Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Törőcsik Mari


Törőcsik Mari (Pély, 1935. november 23. –) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

TÖRŐCSIK MARI PULYKÁJA
Hozzávalók: 6 szelet pulykamell, 6 szelet bacon, 6 szelet Karaván sajt, 1 pohár tejföl, 2 db alma, 2 db narancs, 25 dkg aszalt szilva, 15 dkg mazsola, 2 ek cukor, 1/2 dl olíva olaj, 1,5 dl fehér bor, késhegynyi chili, 1 cs fahéj

Elkészítése: A pulykamellet kicsit kiverjük, besózzuk. Az olívaolajat a fehérborral, a chilivel összekeverjük, felforrósítjuk. A hússzeleteket fehéredésig átforgatjuk. A lecsepegtetett szeleteket beleforgatjuk a fahéjba. Rátesszük a sajtszeletet, felgöngyöljük, körbetekerjük a baconnal. A két végét lezárjuk fogpiszkálóval, vagy a töltött káposztánál megszokott módon a felgöngyölésnél belülre csomagoljuk.
A tekercseket a sütőedénybe egymás mellé helyezzük. Megtisztítjuk az almát, narancsot, s felkarikázzuk. A beáztatott mazsolát, aszalt szilvát lecsepegtetjük.
A gyümölcsöket ráhalmozzuk a hús roládokra. A két evőkanál kristálycukrot felmelegítjük. Amikor szép barna. felöntjük a maradék boros olívaolajos sütő lével, simára keverjük. Lehúzzuk a tűzről s belekeverjük a pohár tejfölt, ráöntjük a gyümölcsökkel borított húsra. Alufóliával betakarjuk, előmelegített sütőben 35 - 40 perc alatt készre sütjük.
Párolt rizzsel tálaljuk.

Forrás: DPG, Wikipédia