Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Host John Venturi


Host John Venturi, más néven Nino Host-Venturi (Fiume, 1892. június 24. - Buenos Aires, 1980. április 29.) az Olasz Királyság kereskedelem- és közlekedésügyi minisztere

Budapesti látogatásakor fogyasztott ételek:
BOGRÁCSGULYÁS
Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 3 fej vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 1 csapott evőkanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál köménymag, 1 paradicsom, 8 dkg zsiradék, 2 gerezd fokhagyma, 1/3 üveg csemege Piros Arany (vagy 1 kis tubus), 2 db zöldpaprika, csipetke

Elkészítése: A húst kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és alaposan megmossuk. Az előhevített zsiradékban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve meghintjük paprikával. Jól elkeverjük, hozzáadjuk a húst, kevés vízzel felengedjük és visszatesszük a tűzre. Piros Arannyal, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára párolódott, hozzáadjuk a szintén 1 cm-es darabokra vágott burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot. Csontlével felengedjük, és készre főzzük. Külön főzött csipetkével tálaljuk.

RÁNTOTT PONTY
Hozzávalók: 1 kg-nyi pontyszelet, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só

Elkészítése: A megmosott, felszeletelt pontyot besózom, és egy fél óráig állni hagyom, hogy jól átjárja. Ezután a szokásos módon panírozom, és bő olajban mindkét oldalát pirosra sütöm. Hasábburgonya és tartármártás kívánkozik hozzá.

HAGYMÁS ROSTÉLYOS
Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott rostélyos, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, ízlés szerint só és törött fekete bors, 2 evőkanál olaj; bő olaj a hagyma sütéséhez

Elkészítése: Az étel készítését megelőző nap a felszeletelt húst kiveregetem, inait bevagdosom, és megborsozva, olajjal bekenve a hűtőszekrényben érlelem legalább 1 napig. (Nem felejtem el betakarni.) Tálalása előtt a megtisztított vöröshagymát karikákra vágom, kevés lisztben megforgatom, és bő, forró olajban ropogós pirosra sütöm. A hagymát leszűrve szétterítem, hogy ne puhuljon meg (sem betakarni, sem megsózni nem szabad, különben levet enged). Ugyanabban a serpenyőben, amiben a hagymát sütöttem, egyenként megsütöm a megsózott és lisztbe mártott rostélyos szeleteket. Az olajból kivéve lecsöpögtetem, tetejükre halmozom a sült hagymát, és a sült hasábburgonyával meg salátával tálalom.
A burgonyát is ugyanabban a hagymás olajban sütöm meg.

MEGGYES RÉTES
A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 csapott evőkanál porcukor, 1 dkg élesztő, 1 teáskanál citromhéjreszelék, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, körülbelül 1.5 dl tej, csipet só
A töltelékhez: 1/2 kg magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt), 10 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 10 dkg piskótamorzsa vagy zsemlemorzsa, őrölt fahéj, 1 tojás a kenéshez

Elkészítése: A tésztakészítést azzal kezdjük, hogy a vaj kilencven százalékát összegyúrjuk a liszt tíz százalékával, téglalap alakúra formázzuk, és betesszük a hűtőbe. A többi alapanyagból elkészítjük a cipót: a tejet meglangyosítjuk, a felében feloldjuk az élesztőt, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék alapanyagokat, és nem túl kemény tésztát gyúrunk belőle. A tésztából cipót formázunk, a tetejét bevagdossuk, liszttel megszórjuk konyharuhával letakarva, meleg, huzatmentes helyen pihentetjük egy jó fél órát.
A cipót lisztezett deszkán kinyújtjuk, közepére helyezzük a vajas részt, becsomagoljuk a kelt tésztával, és 2-3 centi vastagra kinyújtjuk. Először háromrétegűre hajtjuk össze - ezt nevezzük szimpla hajtogatásnak - majd sodrófával körülbelül 2 centi vastagra kinyújtjuk.
A deszkán kilencven fokban elforgatjuk a tésztát, majd négy részre hajtjuk - ez a dupla hajtogatás -, és hűtőben pihentetjük egy fél órát.
Felhasználás előtt a tésztát kinyújtjuk, újra duplán hajtogatjuk, ismét kinyújtjuk, és a hosszabbik oldalából levágunk két körülbelül 1 centi széles csíkot. A tészta felületét középrészen megszórjuk piskótamorzsával. A dióval, cukorral összekevert meggy levét kézzel kinyomkodjuk, és a tölteléket a tészta közepére halmozzuk. A tésztát mindkét oldalon ráhajtjuk, hogy szélei kissé fedjék egymást, majd tojással megkenjük a felületét, és a levágott csíkokkal kacskaringósan díszítjük.
Sütőlemezre helyezzük, villával megszurkáljuk, meleg helyen körülbelül fél óráig kelesztjük, majd 220 C fokos sütőben kisütjük. Szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: körülbelül 3 óra

Forrás: DPG, Wikipédia