Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Nádasdy Tamás


NÁDASDY HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 1 kg marhacsont, 25 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, zsír, paprika, só, bors
A gombóchoz: 40 dkg darált hús, 10 dkg előfőzött rizs, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítése: A csontot hideg vízben feltesszük főni, és egy óra hosszat lassú tűzön főzzük. Leszűrjük a levét. A zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, a felkockázott zöldségeket rádobjuk, és erős tűzön pirítjuk. Paprikával megszórjuk és felengedjük a csontlével. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt félpuhára főzzük. A húst összedolgozzuk a rizzsel, a tojással, a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk.
Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és a leveshez adjuk. A gombóc és a zöldségek puhulásáig főzzük, tálaláskor a levesbe szórjuk az aprított petrezselymet.

Nádasdi és fogarasföldi báró Nádasdy Tamás (1498 – Egervár, 1562. június 2.) magyar nagybirtokos főúr, 1537-től Horvátország és Szlavónia bánja, Vas vármegye főispánja, 1542-től a Magyar Királyság országbírója, és katonai főparancsnoka, 1554-től a Magyar Királyság nádora, Kanizsai Orsolya férje, Nádasdy Ferenc báró, a kortársak által „fekete bég”-nek nevezett hadvezér apja. Korának egyik legműveltebb, legnagyobb életutat bejáró politikusa, kora egyik legtehetségesebb diplomatája, a török elleni háborúk sikeres hadvezére, aki az utókortól a „nagy nádor” megnevezést érdemelte ki. Bárói címét 1553-ban kapta I. Ferdinánd királytól. Birtokai nagy részét felesége hozományaként szerezte. Részt vett Szapolyai János és Habsburg Ferdinánd küzdelmeiben, valamint hadvezérként Szigetvár 1556-os felmentésében.

Forrás: DPG, Wikipédia