Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Lucius Licinius Lucullus


Lucius Licinius Lucullus (Róma Kr. e. 109-ben vagy korábban – Kr. e. 59-56 között) a plebejus Licinia gens tagja, korának egyik legkiemelkedőbb római hadvezére és politikusa volt.
Sulla oldalán indult a karrierje, amint nagy riválisának, Pompeiusnak is, és bár hadvezérként felvette utóbbival a versenyt, a katonákkal szembeni szigora, illetve a lakosság iránti kímélete miatt sikerei ellenére sem volt népszerű.
Noha erkölcsileg kimagaslott kortársai közül, konzervatív politikusként kevésbé bizonyult tehetségesnek. A köztudatban élete utolsó, visszavonult évei alapján ismert leginkább, mint a bőséges, ínyenc lucullusi lakomák rendezője.

LUCULLUSI TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók: 8 egyforma nagyságú burgonya, 1 kis doboz sprotnipástétom (vagy 1 doboz sprotni), 2 szelet sliced bacon (szeletelt császárhús), 1 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, só, és törött bors, ízlés szerint

Elkészítése: A burgonyákat alaposan megmosom, és héjastól puhára főzöm. Meghámozom, és a belsejüket óvatosan kivájom. A kivájt burgonyaforgácsot apróra metélem, össze- keverem egy tojással és a tejföllel, valamint hozzáadom a halpástétomot (vagy a villával összetört sprotnit), a nagyon finomra vágott vagy megreszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ezután megborsozom, majd a citromlével és a reszelt citromhéjjal ízesítem. A kivájt főtt burgonyák belsejét kevés sóval bedörzsölöm, ezután a krémet beletöltöm. A tetejét jól megpúpozom. A szalonnaszeleteket négybe vágom, és mindegyik töltött burgonya tetejére ráteszek egy-egy darabkát.  A megtöltött burgonyákat tepsibe, vagy sütőlemezre rakom, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg a szalonnából ropogós pörc lesz.

LUCULLUS SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt újburgonya, 25 dkg kemény, apró Lucullus paradicsom, 2 dl ketchup, 1 dl nagyon sűrű majonéz, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítése: A saláta mártásához a ketchupot összekeverem a majonézzel, majd hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, a törött borsot, a curryport és a gyömbérport. Jól lehűtöm. Közben a főtt burgonyát meghámozom, és vékony csíkokra vágom, a megmosott és szárazra törölt paradicsomot pedig vékonyka gerezdekre metélem. A mártást ráöntöm a burgonyára és a paradicsomra, óvatosan átkeverem (hogy ne törjön össze a paradicsom), és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe.