Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Zrínyi Ilona


OMLETT ZRÍNYI ILONA MÓDRA
Elkészítése: A tojáslepényt amerikai mártással összekevert apró rákfarkakkal, zöldborsóval készített töltelékkel betöltjük, tetejére füstölt lazachúsból készített szarvasgombával díszített rácsot teszünk, és amerikai mártással tálaljuk.

TOJÁSLEPÉNY-ALAPRECEPT
Hozzávalók: 6 tojás 2 kiskanál tej 5 dkg vaj, só

Elkészítése: A tojásokat tálba felütjük, hozzáadjuk a tejet és egy csipet sót, majd alaposan kikeverjük úgy, hogy a tojássárgája és fehérje tökéletesen sima elegyet alkosson. Ez könnyebb és biztonságosabb, ha a tojást a felhasználás előtt legalább egy órával kivesszük a hűtőszekrényből, így mire szükségünk lesz rá, szobahőmérsékletű. A vaj negyedét nem túl nagy serpenyőben éppen csak megolvasztjuk, a tojás negyedrészét ráöntjük, és közben fakanállal folyamatosan keverjük, hogy a vajat felvegye. Amint kocsonyásodni kezd, abbahagyjuk a keverést, és megvárjuk, amíg összeáll. Ekkor a fakanál és esetleg egy falapát segítségével, egy mozdulattal, gyorsan és ügyesen megfordítjuk, és ha már a másik fele is szilárd, óvatosan tányérra csúsztatjuk. Ugyanígy sütjük meg a másik három omlettet is.
Elkészítési idő: 30 perc

AMERIKAI MÁRTÁS (SAUCE AMÉRICAINE)
Hozzávalók: 15 db leves-rák, 1/2 dl olaj, 10 dkg vaj, 10 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg paradicsompüré, 1/2 dl konyak, 1 dl fehérbor, 2 dkg liszt, só, bors, kakukkfű, pirospaprika, 1 babérlevél, zöldpetrezselyem, tárkony, 1 dl spanyol mártás

Elkészítése: Leginkább tengeri rákkal, de folyami rákkal is elkészíthetjük. Az apróra vagdalt zöldséget, hagymát olajban megpirítjuk, beletesszük a fűszereket, az összezúzott fokhagymát, jól elkeverjük és beletesszük a jól megmosott és lecsurgatott élő rákokat. Megsózzuk, ismét jól elkeverjük, és fedő alatt néhány percig pirítjuk, majd ráöntjük a konyakot és a fehérbort, kevés hallével vagy húslevessel feleresztjük. Beletesszük a paradicsompürét, vagy ha van, néhány darab apróra vágott friss paradicsomot és gyors forralással, időnként megkeverve, felére főzzük be. Ezután a rákokat kiszedjük, megtisztítjuk, félretesszük, s ha a mártás nem elég sűrű, kevés liszttel összegyúrt vajjal sűrítjük. Utána finom szitán áttörjük, megízesítjük törött borssal vagy Cayenne borssal. Ez a mártás inkább sűrű legyen, mint ritka, és a kész mártást, habverővel való keverés mellett, nyers vajjal feljavítjuk. Végül finomra vágott tárkonyt teszünk bele.
Hal- vagy tojásételekhez használjuk.

Zrínyi IV. Ilona grófnő, németül Helena Gräfin Zrinski, horvátul Jelena Zrinska (Ozaly, Horvátország, 1643 – Nikomédia, Anatólia, 1703. február 18.) a magyar történelem egyik hősnője, II. Rákóczi Ferenc édesanyja.

Forrás: DPG - Wikipédia