Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Szent Márton


MÁRTON-NAPI LIBASÜLT
Hozzávalók: 2 libacomb, 1 libamell, 1 kg szőlő, 5 evőkanál zsír (vagy margarin), 2 db zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cukkíni, 8 szelet bacon, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál majoránna, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése: A libahúst jól megmossuk, sózzuk és majoránnával - a bőrös rész kivételével - meghintjük. A cukkínit meghámozzuk, felszeleteljük, és a tepsi aljára helyezzük, majd befedjük a szalonnacsíkokkal. Erre helyezzük a libacombot és - mellet. Megsózzuk, és forró zsírral (vagy margarinnal) meglocsoljuk. Felforrósított sütőbe téve, takaréklángon (állandó locsolás közben) puhára sütjük. Az első félórában többször megforgatjuk, de a hátralévő sütési szakaszban a bőrös rész legyen felül, hogy jó ropogósra süljön.
Amíg a liba sül, a zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Tölteléket készítünk 2 felvert tojásból, az apró kockákra vágott hagymából, az aprított petrezselyemből, a zsemléből, só, bors, kömény hozzáadásával. A masszából 8 tégla alakot formázunk, és a serpenyőben felolvasztott vajban mindkét oldalát megsütjük, és tálalásig melegen tartjuk. A jól megmosott szőlőt leszemezzük. Amikor a liba már megsült és a tepsiből kivettük, a szőlőt öt percre jó meleg vízbe tesszük. A libát feldaraboljuk, tálra tesszük, az egyik oldalára a meleg szőlőszemeket, a másik felére pedig a kisütött tölteléket halmozva.

MÁRTON-NAPI LIBÁS SPAGETTI
Hozzávalók 4-6 személyre: 2 kisebb (egyenként kb. 30 dkg-os), bőrös pecsenyelibamell, 2 evőkanál fokhagymás villámpác, 25 dkg pecsenyelibamáj, 1-1 kisebb, piros és sárga húsú, kaliforniai paprika, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kicsi ág rozmaring, 2,5 dl libaleves vagy erőleves leveskockából, 3 evőkanál száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 50 dkg spagetti

Elkészítése: A libamellekről a bőrt lefejtjük, apró kockákra vágjuk, és forró sütőben ropogós, aranybarna töpörtyűnek kisütjük. Közben a húst a villámpáccal jól bedörzsöljük, és 20 percig pihentetjük. A töpörtyűk forró, kisült zsírjából 2 evőkanálnyit serpenyőbe öntünk, és a libamelleket közepes lángon mindkét oldalukon 3-3 perc alatt hirtelen sütjük, majd 10 perc alatt átsütjük. Alufóliára szedjük, 15 percig pihentetjük, és apró kockákra vágjuk. A libamájat megmossuk, konyhai papírtörlővel a vizet leitatjuk róla, megtisztítjuk, és egy centis kockákra aprítjuk. A paprikákat kicsumázzuk, húsukat lobogva forró, sós vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk benne. Ezután kiemeljük, lecsöpögtetjük, és apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a rozmaring leveleit lecsipkedjük. A libamell sütéséből visszamaradt zsiradék felén a májat erős tűzön kevergetve hirtelen megfuttatjuk, és a felkockázott libamellhez keverjük. A visszamaradt zsiradékon a kétféle hagymát üvegesre pirítjuk, a húslevessel felöntjük, és a felére beforraljuk. A bort és a tejszínt belecsorgatjuk, a rozmaringot beleszórjuk, sózzuk, borsozzuk és krémesre főzzük. A libamellet, a májat, a paprikakockákat is beleszórjuk, és már csak egyet forralunk rajta. A spagettit lobogva forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és lazán a libahúsos-tejszínes raguba forgatjuk. Azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1,5 óra

MÁRTON-NAPI TÖMÖTT LÚD
Hozzávalók: 1 liba (májával, zúzájával, szívével), 30 dkg vagdalt apróhús, 1 csokor petrezselyem, 2 tojás, 1 vöröshagyma, 2 zsömle (tejbe áztatva), só, bors, sör

Elkészítése: Vágjuk le a liba nyakát, lábai végét, majd alapos tisztítás után sózzuk, borsozzuk meg kívül belül. A belsőségeket daráljuk le és keverjük a vagdalthoz. Adjuk hozzá a tojást, a reszelt hagymát, a vagdalt petrezselymet, a kicsavart zsömléket, majd jól dolgozzuk össze. Töltsük meg a libát, hajtogassuk be a bőrét a nyakánál, nehogy a töltelék kifolyjon. A tepsibe öntsünk félliternyi vizet, fektessük bele a libát, és mérsékelt tűzön süssük három órát. Gyakran locsoljuk saját levével, majd az utolsó félórában sörrel. Így kap gyönyörű vöröses barna színt és ropogós kérget. Kínáljuk hagymás burgonyával, dinsztelt vörös káposztával.

Szent Márton (vagy Martinus Turonensis, Savaria, ma: Szombathely, 316. – Tours, 397. november 8.) Pannonia provinciában született, és tours-i püspökként hunyt el.
Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában - ma Szombathely - született a Kr. utáni 316-os vagy 317-es évben.
Szülei pogányok voltak. Családja jómódú, apja katonatisztként szolgált, jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így telepedett le Itáliában.
Gyermekként Ticinumban - ma Pávia - nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a keresztény vallást.
Szülei ezt nem nézték jó szemmel. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt 4 évig egy gyakorló csapatnál szolgált, 19 évesen lett valódi katona.
A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy este nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban.
339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett.
341-ben barbárok támadtak Galliára.
Az uralkodó személyesen biztatta katonáit, megajándékozta őket.
Márton nem akarta elfogadni az ajándékot: - eddig a császárt szolgálta, mostantól Istent akarja szolgálni.
Az uralkodó gyávasággal vádolta meg, válaszul Márton másnap fegyverek nélkül akart a csatába indulni.
Az ütközetre végül nem került sor, a frankok uralkodója békét kért a császártól. Ez nagyon meglepte az embereket, csodának vélték.
Ezután 341-ben kilépett a seregből, és Poitiers-be ment. 355-ben Julianus Caesarral Galliába ment, majd visszatért szülei földjére.
Édesanyját megkeresztelte, de apja megmaradt pogánynak.
A 4. században megerősödött az eretnek ariánus mozgalom.
Mártont elűzték Savariából.
Ismét Itáliába távozott, Milánóba ment, azonban az ariánusok innen is elűzték.
360-ban megszűnt a veszély, és visszatért Galliába.
Itt a falvak lakóinak a térítésével foglalkozott.
361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort.
371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen.
A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal.
Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette.
Életét csodák, gyógyulások kísérték.
Munkáját haláláig kitartóan végezte, végül 397. november 8-án elhunyt.

Forrás: Új GasztRovat Magazin