Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Galeazzo Ciano


1939-ben, Budapesten, a Papp vendéglőben bécsi kuglófot és sült almát uzsonnázott.

BÉCSI KUGLÓF
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 20 tojássárgája, 40 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 50 dkg liszt, só, 10 dkg édes-, 1 dkg keserűmandula, citromhéj, szerecsendió
Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben feloldjuk. A tojássárgákat, az olvasztott vajat és a cukrot habosra verve hozzáadjuk.  Ezután beletesszük a lisztet, 1.5 dkg sót, és az egészet addig dagasztjuk, míg a kezünkről el nem válik. Majd beletesszük a mandulát, citromhéjat és egy kevés reszelt szerecsendiót. A tésztát zsírral kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük, de csak háromnegyed részéig töltjük meg, különben a kelésnél a tészta kifutna.  Ha megkelt, nem túl erős tűznél, 3/4 óráig sütjük, utána szitára borítjuk, és porcukorral meghintjük.

SÜLT ALMA
Hozzávalók: 3 nagy Golden alma, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál méz, 5 dkg darált dió, vanília fagylalt

Elkészítése: Az almákat vágja cikkekre, a magházat távolítsa el. (Nem fontos meghámozni.) Serpenyőben a forró vajon pirítsa barnára az almák mindkét oldalát. Ekkor vegye legkisebbre a hőfokot, és fedő alatt párolja további 10 percet. Hintse rá a darált diót, locsolja rá a mézet - majd fedő alatt hagyja pár percet állni. Ossza szét kelyhekbe, és a fagylalttal díszítve tálalja.

Gian Galeazzo Ciano, Cortellazzo grófja (Livorno, 1903. március 18. – Verona, 1944. január 11.) olasz fasiszta politikus, külügyminiszter, Benito Mussolini veje, akit végül az apósa elleni puccsban való részvételéért végeztek ki.

Forrás: DPG, Wikipédia