Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Csokonai Vitéz Mihály


Csokonai Vitéz Mihály (Debrecen, 1773. november 17. – Debrecen, 1805. január 28.) költő.
Csokonait a magyar irodalom egyik legjelentősebb költőjeként tartjuk számon. Tanárai a jövő tudósaként emlegették, „poeta doctusnak” és „poeta natusnak” is nevezték. A 18. és a 19. század fordulójának magyarországi viszonyai közepette lenyűgöző tájékozottsággal rendelkezett a kor gondolkozását, irodalmát, politikáját illetően egyaránt. Bár jelentőségét éppen e körülmények miatt Európa nem ismerte föl, a magyar irodalomban rövidesen elfoglalta méltó helyét.
Híres műve: Dorottya, vagy is a dámák diadalma a fársángon.

DOROTTYA PALACSINTA
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 db tojás 10 dkg cukor. citromhéj, 15 dkg vaj, 25 dkg ribizli dzsem, 10 dkg dióbél, 10 dkg mák, 3 dkg vaníliás cukor. 3 dkg tojásfehérje, 5 dkg ribizli dzsem. 6 dl tejszín

Elkészítése: A vajat a tojássárgájával és cukorral jól kikeverjük. Kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, hozzákeverjük a lisztet és a tejszín felét, simára keverjük, végül hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét és a tejszín másik felét is habbá verve. Palacsintasütőben, mindig csak kevés vajat hevítve fel benne kb. ceruzavastagságú palacsintákat, sütünk, csak az egyik oldalát sütve meg szép pirosra Ezután még vajazott tálra csúsztatjuk át, hogy megsült fele legyen alul. Míg a következő palacsintát sütjük, az előzőt ribizlidzsemmel darált dióval és mákkal meghintjük, majd rácsúsztatjuk a következő palacsintát. A legfölül levő palacsintát csak vaníliás cukorral hintjük meg, de tehetünk rá diót és mákot is.
A tojásfehérjét habbá verjük, elkeverjük benne a cukrot és felhígított ribizlidzsemet. Ezzel az ízesített habbal felspricceljük az egész tészta tetejét és oldalát is. Sütőben, erős tűzön aranysárgára sütjük, majd úgy vágjuk fel, mint egy tortát.