Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Adventi receptek 03.


MANDULÁS PEREC
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 13 deka vaj vagy margarin, 7 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 tojássárga
A díszítéshez: 1 tojássárga, 1 evőkanál tejszín

Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, 30 percre tegyük a hűtőbe. A tésztát nyújtsuk hosszú, vékony henger alakra, szeleteljük fel, és formázzunk belőle perecet. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyük a pereceket. A tojássárgát keverjük össze a tejszínnel, és kenjük a sütikre. 200 fokon kb. 10 percig süssük.

MÁRVÁNYLAPOCSKÁK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 125 g vaj vagy margarin, 75 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 225 g liszt, 2 evőkanál kakaópor

Elkészítése: A puha vajat vagy margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a két tojássárgájával elkeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, az egészből sima tésztát gyúrunk. A tészta felében, külön edényben, eldolgozzuk a kakaóport. A két fajta tésztát lazán összekeverjük, és egy kb. 3,5 centiméter átmérőjű rudat formázunk belőle. A rudat fóliába tekerjük, és hűtőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük. A sütőt 180 C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztarúdból 3mm vastagságú szeleteket vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütünk.

MÁZAS LEVÉL
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 3 narancs, 13 dkg vaj + a tepsihez, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, 27,5 dkg liszt, 15 dkg porcukor

Előkészítés: A narancsokat alaposan megmossuk, kettő héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.

Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájákkal. Hozzáadjuk a két narancs reszelt héját, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, és levélformákat szúrunk ki belőle (mást is lehet). A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 10-15 percig sütjük. A mázhoz a harmadik narancs héját is lereszeljük, levét kinyomjuk. A porcukrot 1-2 evőkanálnyi narancslével elkeverjük (sűrű masszát kapjunk), és megkenjük vele a tésztaleveleket. Közepükre kevés reszelt narancshéjat szórjunk, hagyjuk teljesen megszáradni.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

MAZSOLÁS HALOM
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 1 narancs, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, 15 dkg mazsola, 4 evőkanál porcukor

Előkészítés: A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése: A vajat a cukorral, a tojásokkal, a narancshéjjal és egy csipet sóval habosra keverjük. A lisztbe forgatjuk a mazsolát, és kis adagokban a vajas masszába dolgozzuk. Két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a tepsire, és a sütőben kb. 17 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és megszórjuk kevés porcukorral.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

MEGGYES TÚRÓTORTA
Hozzávalók: 25 x 30 cm-es felfújt formához 20 dkg vajas keksz, 12,5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, bő 1 dl tejszín, 20 dkg tejszín-krémtúró, 1 üveg meggybefőtt (lehet kapni fél literes üvegben magozott meggyet), 4 ek búzakeményítő

Elkészítése: a vajas-kekszet összetörjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a kekszmorzsát és a porcukor felét; jól összedolgozzuk. A keveréket a formába töltjük, és jól belenyomkodjuk; hűtőszekrénybe tesszük.
A túrót a maradék porcukorral és a tejszínnel jól összekeverjük, majd a keksz tetejére kenjük; az egészet ismét s hűtőszekrénybe helyezzük.
A meggyet a levével együtt felforraljuk, és a kevés vízzel kikevert keményítőt hozzáadjuk, állandó keverés mellett felfőzzük, amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A meggymasszát a kekszes-túrós alapra kenjük, és az egészet tovább hűtjük.
Tálaláskor a tortába gyertyákat szúrhatunk és meggyújthatjuk. Nagyon hangulatos és mutatós.

MÉZES PUSZEDLI NAGYMAMA MÓDRA
Hozzávalók: 1/4 kg méz, 1/2 kg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítése: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könnyen formázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét díszítem tetszés szerint.
Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.

MIKULÁS-CSIZMA
Hozzávalók 2 csizmához és kb. 6 figurához:
A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 60 dkg finom minőségű kristálycukor, 1 csipet só, 1 db tojás, RAMA margarin a forma kikenéséhez, 2 db tojássárgája
A díszítéshez: 1 db tojásfehérje, 12,5 dkg porcukor
Elkészítése: A lisztet, a margarint, a cukrot, a sót és a tojást összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, 60 percre hűvös helyre tesszük.
A tésztát két réteg háztartási fólia között, kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk.
A csizma körvonalát pauszpapírra átrajzoljuk és kivágjuk. Az elkészült sablont a tésztára helyezzük és kivágjuk. A tésztából összesen 4 csizmát lehet kivágni.
2 csizmát egymás mellé helyezünk a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Margarinnal bekenünk két sütőpapír csíkot (8 x 20 cm) és a margarinnal bekent oldalt kifelé fordítva feltekerjük azokat. Egy-egy papírtekercset ráhelyezünk a két csizma szárára. A másik két csizmát felülről ráhelyezzük a papírtekercsekre, majd a széleket körben enyhén összenyomjuk. Az egészet bekenjük tojássárgájával. A csizma sarkait és ráncait a kés tompa élével karcoljuk be.
A maradék tésztából kis formákat alakítunk, és szintén a sütőlapra helyezzük. 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 15-20 percig sütjük. A sütőpapír tekercseket eltávolítjuk, és a csizmát hűlni hagyjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felét porcukorral elkeverjük. Kis átmérőjű habzsákba töltjük, és a csizma karimáját megrajzoljuk vele. A csizma szárának üregét megöltjük süteménnyel és más aprósággal.

MOGYORÓKRÉMES GOLYÓCSKÁK
Hozzávalók: 150 g Nutella, 125 g gesztenyemassza, 75 g darált keksz, 1/2 csésze kávé, 2 evőkanál lekvár, 1 dl tejszín, rum, darált mogyoró, csokoládé- vagy kókuszreszelék

Elkészítése: Az alapanyagokat dolgozzuk össze, majd formázzunk belőlük kis golyócskákat, amelyeket csokoládé-vagy kókuszreszelékbe, ill. darált mogyoróba forgathatunk, ízlés szerint.

MOGYORÓS CSIGÁK
Munka: ~30 perc
Fogyasztható: ~ 1 óra múlva
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 8 dkg mogyoró, 2 tojás, 25 dkg cukor, 1-1 csipet őrölt szegfűszeg, fahéj és kardamom, 25 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 ek szilvapálinka (vagy citromlé), vaj a tepsihez

Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A mogyorót összevagdaljuk.

Elkészítése: A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a fűszereket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mogyorót, a lisztet és a sütőport.
A sütőt 200°C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit. A tésztából kb. 40 db golyót formázunk, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben kb. 10-15 percig sütjük.
Apró lyukat vágunk egy nejlonzacskó vagy zsírpapírból csavart tölcsér végén. A porcukrot elkeverjük a pálinkával (vagy citromlével), a zacskóba töltjük, és csigavonalban megdíszítjük vele a golyókat. Hagyjuk megszáradni.

NYUSZIFÜL (ADVENTI SÜTEMÉNY, RÉGI FALUSI RECEPT)
Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 8 dkg szobahőmérsékletű vaj, 4 tojássárgája, csipet só, bő 1 dl fehérbor, 1 ek rum, zsír vagy olaj a sütéshez (a zsírban sokkal jobb), porcukor a meghintéshez

Elkészítése: A vajat a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a bort, a rumot, majd a lisztet és sót. Selymessé dolgozzuk össze. Letakarjuk, 1 órán át, pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, kis háromszögekre vágjuk. A lisztet lesöpörjük róluk.
Forró zsiradékban gyorsan aranysárgára sütjük. (Közben felfúvódnak.)
Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük. Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük.

RUMOS GOLYÓK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 10 dkg mazsola, 6 evőkanál rum, 30 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg csokoládéreszelék

Előkészítés: A mazsolát apró darabokra vágjuk, és beáztatjuk a rum felébe. A csokoládét lereszeljük.

Elkészítés: A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral (ha van, kézi robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk reszelt csokoládét, a maradék rumot és a rumos mazsolát (a rummal együtt). A masszát betesszük a hűtőbe, hogy megkeményedjen. A masszából kis golyókat formázunk, meghempergetjük csokoládéreszelékbe, és minyon-papírokba ültetjük. Hideg helyen tároljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva