Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Török Bálint


TÖRÖK BÁLINT-TORTA
Elkészítése: 1,5 dl folyékony mézet egy egész tojással és 3 sárgájával, 10 dkg porcukorral, 10 dkg liszttel habosra keverünk.
Ezek után hozzákeverünk 5 dkg reszelt csokoládét vagy ennek megfelelő mennyiségű kakaót, 15 dkg darált diót, 3 tojás kemény habját és még 15 dkg lisztet. Jó meleg sütőben sütjük, csokoládémázzal bevonjuk.

Enyingi Török Bálint (1502 – Konstantinápoly, 1550) – magyar főnemes, hadvezér, nándorfehérvári bán.
1507-től apjával és testvérével együtt örökös báróságot, 1536-tól grófságot nyert. Enyingi Török Imre nándorfehérvári bán és Parlaghy Krisztina fia. Apja halála után már tizenkilenc éves korában nándorfehérvári bán, az 1521-es belgrádi ostrom idején azonban a Magyarország kulcsának tartott erősségtől távol tartózkodott. A vár katonái évek óta fizetetlenek voltak, az ifjú főúr gyámjai az országgyűlésben el is panaszolták a siralmas kilátásokat,[1] érdemi támogatást azonban nem kaptak. Így 1521-ben a várat az óriási túlerő és árultatás ellenében 66 napig hősiesen védő Oláh Balázs végül kénytelen volt azt feladni. A felelősséget az ifjú Török Bálintra hárította az országgyűlés, aki regényes körülmények között, lovára kapva volt kénytelen elmenekülni a gyűlésen résztvevők haragja elől.

Forrás DPG - Wikipédia