Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Henry Morgan


Sir Henri módra - kukoricás, pisztáciás vagdalt hússal töltve
Sir Henry Morgan (Harri Morgan Wales, kb. 1635. – 1688. augusztus 25.) az angol Királyi Haditengerészet admirálisa, privateers és kalóz, aki nagy hírnevet szerzett magának a Karib-térségben, Egész flottát tartott fenn kalózhajókból, és többször is sikeresen támadta meg a spanyol és holland hajókat. Vakmerő vállalkozásokba fogott, többek között embereivel kirabolta Panamát is.

Töltött borjúszegy “Sir Henry” módra
Hozzávalók: 10 dkg felszeletelt szalonna, 30 dkg borjúvagdalt hús, 1 kg tölteni való borjúszegy 2 sárgarépa, 1 hagyma, 1 köteg petrezselyem, só, bors, tojás, 4 evőkanál kukoricaszem, 4 evőkanál pisztácia, 1 zeller, 1 póréhagyma, 2 evőkanál étolaj, babérlevéllel és szegfűszeggel áttűzött hagyma, fél citromnak a leve, 3 dl fehérbor, 4 dl marha erőleves.
Egy sárgarépát apró kockára vágunk, majd felszeleteljük a hagymát, a petrezselymet és a tepsiben felolvasztott szalonnával pároljuk 3 evőkanál vízben, amit sóval ízesítünk, és addig pároljuk, míg a sárgarépa puha nem lesz. Utána a fedőt levesszük és kipárologtatjuk a vizet. Kihűlés után vagdalt hússal és tojással összekeverjük. Utána beletesszük a kukoricát és a pisztáciát. Az így nyert keverékkel megtöltjük a szegyhúsba előrevágott „zsebet”, amit töltés után cérnával varrunk be. A másik sárgarépát és póréhagymát felszeleteljük, majd az előmelegített tepsiben, étolajban a töltött szegy mindkét oldalát alaposan megsütjük. Az előpirított hagymát a zöldséggel röviden pároljuk, majd citromlevet, fehérbort és erőleves-főzetet adagolunk hozzá. 220 fokon fedetlenül 30 percig sütjük, majd ezután a hőmérsékletet 150 fokra állítjuk, és így két órát sütjük. Ezen idő alatt kb. négyszer megforgatjuk, és a levével locsolgatjuk. A megsült töltött szegyet vágódeszkán kb. 5 percig állni hagyjuk, majd a felszeletelt sültet a leszűrt lével lelocsoljuk és tálaljuk.

Forrás DPG, Wikipédia