Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Szent György


Szent György (270 körül – 303. április 23.) római kori katona és keresztény mártír. Szentté avatását a legtöbb keresztény egyház elismeri; egyike a leghíresebb katonai szenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. Egyike a tizennégy segítőszentnek. A György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi.

SZENT GYÖRGY-NAPI NYÁRSAK
Hozzávalók 4 főre: 40 dkg spárga, 20 dkg vékonyra szeletelt, húsos mangalica vagy kolozsvári szalonna, 1db padlizsán, 1db cukkíni, 4 fej erdőszéli csiperke, 1 db piros kaliforniai paprika, 2 fej hagyma, só, fehér bors, kakukkfű, olívaolaj

Elkészítése: A spárgasípokat grillezés előtt megmossuk, megtisztítjuk, és a bütyköket levágjuk. Majd harmadoljuk (kb. 3 egyenlő részre vágjuk). A padlizsánt és a cukkínit karikákra, a paprikát félbe vágjuk, kicsumázzuk, majd ismét félbe vágjuk. A hagymákat megtisztítjuk, majd félbe vágjuk (kereszt irányban). A padlizsánt kissé besózzuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy keserű ízét elveszítse. Majd a padlizsánt lecsepegtetjük és megtörölgetjük. A spárgasípokat egyesével szalonnacsíkokba tekerjük és felváltva a cukkínivel, padlizsánnal, paprikával, gombával és a hagymával a 4 nyársra ráhúzzuk. Az elkészült nyársakat olívaolajjal megkenjük, majd borssal, sóval, kevés kakukkfűvel fűszerezzük.
Izzó parázs fölött forgatva lassan megsütjük.
Keverőtálba öntjük a joghurtot, és habverővel jól elkeverjük. Sóval, porcukorral ízesítjük, végül hozzáadjuk a finomra vágott friss kaprot is. A kapros joghurtos öntetet adjuk a nyársak mellé. (De sült burgonya köretet is tálalhatunk.