Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - William Shakespeare


William Shakespeare 1564. április 23. (?) (keresztelési dátum: 1564. április 26.) – 1616. április 23. (Julianus-naptár) / 1616. május 3. (Gergely-naptár); angol drámaíró, költő, színész.
Az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja. Shakespeare világirodalmi öröksége és hatása a világ minden táján fellelhető. Angliában, mint a nemzet dalnokát tisztelik („Bard of Avon”, vagy egyszerűen „The Bard” vagy „az avoni hattyú”). Műveit az élő nyelvek majd mindegyikére lefordították, és színműveit folyamatosan játsszák a világ színpadain. Shakespeare azon kevés drámaírók közé tartozik, akik mind a komédia, mind a tragédia műfajában számos maradandó művet alkottak.
Egyik legismertebb műve a Szentivánéji álom.

SZENT IVÁN NAPI MEGGYES PISKÓTA
Piskóta: 32 dkg porcukor, 6 tojás, 6 ek víz, 10 dkg cukor, citromhéj
Krém: 0.5 l tejföl, 0,5 dl málnaszörp (ez volt), 1 vaníliás cukor, 1 cs nem főzős puding, citromhéj, 1 ek rum
Gyümölcs: 20 dkg málna, kimagozva kb. 0.5 kg cseresznye

Elkészítése: A cukrot, tojássárgáját, vizet, alaposan kikeverjük, beletesszük a citromhéjat, és óvatosan hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét.
Vajazott, lisztezett kb. 22x35 cm-es tepsibe öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük, a lángot takarékra állítjuk.
Kb. 13 perc múlva, amikor már a teteje kezd megkeményedni, és nem fog összeesni a piskóta, rászórjuk a gyümölcsöket, elsimítjuk rajta az összekevert krémet és még kb. 10 percig kis lángon, majd 10 percig nagy lángon megsütjük.
Ha kihűlt, négyzet alakúra szeljük.
Nagyon finom, a teteje krémes marad.
Lehet variálni, legközelebb barackkal készítem, és a krém tetejére sütés előtt vágott mandulát szórok.
Ezt a piskótát szoktam alapként is készíteni, mert könnyű, laza és persze fele tojás, viszont akkorára nő, mintha 12 tojásból készülne.