Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Magyar Elek


Magyar Elek, alias, Ínyesmester (Budapest, 1875. augusztus 14. – Budapest, 1947. május 16.) újságíró, gasztronómiai szakíró.

BORLEVES
Elkészítése: 1 liter jó asztali bort felforralunk, beletéve 1 citrom levét, kevés darabos fahéjat, 1-2 szegfűszeget és 1 citrom darabokra szelt héját.
8 tojássárgáját habosra keverünk 8 púpozott evőkanál cukorral, s a forró bort vigyázva - folytonos keverés közt - lassan rászűrjük. Újra a tűzre tesszük, és habverővel addig verjük, míg jól megsűrűsödik. Átszűrve tálaljuk.

PÁROLT MARHAFELSÁL
Elkészítése: A kivert szeleteket megsózzuk, esetleg kevés borssal is megdörzsöljük, forró zsírba dobjuk, mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk, azután födő alatt pároljuk kevés forró vízzel vagy húslével, melyet időnként - ha kell - pótoljuk. Mikor már majdnem puha, karikára vágott vöröshagymát hintünk rá, s ezzel együtt pároljuk, míg a hús teljesen megpuhul, és a hagyma megpirul. Lehet kevés paprikával és tejföllel, esetleg néhány csöpp ecettel vagy citrommal is ízesíteni. Ha tetszik, a még nyers szeleteket füstölt szalonnával meg is tűzdelhetjük. Tört burgonyát vagy párolt rizst adunk melléje.

VADDISZNÓFEJ
Elkészítése: A jól megtisztított, megmosott vaddisznófejet fél napra többször váltott hideg vízbe tesszük. Azután sót, kakukkfüvet, babérlevelet, borsot, szegfűszeget dugunk a szájába, orrába, fülébe, és sok vízben, melybe bőven adunk ezekből a fűszerekből, puhára főzzük. Az elfőtt vizet mindig frissen kell pótolni, hogy állandóan ellepje a fejet. Mielőtt teljesen megpuhulna, öntsünk hozzá 2 liter bort, és főzzük ezzel együtt még 1/2 óráig. A léből kivéve jól lecsurgatjuk, kihűlve tálra rakjuk, narancslevelekkel vagy egyéb zöldággal díszítjük, szájába citromot teszünk. Megsózott, borsozott citromlével vagy ecettel kevert olajat külön csészében adunk melléje.

GESZTENYESALÁTA
Elkészítése: Háromnegyed kiló hibátlan, szép nagy nyers marónit éles, hegyes késsel megtisztítunk külső vastag héjától, és sós vízben, melybe egy zellert is teszünk, puhára főzzük. Ez alatt elkészítjük a saláta fűszeres levét a következőkből: 3 kanál erős borecet, 7 kanál olaj, 3 kanál mustár, só, bors és apróra vágott friss vagy szárított tárkony. Ebbe belekeverünk 10 deka megmosott és metéltre vágott fejessaláta-levelet (a “szívéből“), 20-25 szelet kockára vágott céklát és 3 keményre főtt, szintén szeletelt tojást. Ha a gesztenye megfőtt, még lehetőleg forrón leszedjük a belső héját (ha tetszik, kettétörjük), és rögtön belekeverjük a salátalébe és tartozékaiba. Tálalás előtt pár óra hosszat állni hagyjuk.

A piarista főgimnáziumban érettségizett. Jogi tanulmányait Budapesten végezte. Újságírói pályáját a Telefonhírmondó munkatársaként kezdte, ahol egyúttal bemondó is volt. 1901-től a Magyarország című lap munkatársa, majd 1917-től felelős szerkesztője volt. Újságírói munkája sokrétű volt, egyaránt írt a régi Budapestről szóló tárcákat, politikai cikkeket, színházi és képzőművészeti kritikákat, sport- és lóverseny-tudósításokat. A Pesti Naplóban inkognitóban, Ínyesmester álnéven évekig vezette Fejezetek az ínyesmesterség köréből címmel a gasztronómiai rovatot, minden vasárnap egy teljes újságoldalon jelentek meg a konyhaművészettel foglalkozó írásai. Az ínyesmester szakácskönyve című műve a gasztronómiai irodalom egyik legismertebb műve ma is. Babits kritikájában, “az Ínyesmester könyve minden európai látóköre - vagy mondjuk inkább: ízléshorizontja - mellett is teljesen magyar könyv” az irodalomhoz sorolta, “noha bizonyára kevesebb embernek fog eszébe jutni, hogy odasorozza.” 1945 után a Képes Figyelőben is vezette a konyhaművészeti rovatot. „Az Ínyesmester éléskamrája” című összeállítás 1973-ban jelent meg, amit a tartósításról, befőzésről, zöldségek, gyümölcsök eltevéséről szóló írásaiból leszármazottai, családtagjai rendeztek sajtó alá.
Fia Magyar Bálint író, unokái Magyar Bálint, politikus, miniszter és Magyar Fruzsina dramaturg.