQ AU VIN 01. (BOROS CSIRKECOMB)
Hozzávalók: 4 nagyobb csirkecomb, 1 nagy fej kockára vágott vöröshagyma, 1 csomag mirepoix (sárgarépa, zeller és póréhagyma felkockázva, összesen kb. 20 dkg), 1 kanálnyi paradicsompüré, 1 üveg francia vörösbor, só, bors, fokhagyma, friss rozmaring, babérlevél, 1 kanálnyi zsiradék

Elkészítése: A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk majd egy nagyobb tepsiben egy kanálnyi zsiradékon, erős tűznél elősütjük. Mikor már szép piros, hozzátesszük a zöldséget, az aromátokat és a paradicsompürét, és tovább pirítjuk. Az üvegnyi vörösborral leoltjuk és középmeleg sütőben kb. 1 órát pároljuk. A húst kivesszük, a szaftot pedig (forralással) besűrítjük. Az aromátok kivétele után a szaftot nem kell leszűrni.
Ajánlott körete: újhagymás burgonyapüré.

COQ AU VIN 02. 
A recept érdekessége, hogy a szokásos gomba helyett aszalt szilvával készítjük. 
Hozzávalók: 4 szelet bacon, 4 csirkemell csont nélkül, de a bőr maradjon rajta, 10 db kisebb (2,5 cm átmérőjű) gyöngyhagyma, 1 csésze húsleves, 1 csésze száraz vörös bor, 1 csésze kimagozott aszalt szilva, 1 csésze pecsenyelé (leveskockából), 1 teáskanál szárított kakukkfű

Elkészítése: A szeletelt bacont forró serpenyőben süssük ki, amíg szép barna és ropogós nem lesz. Szedjük ki papírtörülközőre és itassuk le róla a felesleges zsírt. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk be, és a szalonna zsírján süssük mindkét oldalukat 6 percig, majd szedjük ki tányérra a húst. A visszamaradt zsírba tegyük bele a megpucolt hagymákat, és pirítsuk addig, amíg kissé barnák nem lesznek (kb. 4 percig). Szűrjük le a zsírt a hagymáról, majd adjuk hozzá a húslevest, bort, az aszalt szilvát, a pecsenyelét és a kakukkfüvet. Fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a hagyma meg nem puhul (kb. 6 perc). Vegyük le a fedőt, és forraljuk a mártást sűrűre (kb. 10 perc). A sült csirke-melleket tegyük vissza a szószba, és főzzük még legalább 2 percig, hogy a hús is átmelegedjen.  A csirkét szedjük tányérra, öntsük le a szósszal, és tegyük a csirke tetejére a ropogós szalonnadarabkákat is. Ezt az ételt akár egy nappal hamarabb is elkészíthetjük. Hűtőben lefedve tároljuk, majd másnap lassan melegítsük fel.