Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Waldorf Astor


Waldorf Astor, 2. Viscount Astor (1879. május 19, - 1952. szeptember 30.) amerikai születésű angol politikus és újságtulajdonos.

WALDORF SALÁTA 01.
Hozzávalók: 20 dkg zeller, 3 alma, fél citrom, 15 dkg sajt, 10 dkg dió, fél dl majonéz, 1 dl tejszín, só, bors (Klemi)

Elkészítése: A megtisztított zellert gyufaszál vékonyságúra vágjuk, az almát megmossuk, ugyancsak vékony csíkokra vágjuk, mindkettőt megöntözzük kevés citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A sajtot kockákra vágjuk, a diót durvára (néhány gerezdet félreteszünk a díszítéshez). A majonézt eldolgozzuk, ízlés szerint sóval, borssal, a tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként óvatosan hozzákeverjük. Leöntjük vele a salátát, óvatosan összekeverjük, jól behűtjük. Tálaláskor a gondosan megmosott, lecsorgatott salátalevelekkel kibéleljük egy mélyebb tálat, beleszedjük a salátát. Tetejét diógerezdekkel díszítjük.

WALDORF vSALÁTA 02.
Hozzávalók: 25 dkg zeller, 25 dkg savanykás alma, 7 dkg dióbél, 1 citrom, 15 dkg majonéz, só, a díszítéshez salátalevelek

Elkészítése: A zellert megtisztítjuk, megmossuk, metéltre vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Az almát meghámozzuk, félbevágva magházát kiemeljük, és metéltre vágjuk. A dióbelet leforrázzuk, külső barna héját lehúzzuk. A zellert és az almát könnyedén összekeverjük a majonézzel, hozzáadjuk a dióbelet is. Néhány szebb szemet félretesszük a díszítéshez. Sóval, szűrt citromlével ízesítjük, hűtőben tartjuk fogyasztásig. Salátástálra halmozzuk, tépett salátalevelekkel és dióbéllel díszítjük.