Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - XIV. Lajos


OMLETT XIV. LAJOS MÓDRA
Elkészítése: Csirkehúsból és szarvasgombából krémmártással szalpikont készítünk, a tojáslepényt ezzel töltjük be, majd a tálon körülöntjük krémmártással.

Szalpikon: franciául salpicon, külön-féle kisebb-nagyobb darabkákra vágott anyagokból összeállított ragu. Vajastészta pástétomban, tojáslepényben, kagylókban rendszerint, mint előételt, vagy mint más étel kísérőjét tálalják.

XIV. Lajos francia király (Louis XIV Roi de France et de Navarre), (Saint-Germain-en-Laye, 1638. szeptember 5. – Versailles, 1715. szeptember 1.), XIII. Lajos király fia, 1643-tól haláláig Franciaország és (III. Lajos néven) Navarra királya. A leghosszabb ideig (72 évig) uralkodó európai monarcha. Ismert melléknevei: „a Napkirály” („Le Roi-Soleil”) és „Nagy Lajos” („Louis le Grand”). Az abszolutizmus klasszikus képviselője, szilárd egyeduralmat valósított meg a főnemesi ellenzék leverésével és a központosított államigazgatás bevezetésével. Uralma alatt a gazdaság és a kultúra jelentősen fejlődött. Franciaországot az európai nagyhatalmak sorába emelte. Személye a francia gloire (dicsőség) egyik szimbólumává vált.

Forrás: DPG - Wikipédia