Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Adventi receptek 04.


TALLÉR ALAPRECEPT
Hozzávalók 50 darabhoz: 12,5 dkg darált mogyoró, 22,5 dkg liszt, 10 dkg lágy vaj, 10 dkg cukor, fél tk őrölt gyömbér, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só

Előkészítés: A mogyorót összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a cukorral, a gyömbérrel, a tojássárgákkal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőbe.

Elkészítés: A következő változatokból, kedvünk szerint.

CUKROZOTT, GYÜMÖLCSÖS TALLÉR
Plusz hozzávalók: 15 dkg átszitált porcukor, 1 ek forró víz, 1 ek rum, 20 dkg cukrozott gyümölcs, 25-30 szem mogyoró

Elkészítése: A leírtak szerint kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és megsütjük.
Elkeverünk 15 dkg átszitált porcukrot 1 ek. forró vízzel és 1 ek rummal. A formák közepére cseppentünk egy keveset, rányomunk 1-1 darabka cukrozott gyümölcsöt és egy fél mogyorót.

NARANCSMÁZAS TALLÉR
Plusz hozzávalók: 15 dkg átszitált porcukor, 2 ek narancslé, 1 ek narancslikőr, 25-30 szem mogyoró

Elkészítése: A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és köröket vagy más formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, és 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) kb. 15 percig sütjük. Elkeverjük a porcukrot a narancslével és a narancslikőrrel. Ecsettel a formákra kenjük, minden formára 3-4 fél mogyorót nyomunk, majd hagyjuk megszáradni.

RUMOS TALLÉR
Plusz hozzávalók: 50 dkg mogyoró, 10 dkg porcukor, 2 ek rum

Elkészítése: A tésztából nagyobb diónyi golyókat formázunk, és mindegyikbe (az oldalukba is) mogyorószemeket nyomunk. A sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15-18 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük. Összekeverjük a porcukrot a rummal, és a golyókra csurgatjuk.
Tipp
Sütés előtt a golyók közepébe nyomhatunk egy-egy szem rumos meggyet;
Elhagyhatjuk a mázat, helyette vastagon megszórhatjuk a golyókat porcukorral.

TARKA-BARKA SÜTIK
Hozzávalók kb. 80 darabhoz: 30 dkg vaj, 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 db tojás, 4 dkg kakaópor, 1 db tojásfehérje

Előkészítés: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

Elkészítése: A pihent tésztát 2-3 mm vastag lapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és ráborítjuk a másik lapot. Szorosan feltekerjük hengerbe (tetszőlegesen lehet formákat, mintákat kialakítani, csak az összeillesztésnél legyen megkenve felvert tojásfehérjével), és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 0,5 cm vastag szeletekre szeleteljük, a tepsibe rakosgatjuk, és a sütőben sütőpapírral letakarva 10-14 percig sütjük. Rácson teljesen kihűtjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

VANÍLIÁS FÉLHOLDAK
Munka: 30 perc
Fogyasztható: 3 óra múlva
Hozzávalók kb. 80 darabhoz: 15 dkg vaj + a tepsihez, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojás, 1 tk őrölt kardamom, 1 csipet fahéj, 25 dkg liszt + a nyújtáshoz, 25 dkg darált mandula

Előkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és 2 tojással. Beledolgozzuk a kardamomot, a fahéjat, a lisztet és 3 ek kivételével a mandulát. A tésztát 2 órára behűtjük.

Elkészítése: Kivajazunk egy tepsit. A sütőt 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Félhold alakú kiszúróval kivágjuk a formákat, és sorban a tepsire rakjuk.
A megmaradt tojást elkeverjük, és megkenjük vele a holdak tetejét. Megszórjuk a félretett mandulával, és sütőben kb. 10 percig sütjük.

VANÍLIÁS KIFLIK
Hozzávalók kb. 60 db készítéséhez:
Az alaptésztához: 20 dkg Rama margarin, 25 dkg liszt, 2 db tojássárgája, 12,5 dkg finom kristály-szemcséjű minőségi kristálycukor, egy csipet só, 1/2 csomag sütőpor, 1 db vaníliarúd vagy 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg darált mandula
A kiflik meghintéséhez: 4 evőkanál díszítő szórócukor (vaníliaízű)

Elkészítése: A lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk. A tojássárgákat, a cukrot, a sót, a sütőport és a lekapart vanília-rudat (vagy vaníliás cukrot) egy tálba tesszük. A darált mandulát rászórjuk, a margarint rámorzsoljuk. A keveréket a liszthez adjuk, és kézzel meggyúrjuk a tésztát. Ezután legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A tésztát kb. 2 cm vastagságú rúdformára nyújtjuk, szeletekre vágjuk, és kifliket formázunk a szeletekből. A sütőlapra sütőpapírt helyezünk, és erre fektetjük a kifliket. Előmelegített sütőben, 200°C-on kb. 12 percig sütjük. A szórócukorral még melegen meghintjük a kifliket.