Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Zrínyi Miklós


Zrínyi IV. Miklós gróf (horvátul: Nikola Zrinski) (1508 körül – 1566. szeptember 8.), a szigetvári hős, a költő és hadvezér Zrínyi Miklós (Zrínyi VII. Miklós) dédapja.

ZRÍNYI ÍNYENC TÁL
Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, 1 fej fehér vagy lila káposzta, 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-2 szegfűszeg, 1-1 csokor kakukkfű és petrezselyem. 1-2 babérlevél; só, őrölt bors, szerecsendió, 6 dkg vaj, 1 mogyoróhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyem és zsír, 2 tojás, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A szegfűszeget a hagymába szúrjuk. A káposztát megmossuk, torzsáját kivájjuk, vékonyra reszeljük, és lobogó sós vízben a hagymával, a kakukkfűvel, a petrezselyemmel és a babérlevéllel 20 percig főzzük. A húst a vaj harmadában megpároljuk, közben villával folyamatosan mozgatjuk, hogy ne álljon össze. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük, levesszük a tűzről, belekeverjük a tojásokat és a vágott petrezselymet. A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, majd a vaj másik részével pürét készítünk belőle. Amikor a káposzta megfőtt, lecsöpögtetjük, és a zsírban jól átforgatjuk. Római vagy jénai tálat vajjal kikenünk, és rétegenként belerakjuk a káposztát, a húst és a burgonyapürét. A reszelt sajttal megszórjuk, a maradék vajat rámorzsoljuk, és sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk.

Forrás DPG - Wikipédia