Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Szent Hubertusz


Szent Hubertusz vagy Hubert a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje, aki kb. 705. és 727. között Liège (Lüttich) városának püspöke volt (a város védőszentje).

A Magyar katolikus lexikon szerint Lüttichi Szent Hubert (†Tervueren, Németalföld, 727. máj. 30.) püspök Szent Lambert tanítványa volt. Hubert 703-ban vagy 705-ben lett Szent Lambert utóda a maastrichti püspökségben. Egyházmegyéje területén az utolsó pogányokat is megtérítette. 717. vagy 718. XII. 24-én Szent Lambert ereklyéit Maastrichtből Liége-be vitette át. Élete utolsó hónapjaiban egy horgászaton megsebesült, betegen még elindult egy templomszentelésre, de útközben meghalt. Testét a liége-i Szent Péter-templomban temették el. 743-ban fölnyitott sírjában épen találták testét, majd 825-ben ereklyéit átvitték az andoge-i (Ardennek) apátságba, melyet hamarosan róla neveztek el. A 12. században készült arany ereklyetartóját 1568. X. 15-én egy lázadás alkalmával elpusztították.

HÁTSZÍN HUBERTUS MÓDRA, KÖRTEBURGONYÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg hátszín, 2 evőkanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, só, törött bors, 15 dkg kész lecsó (konzerv is lehet), 1 púpozott evőkanál ribiszkedzsem, 1 evőkanál Worchestershire mártás. 1 evőkanál liszt, 1/2 dl vörösbor, 3 cent konyak, 75 dkg burgonya (tisztán mérve), 2 tojás, szerecsendió-reszelék, 10 dkg zsemlemorzsa, 1/2 liter olaj

Elkészítése: A hátszínszeleteket kiverem, és a zsíron félangolosra (rózsaszínűre) sütöm.
A raguhoz a szalonnát apróra vágom, és üvegesre fonnyasztom rajta a finomra metélt vöröshagymát, a megtisztított és apróra vagdalt gombát. Megsózom, megborsozom, majd fedő alatt puhára párolom. Ezután hozzáadom a natúr lecsót, a ribiszkedzsemet és a Worchestershire mártást.
A lisztet 1/2 dl vízbe belekeverem, és a ragut besűrítem vele. Jól felforralom, majd a vörösborral és a konyakkal felengedem, és még egyet forralok rajta.
A körethez a sós vízben megfőtt és áttört burgonyát összekeverem a tojásokkal és a szerecsendióval.
Körte alakot formázok a burgonyás masszából, majd hűtőben jól kifagyasztom. Ezután a zsemlemorzsában megforgatom és bő, forró olajban pirosra sütöm.
Tálaláskor a ragut a húsra halmozom, és köré rakom a körteburgonyákat.

HUBERTUS PALACSINTA
Elkészítése: A főtt vagy sült vadhúst finomra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, 1 tojással, tejföllel és annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Hubertus likőrrel ízesítjük. A sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele és kivajazott tűzálló edényben, tejföllel áthúzva, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Citromkarikákkal díszítve, áfonyalekvárral tálaljuk.