Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Pierre de Coubertin


Pierre de Frédy, Baron de Coubertin (Párizs, 1863. január 1. – Genf, 1937. szeptember 2.) francia pedagógus, történész, sportvezető, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója, 1896 és 1925 között elnöke.

GOMBALABDÁK ZÖLD MEZŐBEN
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 30-40 dkg darált hús, 2 hagyma, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt kömény, bazsalikom és bors, só, 1 csomag bacon szalonna, 1-2 tojás, 2 db zöldpaprika, 2 paradicsom, reszelt sajt, szeletelt sajt
A tálaláshoz salátalevelek

Előkészítése: A gombát megtisztítjuk, szárait kiszedjük, durvább darabokra vágjuk, belsejét karalábévájóval kiszedjük, a kalapok szélét simára vágjuk. A kalapokat besózzuk.
A hagymát apróra vágjuk, ledinszteljük. A húst a hagymán 10-15 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a gombadarabokat (a kikapart belső részeket is) és tovább dinszteljük. Közben ízlésünknek megfelelő mennyiségben belekeverjük a fűszereket is.

Elkészítése: Egy méretes tepsit kiolajozunk, az alját beterítjük a bacon szeletekkel, ráültetjük a gombafejeket. Ha marad szabad hely, a paradicsomot felkarikázzuk, az üresen maradt helyekre teregetjük a karikákat. A paprikákat kicsumázzuk, 2 centis szeletekre vágjuk, a szeleteket a paradicsomkarikákra ültetjük.
A tölteléket közben zsírjából leszűrjük, belekeverjük a tojásokat és a reszelt sajtot. Ha kell, még ízesítjük.
A leszűrt zsírt a tepsibe töltjük, hogy a gombafejek azon is párolódjanak.
A töltelékkel megtöltjük a gombafejeket, a maradék töltelék a paprikakarikákba kerül. Mindegyik gombóc tetejére egy kb. 2x2-es sajtlapot helyezünk, a tepsit lefóliázzuk, és előmelegített sütőbe tesszük.
Kb. 35 perc múlva kivesszük a sütőből, a fóliát levesszük, és mindegyik gombóc tetejére egy újabb sajtlapocskát teszünk.
Csak annyi időre tesszük vissza sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.
Salátalevélre tálaljuk, a gombócokat a megsült szalonnacsíkokkal körbekerítjük.
Kenyérrel, vagy péksüteménnyel fogyasztjuk, savanyúság nem kell hozzá.
Megjegyzések:
1. Az étel annyira laktató, hogy – bár jó étvágyam van – csak a fotón látható adaggal voltam képes megbirkózni.
2. Feleségem szerint rizsköret sem ártana hozzá, a sütő-lével megöntözve. Igaza van!
3. A megsült paradicsom annyira ízletes, hogy legközelebb a szalonna tetejére egy sor paradicsomkarika is kerül

VEGETÁRIÁNUS SZURKOLÓK ÖRÖME
Hozzávalók: 20 dkg óriás-makaróni, 10 dkg füstölt sajt, 3 szál sárgarépa, 15 dkg brokkoli, 4 db paprika, 10 dkg csiperkegomba, 4 dkg vaj, 3 dl tej, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, só, reszelt szerecsendió

Elkészítése: A makarónit enyhén sós vízben félpuhára előfőzzük. Közben a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A répát, paprikát felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük, a brokkolit kisebb rózsákra szedjük. Kevés vajon előpároljuk. A visszamaradt vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük forró tejjel. Reszelt szerecsendióval ízesítjük, lassú tűzön jól kiforraljuk. Belekeverjük a tejszínt. Lazán belekeverjük a tésztát, a zöldségeket és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, tetejét reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Elkészítési idő: 50 perc

ZÖLDSÉGES LASAGNE OLIMPIKON MÓDRA
Hozzávalók: 1 csomag előhűtött lasagne lap, 15 dkg friss zöldbab, 10 dkg laskagomba, 2 db paradicsom, 1-2 rózsa friss brokkoli, negyed köteg petrezselyem, friss bazsalikom, csipet só, csipet őrölt fehér bors, 2 dl tejszín, 3 db tojás, 4 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése: A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a gombát felszeleteljük, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot, a paprikát felkarikázzuk. Kevés vajon, sóval, friss vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal és őrölt fehér borssal ízesítve félpuhára előpároljuk. A tejszínt a tojássárgákkal kikeverjük, ráöntjük a zöldségekre. Egy tűzálló edényt vékonyan kikenünk vajjal, kevés mártást öntünk alulra, majd a lasagne lapokkal beborítjuk.
Ráhalmozzuk a zöldségek egy részét, majd megint lapokat teszünk rá. Így halmozzuk, míg a hozzávalók tartanak. Tésztalapokkal zárjuk le.
Előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Elkészítési idő: 60 perc