Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cajun halfilé


(Cajun-fish)
Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál édes paprika, 2,5 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt Cayenne bors, háromnegyed-háromnegyed teáskanál őrölt fekete- és fehérbors, fél-fél teáskanál morzsolt kakukkfű és oregánó, 35 dkg vaj, 75 dkg halfilé

A hagymát reszelje egy tálba, nyomja rá a fokhagymát, majd adja hozzá az össze többi fűszert. Alaposan keverje össze, majd letakarva tegye pár órára félre. A vajat habzásig melegítsük fel, vegyük le a melegről, adjuk hozzá a fűszerkeverékünket, és habverővel folyamatosan keverjük, míg annyira kezd besűrűsödni, hogy a fűszerek nem ülnek le az aljára, s egyenletesen oszlanak el a vajban. Ezt előre el kell készíteni, mert hűtőszekrényben érlelni kell egy-két napig. Felhasználáskor a halfiléket minden oldalukon alaposan kenjük be a fűszeres vajjal, majd rendezzük azokat egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kétszáz fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük készre, mialatt szép aranybarnára sül. Forrón tálaljuk.
Adjunk mellé sült krumplit, és külön tálban a maradék fűszeres vajat, hogy ki-ki, ízlése szerint kenhessen még a sült halra.