Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Joséphine de Beauharnais


SÜLT ALMA JOSEPHINE MÓDRA
Hozzávalók: 4 db alma, 25 dkg aszalt gyümölcs, 2 dkg vaj, 15 dkg cukor, 25 dkg rizs, 1,7 dl tej, 1 dl málnaszirup, csipet só, vaj (kenéshez)

Elkészítése: A beáztatott aszalt gyümölcsöt 15 percig forraljuk. A tejet felfőzzük, beleöntjük a megmosott rizst, kevés sót, cukrot adunk hozzá, és hagyjuk kihűlni. Szétosztjuk 4 tányérra. Az almák magházát kivájjuk.
Vajjal bevonjuk, és cukorral meghintjük. Vajjal kikent tepsiben előmelegített sütőbe tesszük, és mintegy húsz perc alatt megsütjük.
Tálaláskor az almákat a tejberizsre helyezzük, cukorral meghintjük, és meglocsoljuk málnasziruppal.

BANÁN JOSEPHINE MÓDRA
Hozzávalók: 4 banán, 50 g vaj, 50 g porcukor, 4 ek rum, 2 ek citromlé, 1 dl tejföl, 50 g kesernyés keksz
Elkészítése: Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, amibe a banánok éppen belepasszolnak. A banánokat hámozzuk le, felezzük el és helyezzük a tálba. A citromlét és a rumot keverjük össze, öntsük a banánra és szórjuk meg a porcukorral.
Tegyük 10 percre 180C-ra előmelegített sütőbe. Vegyük ki és tegyük rá a tejfölt. Szórjuk meg a keksszel és tegyük rá a vajat. Tegyük 3 percre 220C-os sütőbe.
Variáció:

JOSEPHINE CSÓNAKOCSKÁK:
Hozzávalók: 4 korstdeegbakjes, 2 banán, 1 ek citromlé, 2 ek rum, 1 ek porcukor

Elkészítése: Turmixoljuk össze a banánt, adjuk hozzá a rumot és a citromlét. Töltsük meg vele a tésztát. Szórjuk meg a porcukorral és tegyük 5 percre nagyon forró sütőbe (240 C).

Jozefina császárné, vagy Joséphine de Beauharnais (1763. június 23. – 1814. május 29.); született Marie Josèphe Rose de Tascher de la Pagerie, I. Napóleon császár első felesége, Franciaország első császárnéja 1804. március 20-a és 1810. január 10-e között. Első férjétől született leánya, Hortense révén III. Napóleon császár anyai nagyanyja. Fia, Eugène révén dán, görög és svéd királyok és királynék üknagyanyja. A mai Belgium, Svédország, Dánia, Norvégia és Luxemburg mai uralkodóházainak tagjai is többek között az ő leszármazottjai.

Forrás: DPG, Wikipédia