Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Barack Hussein Obama


Ifj. Barack Hussein Obama (Honolulu, Hawaii, 1961. augusztus 4. –) amerikai jogász és politikus, az Amerikai Egyesült Államok elnöke 2009. január 20-a óta. Pártja jelölését hosszú előválasztási küzdelem után szerezte meg. Obama volt az első, nagy politikai párt színeiben induló afroamerikai elnökjelölt az Egyesült Államokban, és ő lett az ország első színes bőrű elnöke, de a 2008-as elnökválasztás során számos további rekord is megdőlt. A Time magazin 2008-ban és 2012-ben „Az év emberének” választotta. 2009-ben megkapta a Nobel-békedíjat. Kedvenc étele a chili.

GOMBÁS CHILI
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg fejtett bab vagy beáztatott szárazbab, 4 nagy paprika (lehetőleg különböző színű - aki szereti, nagyon erőset is használhat), fél kg paradicsom, 25 dkg kukorica (mirelit vagy konzerv), 25 dkg gomba, 2 nagy fej hagyma, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 evőkanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján a hagymát megpirítjuk. Rátesszük a gombát, a felszeletelt paprika felét, kicsit még pirítjuk.
Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a felkockázott paradicsom felét és a többi hozzávalót. Fedő alatt, sokszor kevergetve főzzük, míg a bab megpuhul. Addigra a többi hozzávaló szinte péppé fő, és egy nagyon ízletes főzelék-szerűség lesz belőle. A paprika és a paradicsom másik felét most hozzátesszük, és készre főzzük.

ÖRDÖGI CHILI
Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg darált marhahús, 5 dkg füstölt szalonna, 25 dkg morzsolt csemegekukorica, 2 doboz Bonduelle vörösbab, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, késhegynyi chilipor, 1 kávéskanál cukor, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 5-6 db száraz hegyes erős kis chili

Elkészítése: Az apróra vágott füstölt szalonnát az apróra vágott vöröshagymával együtt kis olajon megpároljuk. Beletesszük a darált húst, és erős lángon, állandóan kevergetve kb. 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a chiliport, a borsot, a sűrített paradicsomot, a kávéskanál cukrot, hozzáöntünk cca. 1 dl. vizet és még néhány percig tovább pároljuk.
A konzervbabot és a kukoricát óvatosan hozzákeverjük a húshoz, és együtt pároljuk kis lángon, kevergetés nélkül, hogy a bab össze ne törjön. Tálaláskor, díszítésként a tálalóedényben lévő chilibe beleszurkáljuk a száraz chili paprikákat, úgy hogy a hegyes végük álljon ki az ételből.