Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirkeételek CS-5.


CSIRKEMÁJ TEJBEN
Hozzávalók: 70 dkg csirkemáj, 2 dl tej, 1-1 mokkáskanál só és morzsolt majoránna, vaj, citrom

Elkészítése: A hártyától megtisztított, félujjnyi szeletekre vágott májat 1 deci tejben fél órát hagyja állni. Közben egy tűzálló tálat kenjen ki vajjal. Rendezze el ebben a májszeleteket, majd öntse fel annyi majoránnával elkevert tejjel, ami éppen ellepi. Lefedve párolja 15-20 percen át. Ez alatt a máj magába szívja a folyadékot. Szűrőkanállal szedje tálra a májat, és tartsa melegen. A visszamaradt főzőlevet keverje habosra a krumplipürével. A májat néhány csepp citromlével megcsepegtetve, a pürével körítve azonnal tálalja.

CSIRKEMÁJ-TORTA
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt levesbe teszem), 3 tojás, 1/2 l tej, 6 púpozott evőkanál burgonyapehely, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt a forma hintéséhez, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 mokkáskanál pirospaprika

Elkészítése: 3 evőkanál olajon üvegesre sütöm a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy lereszelt) vöröshagymát, majd a szétszedett csirkemájakat ráteszem, és mindkét oldalán átsütöm. Míg a máj hűl, a tojást habosra verem, hozzákeverem a tejet, a burgonyapelyhet, a sót, a borsot. 10 percnyi pihentetés után jól összekeverem, hozzáadom a közben ledarált vagy nagyon finomra vagdalt csirkemájat és a hagymás szaftot. Jól összedolgozom. Egy kerek tortaformát kikenek a maradék olajjal, beszórom a liszttel, és belesimítom a májas-burgonyás masszát. Tetejét szépen elegyengetem és az előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca teljesen száraz marad. (Ajánlatos takaréklángon sütni, hogy a teteje és az oldala idő előtt meg ne barnuljon, és a közepe is jól átsüljön.) Még melegen tálra borítom, és úgy vágom cikkekre, mint a tortát szokás. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá. Hidegen és melegen egyaránt Fogyasztható, de büféasztalon is nagyon mutatós étel.

CSIRKE MANDULÁVAL
Hozzávalók: 60 dkg csirkehús, 6 dl csirkeleveslé vagy víz, 10 dkg mandula, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg zeller vagy petrezselyem, 2 ek olaj, 1 hagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg zöldbab

Elkészítése: A csirkét főzze meg, vágja falatnyi darabokra, a mandulát hámozza meg, olajon pirítsa meg, vegye ki szűrőkanállal, hagyja kihűlni, majd darálja meg, a fokhagymát törje át, a zellert vagy petrezselymet szeletelje, a hagymát vágja finomra, a gombát szeletelje, a zöldbabot vágja 3 cm hosszra.
Lábasban hevítsen olajat, süsse rajta a fokhagymát, zellert vagy petrezselymet, hagymát és gombát kevergetve 3-4 percig. Öntse fel a húslevessel, tegye hozzá a csirkét, forralja fel, vegye lejjebb a hőt és párolja 3 percig, Szórja meg a darált mandulával.

CSIRKEMELL ALMAKARIKÁKKAL
Hozzávalók: 4 nagy, kicsontozott csirkemell (700 g), só, fekete bors, 2 alma (nem szétfövő fajta, pl. Granny Smith), 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál olaj, 1/8 l tyúkhús alaplé, 4 evőkanál főzőtejszín, 1/2 teáskanál szárított kakukkfű, morzsolt, 1/8 l almalé, 1 teáskanál étkezési keményítő
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 19 perc
Tálalás: Ehhez a gyorsan elkészíthető ételhez ízletes köret a vajban és petrezselyemben megforgatott főtt újburgonya.

Elkészítése: A csirkemelleket sóval és borssal ízesítjük. A hámozatlan almákból kiszedjük a magházat, és az almát 5 mm vastag karikákra vágjuk. 1 evőkanál vajat felforrósítunk közepes méretű serpenyőben, beletesszük az almakarikákat, és 3 percig pároljuk; közben egyszer megfordítjuk. Az almadarabokat habszedő kanállal óvatosan kivesszük, és lefedve melegen hagyjuk.
A maradék vajat és az olajat ugyanabban az edényben közepes hőmérsékleten felforrósítjuk. A csirkemelleket beletesszük, és minden oldalról 5-6 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. A kész csirkehús-darabokat habszedő kanállal kiemeljük a serpenyőből, majd egy tálra helyezve melegen tartjuk.
A serpenyőbe beleöntjük a levest, a tejszínt és a kakukkfüvet, majd felforraljuk. Az almalét az étkezési keményítővel kis tálkában csomómentesen elkeverjük, beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett újra felforraljuk. Körülbelül 1 percig főzzük tovább, amíg a mártás besűrűsödik. Leöntjük vele a csirkemelleket majd almakarikákkal díszítve tálaljuk.

CSIRKEMELL AMERIKAI MÓDON
Hozzávalók: 2 kisebb csirkemell, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-1 teáskanál mustár és kókuszreszelék, 1 mokkáskanál törött fekete bors és currypor, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez

Elkészítése: Az étel készítése előtti napon a reszelt sajtot, az összes fűszert, a mustárt és a finomra metélt petrezselyemzöldet a vajjal habosra kikeverem, majd alufóliába téve a hűtőszekrényben jól kifagyasztom. A kicsontozott, félbe vágott csirkemellekbe kis lyukakat fúrok. A mélyedésekbe belekenem a vajas sajt egy részét, majd, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába hempergetve, bő, forró olajban, takaréklángon sárgásbarnára sütöm. Még tűzforrón rámorzsolom a maradék sajtos vajat.
Bármilyen salátával és burgonyapürével kínálom.

CSIRKEMELL BAZSALIKOMOS SÜLT PARADICSOMMAL
Hozzávalók: csirkemell 60 dkg, paradicsom 15 dkg, olívaolaj 3 cl, Pannónia sajt 25 dkg, bazsalikom, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A filézett csirkemelleket megsózzuk, őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a hűtőben 2 órát állni hagyjuk. Rostlapon mind-két oldalát megsütjük, nem túl pirosra, hogy ne száradjon ki. Minden hússzeletre 2 paradicsomkarikát helyezünk, sózzuk, őrölt fehér borssal meghintjük, friss bazsalikomot teszünk rá, és néhány csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Szeletelt Pannónia sajttal befedjük, és forró sütőben pirosra sütjük.
Tálaláskor a pecsenyelével áthúzzuk, tojásos burgonya-péppel körítjük.

CSIRKEMELL BELLA MÓDRA
Hozzávalók: 2 kisebb csirkemell, 10 dkg darált dió, 3 dl tejszín, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ketchup, 1 csokor petrezselyemzöld, csipetnyi cukor, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és borsmenta, ízlés szerint só

Elkészítése: A csirkemelleket úgy csontozom ki, hogy négy egyforma darabot kapjak. Jól megsózom, és 10 percig állni hagyom. Közben a tejszínbe belekeverem a ketchupot, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a finomra vagdalt petrezselyemzöldet, a borsot; a borsmentát, a darált diót, a csipetnyi cukrot és a sót. A csirkemell-darabokat vastagon bekenem a diós krémmel, és tűzálló tálba szorosan egymás mellé teszem. A maradék krémet a tetejére kenem, majd a tálat lefedve előmelegített, forró sütőbe tolom. 30 percnyi sütés után a tál tetejét leveszem, a reszelt sajtot rászórom a húsra, majd újból befedem, és további 15 percig sütöm.
Pirítani nem szabad! Sült hasábburgonyával és pikáns gyümölcsbefőttel kínálom ezt a remek ételt.

CSIRKEMELL BUNDÁBAN
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell-filé, 2 dl liszt, 1,5 dl darált dió, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1, só
A páchoz: 1 evőkanál dijoni mustár, 1 evőkanál méz, 1,5 evőkanál almaecet, 1 evőkanál zöldcitrom-lé, 1 db csirkeleves-kocka, 2 dl víz

Elkészítése: A páclevet habverővel keverje egyneművé. Alaposan forgassa bele a kisebb szeletekre vágott húst, majd tegye 12 órára hűtőszekrénybe. Időnként forgassa meg a szeleteket a pácban. Másnap csepegtesse le a húsokat, és forgassa bele a liszt, a dió, a paprika és a só keverékébe. Bő, forró olajban süsse pirosra. Ízlése szerint fűszerezett majonézzel kínálja.

CSIRKEMELL BUNDÁBAN MÉZES MÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 főre: 1 csirkemellfilé
A páchoz: 1/2 kk só, 1/2 kk őrölt fehérbors, 1 kk cukor, 1 ek szezámolaj, 1 ek fehérbor
A bundázáshoz: 1 tojás, 2 ek olaj, 12 dkg finomliszt, 3 dkg étkezési keményítő, 1 kk sütőpor, 1,5 dl víz, 1 kk só
A mézes mártáshoz: 3 ek méz, 2 ek cukor, 3 ek ketchup, 3-4 ek balzsamecet, 1 kk csípős paprikakrém

Elkészítése: A csirkét vékony (ujjnyi) csíkokra vágjuk. A páchoz a hozzávalókat összekeverjük, a csirkecsíkokat beleforgatjuk és fél órára hűtőbe tesszük. A bundázáshoz a tojást enyhén felverjük és a többi hozzávalóval simára keverjük. A húscsíkokat a pácból kivesszük és a sűrű tésztába beleforgatjuk. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.
A mézes szószhoz a hozzávalókat egy serpenyőben megforrósítjuk, és a húsra öntjük. (Külön kis edényben is tálalhatjuk mellé.)

CSIRKEMELL CSÁSZÁR MÓDJÁRA
Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 3 evőkanál pirított gomba, 1 csirkemáj, 4 vékony szelet főtt kötözött sonka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb!), 1 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkonylevél, 1-1 mokkáskanál só és törött fekete bors

Elkészítése: A csirkemellet úgy csontozom ki, hogy egyforma szép nagy 4 húsdarabot kapjak. Húskalapáccsal enyhén megveregetem, majd megsózom. A felforrósított olajon épp csak fehéredésig sütöm a nagyon vékony csíkokra vágott csirkemájat, ezután hozzákeverem a gombát. Egy lapos, tűzálló tálat 2 dkg vajjal kikenek. A csirkemell-darabokat a maradék vajon átsütöm, majd szorosan egymás mellé a tálra fektetem. Ráöntöm a májas-gombás ragut, és a négy szelet sonkával beborítom. Rászórom a reszelt sajtot, végül rálocsolom a tárkonnyal, sóval, borssal elkevert tejfölt. Alufóliával szorosan, lehetőleg légmentesen lezárom, és előmelegített, forró sütőben 30 percig közepes lángon sütöm. A sütés befejezésekor leveszem a tetejét, és éppen csak addig pirítom, hogy a sajt egybefüggő réteget képezzen rajta. Óriási tál vegyes salátát szoktam mellé kínálni, mert igen tartalmas, finom, laktató étel. Köret nem szükséges hozzá, csak ha nagyétkű a család.

CSIRKEMELL CSÍKOK ZÖLDSÉGES ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁSBAN
Hozzávalók 6 főre: 80 dkg csirkemell, 10 dkg vaj, só, bors, 1 üveg édes-savanyú mártás, 1 nagy szál sárgarépa, 20 dkg brokkoli, 20 dkg mirelit kínai zöldség

Elkészítése: A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, serpenyőben kb. 3 dkg vajon átforgatjuk, hogy megfehéredjen, sózzuk, borsozzuk, és lefedve puhára sütjük.
A sárgarépát vékony karikára vágjuk, vajon pirítjuk, finoman sózzuk. Ne pároljuk túl, inkább friss, roppanós legyen. Ugyanígy járunk el a mirelit zöldségekkel.
Ha minden megfőtt, megpárolódott, megpuhult, a csirkemellhez öntjük az üveges szószt, a zöldségeket és összeforraljuk.

CSIRKEMELL CSÍPŐS MÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 1 hagyma, 4 csirkemell, só, őrölt bors, 2 evőkanál margarin, 4 evőkanál bor, 6 evőkanál ketchup, 4 kávéskanál Worcester, 4 kávéskanál mustár

Elkészítése: Közepes tűzön süssük meg a sózott, borsozott csirkemellet. Közben aprítsuk fel a hagymát. A megsült csirkét tartsuk melegen, és ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a bort, a ketchupot és a Worcestert. Kanállal kevergetve 3 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mustárt és a petrezselymet, verjük fel és öntsük a csirkére.

CSIRKEMELL CSIRKEMÁJJAL TÖLTVE
Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 10 dkg gomba, 20 dkg csirkemáj, 10 dkg majonéz, 4 db zöldpaprika, 1 csomó tavaszi hagyma, majoránna, só, bors, liszt, zsemlemorzsa, kevés olaj,
Mártáshoz: 20 dkg majonéz, 2 ek tejföl, fél csomag tavaszi hagyma
Elkészítése: A kicsontozott, vastagabb szeletekre vágott csirkemellen éles kés segítségével a tölteléknek üreget készítünk. Az apróra vágott csirkemájat üvegesre párolt hagymán megpirítjuk, zöldpaprikával, majoránnával és sóval, borssal fűszerezzük. Az így elkészült töltelékkel megtöltjük a csirkemelleket, melyeket hústűvel összetűzünk. Lisztbe, majonézbe mártjuk, zsemlemorzsába forgatjuk és nem túlságosan forró, bő olajban aranysárgára sütjük.
Majonézből, tejfölből, tavaszi hagymából készült mártással, és friss salátával tálaljuk.

CSIRKEMELL DIÓMÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 4 csirkemell, egy pici fej vöröshagyma, 5 dkg darált dió, 1-1 dl tejszín és fehérbor, olaj, vaj, 1 ek liszt, só, bors

Elkészítése: A csirkemelleket lebőrözzük és kicsontozzuk, a bőrt és a csontokat a borral, 2 dl vízzel és a kettévágott hagymával addig főzzük, míg kb. másfél deci levet nyerünk. A diót megpirítjuk vajban, liszttel megszórjuk és felengedjük a csontlével. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, s pár percig forraljuk. A melleket megsózzuk, borsozzuk, és kevés olajban mindkét felüket szép pirosra sütjük. Ekkor tálra szedjük és nyakon (képzavar) öntjük a mártással.
Köretnek héjában főtt burgonyát, vegyes főtt zöldségeket ajánlok.

CSIRKEMELLEK GOMBÁVAL (TAVUK KOFTESI)
Hozzávalók: 4 megfőzött csirkemell darálva, 4 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 2 dl tejszín, 10 dkg reszelt sajt, 4 tojássárgája, 4 vékony szelet nyelv apróra vágva, 1 késhegynyi majoránna, 6 félbevágott gomba, só, olaj a sütéshez

Elkészítése: A gombát sós vízben megfőzzük. Mikor megfőtt, leszűrjük, és kihűtjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, lassan beleöntjük a tejszínt, folytonosan keverve, majd a villával felvert tojássárgáját és a sajtot. Főzzük 2-3 percig, míg meg nem szilárdult. Belekeverjük a majoránnát, a darált csirkét és a nyelvet. Mikor kihűlt, kolbászformákat formálunk belőle, és olajban kisütjük. Tálaláskor gombával körítjük.

CSIRKEMELLEL TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók: 8 db burgonya, 2 db csirkemell, kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, fél evőkanál zsír, 1 mokkáskanál pirospaprika, só

Elkészítése: A burgonyát megmossuk és megfőzzük. A csirkemellekből pörköltet készítünk a fűszerekkel, majd ledaráljuk. A burgonyát héjától megtisztítjuk, és a közepét kifúrjuk. Töltelékkel megtöltjük, majd tetejét tejföllel meglocsoljuk, lés forró sütőben pirosra sütjük.

CSIRKEMELL ERDŐKERÜLŐ MÓDRA
Elkészítése: 4 fél kicsontozott, lebőrözött csirkemellet megsózunk, megborsozunk, oregánóval bedörzsölünk, és alufóliába csomagolva hűtőszekrényben 3-4 órát érleljük. Közben 25 szem gesztenyét sütőben 40 percig sütünk, megtisztítunk, és 3-4 dkg vajon aranysárgára pirítjuk. 20 dkg puha, kimagozott aszalt szilvát rászórunk. 1 evőkanál cukorral meghintjük, megvárjuk, míg kissé karamellizálódik. 1 evőkanál konyakkal és csipetnyi sóval ízesítjük. 2,5 dl vörösbort egy kiskanál keményítővel összekeverünk, és a gyümölcsös ragura öntjük. 1-2 percig forraljuk, míg kissé besűrűsödik, közben 1 kiskanál frissen reszelt gyömbérrel fűszerezzük. A húst 4 evőkanál olajon, közepes lángon, oldalanként 3-4 percig sütjük. Tálaláskor felszeleteljük, a boros-gesztenyés raguval leöntjük.
Burgonyapüré illik hozzá.

CSIRKEMELL-FALATOK NYÁRSON SÜTVE
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 12 vastag uborkakarika, 4 piros színű zöldpaprika, 10 dkg húsos szalonna, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, 2 evőkanál olaj, só

Elkészítése: A kicsontozott és bőrétől megtisztított csirkemellet kb. 8x4 cm-es csíkokra vágjuk. A megmosott fiatal uborkát vastag karikákra, a szalonnát és zöldpaprikát kb. 4x4 cm-es szeletekre felvágjuk. Az alapanyagokat megsózzuk és felváltva, a csirkemell-csíkokat kettéhajtva, nyársra húzzuk. A nyárs két végét uborkakarikával zárjuk. Körben megszórjuk fehér borssal és megkenjük kevés olajjal. Hamvadó parázs fölött szép színesre megsütjük.

CSIRKEMELL FEHÉR MÁRTÁSSAL - SUPRÉMES DE VOLAILLE Á BLANC
Hozzávalók: 4 kicsontozott csirkemell, fél teáskanál citromlé, negyed teáskanál só, nagy csipet fehérbors, 4 evőkanál vaj
A mártáshoz: 1 dl marhahúsleves, 0,8 dl Madeira, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, citromlé, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A félbevágott mellfiléket dörzsölje be kevés citromlével, sóval és őrölt fehér borssal. Tűzálló tálban habzásig melegítse fel a vajat. Hirtelen forgassa mag benne a húsokat, majd a tálat letakarva tegye hat percre előmelegített sütőbe. Fordítsa meg a szeleteket, és még két percig párolja. Ha a szeletek rugalmasan, és halványpirosak, akkor készültek el. Szedje lecsepegtetve őket előmelegített tálra. A visszamaradt pecsenyelébe öntse bele a húslevest és a bort. Magas hőfokon főzze, míg kezd besűrűsödni. Húzza felre, keverje hozzá a tejszínt és ízlése szerint a fűszereket. Szórja meg a finomra vagdalt petrezselyemmel, ízesítse pikánsra a citromlével, végül a húsra öntve tálalja a fogást.

CSIRKEMELL GESZTENYEBUNDÁBAN
Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemell, 25 dkg gesztenye, 4 tojás, 4 ek liszt, olaj, szerecsendió, só, bors

Elkészítése: A gesztenyét behasítjuk a domború felén, majd vízben puhára főzzük, tisztítjuk és áttörjük (ezt kiválthatjuk kész, nem cukrozott gesztenyepürével). A püréhez keverjük a tojásokat, fűszerezzük és annyi lisztet adunk bele, hogy a palacsintatésztánál valamivel sűrűbb legyen. A melleket lebőrözzük, kicsontozzuk, és kissé kiverjük. Lisztben megforgatjuk, majd a masszába mártjuk és bő, forró olajban mindkét oldalukat átsütjük. A tűz takarékon legyen, különben hamar megkeseredhet a bunda. Rizst és valamilyen savanykás gyümölcsköretet ajánlok mellé. (alma, piszke, meggy, rebarbara)

CSIRKEMELL-FALATKÁK BORTÉSZTÁBAN
Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott csirkemell, só, sima liszt, zsiradék a kisütéshez, citromlé
A bortésztához: 1 tojássárgája, 2 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál étolaj, 8-10 dkg sima liszt, 1 kiskanál tej, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1/2 kiskanál Vegeta, 2 tojásfehérje

Elkészítése: A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és széles csíkokra vágjuk, enyhén megsózzuk, és sima lisztbe forgatjuk, majd az előkészített bortésztába mártogatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Még forrón lecsepegtetjük citromlével megöntözve, burgonya-pürével tálaljuk.
BORTÉSZTA
Elkészítése: A tojássárgáját az olajjal, a fehérborral, a tejjel és a sima liszttel simára keverjük, s megízesítjük Vegetával meg finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Végül óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.

CSIRKEMELL-FILÉ ALUFÓLIÁBAN
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell-filé, só, törött bors, 2 evőkanál pikáns mustár, olaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, őrölt kömény, 8 szelet húsos füstölt szalonna, 2 db paradicsom, 4 evőkanál reszelt sajt, alufólia, finomra vágott snidling vagy zöldpetrezselyem

Elkészítése: A csirkehúst felszeleteljük, kicsit kiveregetjük, besózzuk, megborsozzuk és bekenjük a pikáns mustárral, s hidegre tesszük. Közben egy kevés felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, azután rádobjuk a felszeletelt, őrölt köménnyel megszórt gombát, és folytonosan kevergetve megpirítjuk. Az alufóliát duplán négyzetekre hajtjuk, s mindegyikre egy szelet szalonnát helyezünk, arra csirkehúst és párolt gombát, majd ismét szalonnaszeletet, azután paradicsomkarikát és reszelt sajtot, s végül az alufóliába szorosan betekerjük. A csomagocskákat tepsire rakjuk, és forró sütőben puhára sütjük. A kész batyut kibontjuk és meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel vagy snidlinggel. 
Burgonyapürével és zöldségsalátával tálaljuk.

CSIRKEMELLFILÉ KORIANDERREL
A csirekemellfiléket aromás szárzellerrel, gyömbéres és korianderes marinádban pácoljuk, majd sütőben pároljuk és aranybarna kesudióval tálaljuk.

Hozzávalók 4 személyre: 1 darab friss gyömbér (2,5 cm), 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál koriandermag, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 citrom leve, 3 evőkanál földimogyoró-olaj, só, feketebors, 45 dkg csirkemellfilé bőr nélkül, 1 zellerszár, 1,5 dl főzőtejszín, 10 dkg kesudió

Elkészítése: Míg a csirke sül, pirítsuk a kesudiót aranybarnára 1 evőkanál forró olajban, és tegyük papírtörlőre, hogy felszívja a fölösleges zsiradékot.
Tegyük egy tálba a gyömbért, a fokhagymát, a koriandert, a paradicsompürét, a citromlevet és 2 evőkanál olajat. Sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.
Vágjuk a csirkemellfiléket csíkokra, a zellert szeleteljük fel. Tegyük a húst és a zöldséget a fűszeres pácba, fedjük le és pihentessük egy éjszakán át a hűtőben, hogy az aromák összeérjenek.
Tegyük a csirkét és a páclevet egy tűzálló tálba és pihentessük 30 percig szobahőmérsékleten. Pároljuk fedő alatt előmelegített sütőben (180°C) 50-60 percig. Ezután keverjük bele a tejszínt és tegyük vissza még 5-10 percre a sütőbe. Tálaláskor szórjuk meg az aranybarnára pörkölt kesudióval.

CSIRKEMELL-FILÉ SONKÁBAN
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 csirkemell filé, 4 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál szárított rozmaring, só, őrölt csípőspaprika, 8 vékony szelet nyers sonka, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 3 szál szárzeller, 3 sárgarépa, 2 kis cukkini, 1 evőkanál paradicsompüré, 1/8 l száraz fehérbor, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál vágott petrezselyem

Elkészítése: A húst hideg vízben megmossuk, megtöröljük. Forró olajban ropogósra sütjük. Kivesszük és rozmaringgal, sóval, pirospaprikával ízesítjük. Minden filét két szelet sonkába göngyölünk. Összevágjuk a fokhagymát és a vöröshagymát. Megtisztítjuk a répát, a zellert és a cukkinit. Mindegyiket vékony csíkokra vágjuk. A paradicsompürét jól elkeverjük a fehérborral. Forró olajban üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldséget, rövid ideig pirítjuk. Belekeverjük a bort, a paradicsompürével, sóval, paprikával ízesítjük. A hússzeleteket a zöldségre fektetjük, és fedő alatt alacsony lángon 15 percig pároljuk. A filét előmelegített tányérra tesszük, és melegen tartjuk. A zöldséghez keverjük a citromhéjat és a petrezselymet. A zöldséget a hús mellé helyezzük, rögtön tálaljuk.

CSIRKEMELL FŰSZERES TÉSZTÁBAN
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db, egyenként kb. 15 dkg-os csirkemell filé, só, frissen őrölt bors, majoranna, zsálya, kakukkfű, petrezselyem, 2 tojás, 1,5 dl tej, 3-5 dkg reszelt parmezán sajt, liszt, vaj a sütéshez

Előkészítése: A zsályát, a kakukkfüvet, a petrezselymet és a majoránnát finomra vágjuk. A tojást tejjel és a sajttal jól felverjük, a húst hideg vízben leöblítjük, szárazra töröljük, majd sóval és borssal bedörzsöljük.

Elkészítése: A zöldfűszereket belekeverjük a sajtos- tejes tojásba. Ha a massza túl híg, adunk méghozzá reszelt sajtot. A csirkemelleket lisztben megforgatjuk, majd a tojásba mártjuk. Egy serpenyőben vajat forrósítunk és a húst lassan aranybarnára sütjük. Petrezselymes burgonyával és salátával tálaljuk, könnyű fehérborral öblítjük!

CSIRKEMELL GOMBÁVAL
Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb csirkemell, 5 dkg húsos szalonna vagy füstölt sonka, 1 fej hagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 mokkáskanál pirospaprika (lehet csípős is), 30 dkg sampinyongomba, 1-2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors

Elkészítése: A csirkemelleket lebőrözzük, a húst a csontról lefejtjük (belefőzhetjük egy jó zöldséglevesbe), és forró vajban mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Mellétesszük az egészen finomra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, s a forró vajban addig forgatjuk, míg a hagyma üvegesre pirul. Meghintjük liszttel, azzal is egy kicsit átforgatjuk, majd leöntjük az egy deci vízzel elkevert tejföllel, beletéve a pirospaprikát is, megsózzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Amíg párolódik, apró kockákra vágjuk a húsos szalonnát vagy sonkát, megpirítjuk, beletesszük a felszeletelt gombát, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, őrölt borssal, s ha kell, sóval ízesítjük, s addig pirítjuk, míg a gomba leve elpárolog. Hozzáadjuk a puhára párolt csirkemellekhez, még egyszer együtt átforraljuk és rizskörítéssel forrón tálaljuk.

CSIRKEMELL HERCEGNŐ MÓDRA
Hozzávalók: 6 db csirkemell, 4,5 dkg liszt, fél-fél teáskanál só és őrölt fehérbors, 9 dkg vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 0,6 dl édes, piros vermut, 2,5 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A melleket csontozza ki, bőrözze le, felezze el, és kissé veregesse ki. A lisztet egy tányérban keverje össze a sóval és a borssal. A keverékbe forgassa bele a húsokat. Jó nagy serpenyőben forrósítsa össze a vajat és az olívaolajat, majd tegye bele (lehetőleg egymás mellé a lisztezett melleket. Öt-hét perc alatt süsse azokat barnára, miközben egyszer megfordítja mindegyiket. Tegye a sülteket melegített tálra. A vermutot öntse a visszamaradt zsiradékra. Öntse hozzá a tejszínt és forralja össze, míg kellően besűrűsödik. Vegye le a melegről, keverje el benne a citromlevet és a vagdalt petrezselymet.
A sült húsokat párolt rizzsel és kis csészékben a mártással kínálja.

CSIRKEMELL KARÁCSONYRA
Elkészítése: A csirke mellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, késsel a húsba zsebet szúrunk, amit megsózunk, és 1/4 almaszeletekkel kitöltünk. Ezután a mellet sós húsos szalonna csíkokba göngyöljük, tepsibe tesszük, és körül rakjuk meghámozott alma gerezdekkel, és megsütjük. Annyi fél mell kell hozzá, ahányan az asztal körül ülünk. Külön köret nem kell, hisz ott a mellette megsült almagerezd.
Pulykamellből is elkészíthető, akkor egy mellet 4 főre számolunk.

CSIRKEMELL KECSKESAJTTAL TÖLTVE
Hozzávalók: 4 db csirkemell, só, törött fehér bors, 16 dkg kecskesajt, Provancei fűszerkeverék, 1 db tojás sárgája, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 12 vékony szelet angolszalonna, olaj, 25 dkg paradicsom, 2 dl tyúkhúsleves - lehet kockából is -, 2 evőkanál sima liszt, borsikafű

Elkészítése: A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, s a vastagabb részénél éles hegyes késsel nyílást vágunk, majd kívül-belül besózzuk és megszórjuk törött fehér borssal. A kecskesajt felét apró kockákra vágjuk, összekeverjük a Provancei fűszerkeverékkel, a tojássárgájával és a zsemlemorzsával, azután megtöltjük vele a csirkemell-filét. A nyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük, s darabonként angol-szalonna- szeletekbe csomagoljuk, és forró olajon minden oldalról négy percig sütjük. Később a mellérakott félbevágott paradicsomokkal még két percig pirítjuk. Azután a húst kiszedjük, s a visszamaradt levet megszórjuk sima liszttel, s állandóan kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük forró húslevessel, s belerakjuk a maradék sajtot és alaposan összeforraljuk.
Tálaláskor ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk és megízesítjük a borsikafűvel.

CSIRKEMELL-KOCSONYA
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg gomba, 8 szem bors, 4 dkg zselatin, 1 kk. paradicsompüré, só

Elkészítés: A csirkemellet hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, leszedjük a habját. Beletesszük a megtisztított zöldséget, hagymát. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldség és a hús meg nem puhul. A húst kiemeljük, a bőrt lehúzzuk, a csontokat kiszedjük, és a belevalókat hideg vízzel leöblítjük. A húslevest leszűrjük és a hideg vízben feloldott zselatint, a húsléhez adjuk. Tálra tesszük a csirkemellet, gombával és a szeletelt zöldségekkel díszítjük. A lehűlt, szalvétával lezsírozott csirke-kocsonyalét ráöntjük úgy, hogy a húst a lé ellepje. Hűtőben dermesztjük meg.

CSIRKEMELL KONYAKBAN (CHARENTE)
Hozzávalók: 2 csirkemell, 20-20 dkg aszalt szilva és gesztenye, 2 dl testes vörösbor, 1 evőkanál vaj, 1-1 evőkanál kristálycukor és konyak, 1 kávéskanál étkezési keményítő, 1 csipet őrölt gyömbér, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, oregánó
A sütéshez: 1,5 dl olívaolaj

Elkészítése: A lebőrözött és kicsontozott csirkemelleket vágja félbe, kissé veregesse ki, majd dörzsölje be só, őrölt bors és morzsolt oregánó keverékével. Pihentesse pár órát hűtőszekrényben. Közben a kimagozott aszalt szilvát áztassa be a vörösborba. A megfőtt, megpucolt és elnegyedelt gesztenyéket pirítsa az olvasztott vajban aranysárgára, majd a leszűrt szilvát hozzáadva pár percig pirítsa tovább. Hintse meg a kristálycukorral, és hagyja kissé karamellizálódni az egészet. Vigyázzon, nehogy megégjen! Ekkor engedje fel a konyakkal és az aszalt szilváról leszűrt borral, ízesítse a fűszerekkel, majd a kevés vízzel csomómentesre kevert keményítővel 1-2 percnyi forralással sűrítse be. Azonnal húzza le a melegről. A csirkemellek mindkét oldalát 3-3 perc alatt forró olajban süsse át.
A raguval leöntve, burgonyapürével tálalja.

CSIRKEMELL KORIANDERMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 3-4 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 doboz paradicsompüré, 4 evőkanál olaj, csipetnyi cukor, só, őrölt bors, 1 evőkanál koriandermag

Elkészítése: A koriandermagokat egy mozsárban durvára törjük. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a tört koriandert belekeverjük, majd a félbevágott, lehetőleg kicsontozott csirkemelleket mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt hagymát, a szétnyomkodott fokhagymát is, és néhány percig együtt tovább sütjük. Ezután a lángot mérsékeljük, és a húst leöntjük egy kevéske, vízzel hígított paradicsompürével. Cukorral, sóval, őrölt borssal ízesítjük és kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Fedő nélkül a mártást sűrűbbre főzzük.
Tálalása: A húst előmelegített tányérokra szedjük, és leöntjük, a sűrűre befőzött mártással.

CSIRKEMELL KURKUMÁVAL
Hozzávalók: 6 tisztított csirkemell, 1 ek olaj, 3 dl forró víz, 1 húsleveskocka, 2 egész kardamómi mag hüvelyestül, 1 mk porrá zúzott kurkuma, csipet reszelt citromhéj, 1 1/2 ek citromlé, 1/2 tk frissen őrölt bors, só, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 1 ek pisztácia

Elkészítése: Tegyük az olajat, a forró vizet és a húsleveskockát vastag fenekű lábosba. Főzzük 10 percig. Keverjük össze a kurkumát a citromlével és 2-3 evőkanál vízzel, majd habarjuk a levesbe. Adjuk hozzá a kardamómi magot és a csirkemellet. Lassú tűzön, lefedve főzzük megint 10 percig. Tegyük bele a sót és a borsot. Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul, és sárga színű nem lesz. Közben kétágú villával mozgassuk, nehogy leégjen. Szükség szerint öntsünk hozzá 2-3 ek meleg vizet. Tegyük melegített tálra, szórjuk be a petrezselyemmel és a pisztáciával. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

CSIRKEMELL LEVELES TÉSZTÁBAN
Hozzávalók: 1 doboz mélyhűtött brokkoli, reszelt szerecsendió, só, 30 g vaj, 4 nagy, kicsontozott csirkemell (700 g), 50 ml fehérbor, 100 g 20% zsírtartalmú tejföl, fehér bors, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 100 g főtt sonka, vaj a sütőforma kivajazásához, 4 lap leveles tészta, 1 tojás, 1 evőkanál tej
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30 perc

Elkészítése: A brokkolit 10 percig szerecsendióval ízesített enyhén sós vízben főzzük. A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A vajat felforrósítjuk, a filéket összesen 3 percig sütjük. Borral és tejföllel feleresztjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A húst kivesszük és félretesszük. A zsemlemorzsát belekeverjük a szószba, és 1 percre felforraljuk. A sonkát vékony csíkokra vágjuk.
Kivajazunk 4 hőálló sütőformát. A filézett csirkemellet a brokkolival és a sonkával együtt belehelyezzük, majd ráöntjük a mártást.
A leveles tésztát széthajtjuk, a tojást felütjük, és szétválasztjuk a tojásfehérjét és-sárgáját. A sütőformák peremét tojásfehérjével megkenjük, a tésztát a formákba tesszük, közben a peremén jól lenyomkodjuk. A leveles tészta maradékából díszítéseket készítünk, és a tetejére rakjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és ezzel kenjük meg a tésztát.
A sütőformákat 1 5-20 percre sütőbe tesszük. Az elkészült fogást a sütőformákban tálaljuk.

CSIRKEMELL MARI MÓDRA
Hozzávalók: 2 kicsi csirkemell, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1 csípős hegyes paprika, 1-1 mokkáskanál só és törött bors, 1 evőkanál olaj

Elkészítése: A csirkemelleket kicsontozom, és vékony szeletekre vágom. Megsózom, 10 percig pihentetem. Közben a füstölt szalonnát és a megtisztított vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát a csípős paprikával együtt nagyon apró darabokra vágom. Ezután belekeverem a tejfölt, a mustárt és a borsot. Egy lapos tűzálló tálat olajjal kikenek. A paprikás krémmel vastagon bekent csirkemell-szeleteket egyenként, sorban egymás mellé a tálra teszem. Lefedem és az előmelegített, forró sütőben 30 percig sütöm, végül fedő nélkül pirosra pirítom. Párolt alma és párolt rizs illik hozzá.

CSIRKEMELL MEDITERRÁN MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 70 g Bertolli Margarinkrém, 2 ek sűrített paradicsom, 4 csontozott csirkemell (bőr nélkül), 4 bacon szalonna-szelet, 2 finomra aprított gyöngyhagyma, 3 dl csirkehúsleves lé, 1 ek kukoricaliszt

Elkészítése: Keverjük össze a paradicsom sűrítményt, 40g Bertolli Margarinkrémmel, majd vágjunk 1-1 zsebet a csirkemelleken és töltsük meg a paradicsomos keverékkel, majd a bacon szalonnával tekerjük körbe a csirkemelleket.
A maradék Bertolli margarinkrémet olvasszuk meg egy serpenyőben, és a gyöngyhagymákat futtassuk meg a margarinon, amíg teljesen puhák nem lesznek. Ekkor adjuk hozzá a csirkemelleket és süssük mindkét oldalukon aranybarnára a húst. A húsleves-lét és a bort ezek után öntsük a húshoz, és ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, majd fedjük le a serpenyőt és hagyjuk, hogy a csirkemellek teljesen megfőjenek. 30 perc elteltével vegyük ki a húst a serpenyőből, de vigyázzunk, hogy melegen tartsuk.
A kukoricalisztet kevés hideg vízzel keverjük össze, majd adjuk a főzőléhez, és addig kevergessük, amíg teljesen sűrű nem lesz. A csirkemellek köreteként szolgáljuk fel.
Az igazi ínyencek a húsleves-lé felét helyettesíthetik kedvenc vörösborukkal.

CSIRKEMELL NARANCSOS MÁRVÁNYSAJTTAL
Hozzávalók: 2 kicsi csirkemell, 10 dkg reszelt márványsajt, 2 narancs, 2 dkg vaj, só és törött fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A csirkemelleket kicsontozom, és 4 darabra vágom. Az egyik narancsot meghámozom, és gerezdekre szedve kis kockákra vagdalom, a másiknak a héját lereszelem, a levét pedig kicsavarom. A csirkemell-darabokat jól megsózom, megborsozom, és tűzálló tálba teszem. A reszelt márványsajttal beszórom, majd a felolvasztott vajjal elkevert narancslével, és narancshéjjal lelocsolom. Köré rakom a narancskockákat, és a tálat alufóliával szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőben 45 percig sütöm, majd a tetejét levéve pirosra pirítom.
Ropogósra sütött szalmaburgonya illik hozzá.

CSIRKEMELL PAPRIKÁVAL
Hozzávalók: 4 nagy, kicsontozott csirkemell (kb. 700 g), só, fekete bors, 1/2 közepes méretű, piros húsú paprika, 2 evőkanál olaj, 1/4 l tyúkhús-alaplé, 1/2 teáskanál szárított bazsalikom vagy szurokfű morzsolt, 2 evőkanál száraz fehérbor, vagy víz, 1 teáskanál étkezési keményítő
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 17 perc
Javaslat: Ehhez a pikáns szárnyas-ételhez vadrizs vagy galambbegysaláta illik, amely színben is jól harmonizál a csirke és paprika keverékével.

Elkészítése: A csirkemellet sóval és borssal ízesítjük. A paprikát megmossuk, ki- csumázzuk, majd a megfelezett paprika húsát kis kockákra vágjuk.
Nagyobb serpenyőben az olajat felmelegítjük, beletesszük a csirkehúst, és minden oldalról 4-5 percig aranybarnára sütjük. Ezután kivesszük, tálcára rakjuk, és lefedve melegen tartjuk.
A serpenyőt papírtörlővel kitöröljük majd az alaplevet, és a bazsalikomot beletéve felforraljuk. Hozzáadjuk a paprikát, és 3 percig főzzük.
Csészében összevegyítjük a bort az étkezési keményítővel, beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett felforraljuk. Mintegy 2 percig főzzük még, amíg a szósz kissé be nem sűrűsödik. Ráöntjük a csirkemellekre, és azonnal tálaljuk.

CSIRKEMELL PIKÁNS MÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 2 kicsi csirkemell, 1 nagy csemege uborka, 1 evőkanál marinált paradicsompaprika, 1 evőkanál olajos paprika-lé, 2 evőkanál narancsszörp, 1/2 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál liszt, 3 szem összetört koriander, 1 mokkáskanál mustár, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A csirkemelleket kicsontozom, és 4 darabra vágom, jól megsózom, majd 10 percig állni hagyom. Közben az uborkát almareszelőn lereszelem, a marinált paradicsompaprikát vékony csíkokra metélem. A felforrósított olajon, erős lángon a csirkemell-darabok mindkét oldalát hirtelen lepirítom, és rászórom a fűszereket. Rálocsolom az olajos paprikalevet, a narancsszörpöt, a mustárt, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, 3 evőkanál vizet és fedő alatt, gyakori keverés közben puhára párolom. Elfőtt levét apránként pótolom. A megfőtt csirkemellet levéből kiveszem, és melegen tartom. A visszamaradt szaftot a liszttel simára kevert tejszínnel jól kiforralom. Ha nagyon sűrű, kevés vízzel hígítom. Visszateszem a húsdarabokat, és még egyszer felforralva zsemlegombóccal vagy vajas galuskával, esetleg apró burgonya-gombócokkal kínálom.

CSIRKEMELL PIRÍTOTT KENYÉRREL
Hozzávalók: 45 dkg csirkemell, 15 dkg sonka, 4 szelet rozskenyér, só, őrölt bors, őrölt babér, 10 dkg vaj, 8 db szardínia

Elkészítése: A szardíniákat csepegtesse le, és alaposan keverje ki a vajjal. Kenje meg vékonyan a kenyereket. A kicsontozott, lebőrözött csirkemelleket sózza, borsozza és ízesítse babérporral. A kenyérszeleteket, a sonkát és a húst vágja egyforma (2x2 cm) kockákra. A Húzza az előkészített anyagokat nyársra, a következő sorrendben: kenyér, hús, sonka, kenyér. Grillsütőben 20-25 perc alatt süsse pirosra, miközben néhányszor megkenegeti a maradék vajjal.

CSIRKEMELL PROVENCE-I MÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 30 g vaj, 20 g liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál paradicsom sűrítmény, 1/8 I húsalaplé, 1/8 l provence-i bor, 1/8 l tejszín, só, frissen őrölt fekete bors, 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék, vaj a sütőforma kivajazásához, 4 nagy, kicsontozott csirkemell (kb. 700 g)
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 22 perc

Elkészítése: A vajat edényben megolvasztjuk. A lisztet beleszórjuk, és 1-2 percig pirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, szétnyomkodjuk és a paradicsomsűrítménnyel együtt a rántáshoz adjuk. Kevergetve feleresztjük a húsalaplével és a borral. A tejszínt beleöntjük, sóval, borssal és provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük, majd 10 percig forraljuk. Mikrohullámú sütőbe tehető formát kivajazunk. A csirkemellfilét sóval és borssal ízesítjük, a sütőformába helyezzük, és lefedve 360 W teljesítményen 8 percig főzzük.
Kivesszük a filézett csirkemelleket, tálra rendezzük, leöntjük a mártással és tálaljuk.
Rizzsel vagy tésztával, galuskával, valamint blansírozott és forró vajban megforgatott gumós édeskömény-cikkelyekkel komplett főételt készíthetünk ebből a csirkeételből.

CSIRKEMELL RÁNTVA
Hozzávalók: 45 dkg csirkemell, 2 tojás, 20 dkg dióbél, 20 dkg prézli fűszernövényekkel, 2 kk só, 1 kk bors, 4 ek olaj

Elkészítése: A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja 7-10 cm széles csíkokra. Verje fel az 1 ek olajjal, a borssal és sóval fűszerezett tojást, másik tálban keverje össze a prézlit a darált dióval. A csirkeszeleteket forgassa bele a tojásba, majd a prézlibe. Tegye sütőlapra (pl. rácsra tett alufóliára), öntse köré a maradék olajat (ne rá) és süsse meg közepesnél forróbb sütőben (220 C°) körülbelül 15 percig.
Mártogató szósz javasolt hozzá.
A prézlihez illő fűszernövények: kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring, lestyán.

CSIRKEMELL SAJTOS OLAJBOGYÓVAL
Hozzávalók: 2 kicsi csirkemell, 2 evőkanál kimagozott olajbogyó, 5 dkg reszelt márványsajt, 3 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A csirkemelleket kicsontozom és lebőrözöm, majd 4 darabra vágom. Megsózom, és a vajon mindkét oldalán átsütöm. Közben az olajbogyót nagyon apróra vagdalom és a maradék vajon megfuttatom, majd a liszttel megszórom. Addig pirítom, amíg a liszt sárgulni kezd. Ezután állandó keverés közben a tejszínnel és a tejföllel felöntöm, megsózom, megborsozom és sűrű, krémszerű anyaggá főzöm. Hozzákeverem a reszelt sajtot, de már nem forralom. A sajtos krémet a csirkemell-darabokra kenem, és azokat lapos tűzálló tálra teszem. A tálat lefedem és előmelegített, forró sütőben 15 percig sütöm, majd a tál tetejét levéve sárgásbarnára pirítom. Párolt, vajas zöldség vagy burgonyapüré és saláta illik hozzá.

CSIRKEMELL SÜTVE
Elkészítése: Vegyetek elő egy kis csirkemellet, és igazítsátok úgy, hogy kis szeleteket kapjatok belőle. Ha ez megvan, ízlés szerint sózzátok, netán borsozzátok meg. Innentől majdnem úgy kell készíteni, mintha ki akarnátok rántani, csakhogy a liszt, és a tojás után nem prézlibe kell forgatni, hanem reszelt sajtba. Én trappistát használok. Ha ez megvan nincs más dolgotok, mint tepsibe rakni, és a sütőben aranybarnára sütni. Próbáljátok ki, mert nagyon finom.
Kiegészítések, megjegyzések:
- a tepsi aljára tegyetek szeletelt bacon szalonnát, és először alufóliával letakarva kb. fél-háromnegyed órát süssétek, utána pedig fólia nélkül aranybarnára.
- A sózott vékony csirkemell szeleteket én is lisztbe, tojásba és sajtba forgatom meg, majd feltekerem.
- a tekercseket a tepsiben, vagy jénaiban meglocsolom tejszínnel és megsütöm.

CSIRKEMELL SÜTVE, MÁSKÉPP
Hozzávalók: 4 db kisebb csirkemell, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg Pannónia sajt, 10 dkg karaván sajt, 3 dl tej, 4 nagy gerezd fokhagyma, 2 pohár tejföl, 2 db tojás, liszt, delikát 8, só bors, diónyi margarin

Elkészítése: A csirkemelleket lebőrözzük, majd kifilézzük. Egy mély tálra helyezzük, és leöntjük a tejben elkevert tört fokhagymával, és a fűszerekkel, majd legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. Elkészítés előtt kivesszük a pácból, és jól lecsöpögtetjük Egy hőálló tálat, kikenünk a margarinnal. A csirkemelleket lisztbe, a felvert tojásba, majd a reszelt sajtok keverékébe forgatjuk, és rétegesen a tálba helyezzük. Rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és leöntjük a tejföllel. Sütőbe tesszük, letakarjuk alufóliával, és közepes lángon, ill. fokozaton kb. 40-50 percig sütjük. Levesszük a fóliát, a tetejét kissé megpirítjuk. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, mert jobban szeletelhető. Köretnek Tejfölös burgonyapürét, és ecetes szilvát, vagy szilvabefőttet adunk, és száraz testes vörösbort kínálunk hozzá. Megjegyzések: Én is hasonlóképpen szoktam készíteni a csirke, ill. pulykamellet, csak miután a pácból kivettem, rokforttal szórom meg, és így sütöm pirosra, a többi változatlan és nagyon finom.

CSIRKEMELL TENGERÉSZ MÓDRA
Elkészítése: Lebőrözünk, kicsontozunk 4 csirkemellet és a kapott nyolc darab húst, nyolc szép szeletté verjük. Öt deka vajon megfonnyasztunk egy kiskanálnyi reszelt vöröshagymát, hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, és a hússzeleteket beletéve, mindkét oldalukon fehéredésig sütjük. Meghintjük csipetnyi majoránnával, megsózzuk és egy deci száraz fehérbort aláöntve, kiskanálnyi ketchuppal meg egy szál zeller zölddel ízesítjük. Fedő alatt kis lángon pároljuk. Végül a fedőt levéve zsírjára sütjük, és levét egy deci tejföllel gazdagítjuk. Tálalás előtt a zellerleveleket kidobjuk belőle, és a pecsenyét meghintjük egy csokor összevagdalt petrezselyemmel. Párolt rizs illik hozzá.
Ha gazdagabban akarjuk adni, a végén tehetünk hozzá 20 dkg szeletekre vágott gombát, de ezzel csak öt percig pároljuk.

CSIRKEMELL TÖLTVE (VÁCI)
Hozzávalók: 2 csirkemell, 4 csirkemáj, 2 zsemle, 2 tojás, fej vöröshagyma, csokor petrezselyem, olaj, só, bors, ételízesítő (vegeta)

Elkészítése: A melleket félbevágjuk, és a csont mentén úgy szúrjuk fel, hogy tölthetőek legyenek. A májat két ek olajon megsütjük, majd félretesszük. A finomra vágott hagymát a visszamaradt olajon megpároljuk. Összekeverjük az áztatott és kifacsart zsemlékkel, a tojásokkal, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel és ételízesítő porral. Egyenletesen elosztjuk a húsok között és beletömködjük a felszúrt nyílásba. Beledugunk egy-egy májat, s a nyílást hústűvel lezárjuk. A húsokat besózzuk, egy tűzálló tálra fektetjük, meglocsoljuk olajjal, és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Rizibizit, mexikói rizst stb. ajánlok mellé.

CSIRKEMELL ZABTÉSZTÁBAN
Hozzávalók: 2 kicsi vagy 1 nagy csirkemell, 1 tojás, 10 dkg zabliszt, 2 dl tej, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, só, olaj a sütéshez

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozom, lebőrözöm, és ujjnyi vastag csíkokra vágom. Megsózom, és a zablisztben megmártom, ezután 10 percre félreteszem. Közben elkészítem a zabtésztát. A felvert tojást összekeverem a zabliszttel és a tejjel, hozzáadom az olajat, a zúzott fokhagymát és a sót, borsot. (A masszának a szokásos palacsintatészta sűrűségűnek kell lennie.) Néhány perces pihentetés után a lisztes húscsíkokat megmártom a tésztában, és bő, forró olajban szép piros-ropogósra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és salátával vagy gombamártással tálalom.

CSIRKEMELL ZSIDÓ KRUMPLIVAL
Hozzávalók: 2 db csirkemell-filé, 2 tojás, fél dl tej, 2 evőkanál liszt, 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 10 dkg ementáli, só

Elkészítése: A csirkemelleket vágja ketté, kissé veregesse ki, és sózza be. A tejjel felvert tojással keverje a lisztet sűrű, csomómentes tésztává. Ebben alaposan forgassa meg a csirkemelleket, hogy mindenütt befogja a tészta, majd bő, forró olajban süsse aranybarnára. Ha megsült a hús, itassa le a felesleges zsiradékot, és még forrón kenje meg a szeleteket tejföllel, és hintse meg reszelt sajttal. A húsokat tegye sütőlapra, és pár percre tolja forró, de lekapcsolt sütőbe, hogy a sajt kissé ráolvadjon. Amíg a hús készül, addig a meghámozott és gerezdekre vágott burgonyát félig főzze meg sós vízben. Szűrje és csepegtesse le. Ha a hús már a sütőben van, akkor a sütőolajban süsse ropogósra a burgonyát a fél-karikákra vágott hagymával együtt. Forrón tálalja az ételt.

CSIRKEMETÉLT GOMBABUNDÁBAN
Hozzávalók: 1 csirkemell, 25 dkg gomba, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 4-5 evőkanál liszt, 2-2,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozom, és vékony csíkokra vágom. Megsózom, és 10 percig állni hagyom. Közben a gombát megtisztítom, vékony szeletekre vagdalom, majd az olajon, fedő alatt, sóval, borssal, saját levében puhára párolom, végül zsírjára sütöm. Kihűtöm. A habosra felvert tojást, a tejet, a lisztet és a finomra vágott petrezselyemzöldet simára keverem, hozzáadom a pirított gombát, és ízlés szerint sózom. Palacsinta sűrűségű tésztát készítek. (Szükség esetén kevés liszttel sűrítem, vagy kevés tejjel hígítom.)
A csirkemell-csíkokat először a lisztben, majd a tésztában megmártom, és bő, forró olajban pirosra sütöm. Párolt vajas zöldborsó vagy rizibizi illik mellé tartármártás kíséretében. Majonézes mártással hidegen is nagyon finom.