Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Dionüszosz


Dionüszosz görög isten (görögül: Διόνυσος vagy Βάκχος) a római mitológiában Bacchus vagy Liber, (etruszkoknál Fufluns), a bor és mámor megtestesítője, aki értett a mezőgazdasághoz és termékenységet is hozhatott. Ő volt a görög színjátszás patrónusa is. Gyakran ábrázolták tigrisek vagy párducok húzta szekéren, amint kísérete körülötte táncol. Fején szőlőlevelekből font koszorú volt, míg kezében tartott egy borospoharat és a thürszoszt, amely egy hosszú szüreti bot volt, végén egy tobozzal, és szőlőlevelekkel díszítve.

DIONÜSZOSZ SALÁTA 01.
Hozzávalók: paradicsom, salátauborka, görögdinnye, kapor vagy lestyán, citromlé, salátaolaj, konyak, bors, só

Elkészítése: A megmosott, leszárított és a végeitől megszabadított uborkát, a paradicsomot, valamint a magjától megtisztított dinnyebelet kockázzuk fel. Adjuk hozzá a kaprot (vagy a lestyánt), s öntsük le a citromléből, konyakból, salátaolajból sóval és borssal készült öntettel. Jól behűtve tálaljuk.

DIONÜSZOSZ SALÁTA 02.
Hozzávalók: 30 dkg uborka, 30 dkg kemény paradicsom, 1 csokor kapor vagy néhány lestyán levél, 1 vékony szelet görögdinnye
Az öntethez: 1 ek citromlé, 3 ek olívaolaj, 0,5 dl édeskés konyak, só, bors

Elkészítése: A megmosott, szárazra törölt uborkát, paradicsomot felszeleteljük. Hozzáadjuk a vágott kaprot (lestyánt) és a kimagozott, kockára vágott görögdinnyehúst.
Elkészítjük az öntetet, a salátához keverjük. Jól behűtjük.

DIONÜSZOSZ SALÁTA 03.
Elkészítése: Fogsz egy kígyóuborkát, két-három paradicsomot, jó keményet, meg két-három szelet dinnyét. Görögöt. Feldarabolod kb. 1*1 centis kockákra, felaprítasz egy kis csokor kaprot, aztán jól összekevered. Egy-két evőkanál citromlé, három evőkanál olívaolaj meg egy fél deci konyak (Metaxa). Kis só, őrölt bors, kis tálkában összekevered, aztán rá a salátára. Óvatosan összekutyulod (én kézzel szoktam, nehogy összetörjön a dinnye), aztán berakod a hűtőbe. Szárnyasokhoz remek, de önmagában se kutya.

DIONÜSZOSZ SALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre: 300 g uborka, 300 g kemény paradicsom, 8-10 lestyán levél vagy 1 kis csokor kapor, 1 vékony szelet görögdinnye
Az öntethez: só, 1 ek citromlé, 3 ek olívaolaj, 5 cl édeskés konyak, bors

Elkészítése: Az uborkát és a paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, felkarikázzuk, váltakozó sorrendben, kissé egymásra csúsztatva csinosan egy hosszúkás tálra rendezzük. A lestyán leveleket alaposan megmossuk, szárazra törölgetjük, felét a saláta közepére fektetjük, a többit finomra aprózzuk. A görögdinnyét héjából kivágjuk, felkockázzuk, a magokat eltávolítjuk, és a lestyán levelek tetejére halmozzuk. Betakarjuk, 1 órára hidegre tesszük.
Tálaláskor egy kevés sót oldódásig keverünk a citromlében, és mintha majonézt készítenénk, cseppenként hozzáadjuk az olajat, majd a konyakot, ízlés szerint frissen őrölt borsot és a vágott lestyánt. A szépség kedvéért csak az asztalnál locsoljuk a salátára, lazán összekeverjük.
Megjegyzés és trükk: szerezzünk be két, egymásba illeszkedő üveg salátástálat, a nagyobbikat, azaz az alsót töltsük meg félig jégkockákkal, tegyük a tetejére a kisebbiket, abba pedig a salátát (ez esetben nem kell előzőleg behűteni, és a látvány egyedülálló).

Forrás DPG, Wikipédia