Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - François-René de Chateaubriand


François-René de Chateaubriand vikomt (Saint-Malo, 1768. szeptember 4. – Párizs, 1848. július 4.) francia író és politikus, a francia romantika kiemelkedő alakja. Egy viharos éjszakán jött világra és élete is viharosan telt a történelem viszontagságai és szenvedélyes természete miatt.
Hatalmas termete és ennek megfelelő étvágya is nevezetessé tette.

CHATEAUBRIAND
Hozzávalók: 450 dkg dupla-bélszín, 1 dl olívaolaj, 8 szem fekete bors
A mártáshoz: 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 evőkanál tárkony, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 1,5 dl fehérbor, 3 tojássárgája, 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál hideg víz, 20 dkg vaj

Elkészítése: A vastagabbra felszeletelt húst kenje meg olívaolajjal és hintse meg a durvára tört szemes borssal. Ízlése szerint süsse meg grillsütőben mindkét oldalukon. (Eredetileg angolosan készül, tehát nem sütik át teljesen. Így a hús közepe rózsaszín marad.) Közben állítsa össze a mártást. Kis lábosban keverje össze a borecetet és a bort a finomra vagdalt tárkonnyal, az őrölt fehérborssal és a reszelt hagymával. Alacsony hőfokon forralja össze, hogy a folyadék mintegy negyede elpárologjon. Egy tálat helyezzen gyöngyöző víz gőze fölé, és habverővel keverje ki a tojások sárgáját, a mustárt és a hideg vizet. Amikor kezd habosodni, akkor tegye hozzá a vajat, és dolgozza simára. Végül a gőzről levéve forgassa egybe a két keveréket. Szükség esetén ízesítse még utólag. A sült húst a mártással leöntve, párolt gombás rizzsel adja asztalra.

A royalista mozgalomban nem játszott jelentős szerepet az Első Francia Császárság és a restauráció idején, de az irodalomban kimagaslót alkotott. Természet- és lélekábrázolását példának tekintette a francia romantika egész generációja. („Chateaubriand akarok lenni, vagy semmi”, jelentette ki a fiatal Victor Hugo). A René című verses prózájában (1802) elsőként fogalmazta meg az érzelmek hullámzását, amely később a romantika közhelyévé vált és René testesítette meg ezt az újféle érzékenységet.