Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Szent Honoré


Szent Honoratus Amiens (Honoré néha Honorius, Honortus) (? – meghalt 600. május 16.) Amiens hetedik püspöke volt. Ünnepe május 16.

Született Port-le-Grand-hoz (Ponthieu) közel egy nemesi családban. Ellenállt, hogy Amiens püspökévé válasszák, méltatlannak tartotta magát a megtiszteltetésre. A hagyomány szerint, egy isteni eredetű fénysugár leszállt a fejére ő mégis a püspökséget választotta.

SAINT HONORÉ TORTA VANÍLIÁS KRÉMMEL.
Elkészítése: Készíts vajas tésztából korongot, annak szélére rakj koszorút, melyhez a tészta következőleg készítendő: egy kasztrólba tégy 4/10 liter vizet, 10 deka vajat, 2 1/2 deka törött cukrot. Tedd e keveréket tűzre és az első forrásnál vedd el onnan, ezután önts beléje 25 deka lisztet, törd át szitán és kavard jól össze. Tedd ismét tűzre mintegy 4 percig és kavard jól, de ügyelj, hogy a tészta ne ragadjon a kasztról fenekéhez, ha mégis megesnék, kasztrólt kell cserélni, most folytonos kavarás közben egész tojásokat kell belegyúrni, még pedig addig, míg a gyurma nyúlóssá nem válik (6-8 tojás elegendő). E tésztának fönnmaradt részéből golyókat készíts. A koronás korongot és a golyókat süsd meg a csőben, ezután engedd kihűlni. A korongot cukros mázzal (úgynevezett jéggel) vond be, úgyszintén a golyókat, az utóbbiakat helyezd el a koszorún egymás mellett sorban és töltsd meg az egészet vaníliás krémmel. Ugyancsak kávéskrém vagy csokoládés krém is használható.