Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Giacomo Puccini


PIZZA TOSCA
Hozzávalók: 35 dkg kenyér (pizza) tészta, 10 db olajbogyó, 20 dkg hámozott friss paradicsom, 7 db friss primőr zeller, 1 csomag petrezselyem, 1/2 dl olaj, só, bors

Elkészítése: A zellert megmossuk, a zöldjével együtt felszeleteljük, és olajban körülbelül 20 percig fedő alatt pároljuk. A paradicsomokat összetörjük, és a petrezselymet apróra megvágjuk. A tésztával kibéleljük a tepsit, melyet előzetesen kiolajoztunk. Rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. A zellerszeletekkel és olíva bogyókkal díszítjük, majd megszórjuk petrezselyemmel. Ismét bekenjük olajjal, és körülbelül 20 perc alatt, készre sütjük. Forrón tálaljuk.

SZILVA TOSCA MÓDRA
Hozzávalók: 12 nagy szem magvaváló szilva, 7 dkg cukor, 1 evő-kanál tej, 7 dkg puha vaj vagy margarin, 1 evőkanál rétesliszt, 3 dkg mandula, 2 dl tejszín vagy 4 gombóc vaníliafagylalt

Elkészítése: A szilvát hosszában félbevágjuk, kimagozzuk. A mandulát forró vízbe rakjuk, barna héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A szilvákat vágott felükkel felfelé tűzálló tálra egymás mellé rakjuk. A vajat a cukorral, a liszttel és a tejjel serpenyőben habosra keverjük, majd 1-2 percig kevergetve forraljuk. A tűzről levesszük, kis-kanállal szilvaszemek tetejére halmozzuk, a mandulaszeleteket a tetejére nyomkodjuk. Betesszük a sütőbe, kb. 10 percig sütjük. Forrón tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kínáljuk.

TOSCA
Elkészítése: Egy porcelántálba öntök hat kanál langyos, olvasztott vajat. Ezt a tálat hideg vízbe állítjuk és a vajat addig keverem, míg megfagy és habkönnyű lesz. Ekkor vegyítek hozzá 6 kanál porcukrot, 6 kanál finom reszelt csokoládét, 6 kanál lisztet, tört vaníliát, 6 tojássárgát és mindezt fél óráig keverem. Azután a hat tojás kemény habját is belekeverem, tepsibe öntöm ujjnyi vastagon és lassú tűznél megsütöm. Utána deszkára borítom, körülbelül 10 cm hosszú, 4 cm széles darabokra vágom és csokoládémázzal vonom be.

Giacomo Puccini (Lucca, 1858. december 22. – Brüsszel, 1924. november 29.) a XX. század egyik legnépszerűbb olasz operaszerzője volt. Műveiben főként az emberi érzésekre összpontosított: kis örömök, mindennapi kis események, nagy szenvedélyek és érzelmek jelennek meg, többnyire egzotikus környezetbe ágyazva. Hősei hétköznapi emberek. A Bohémélet tüdőbajos Mimije, az elhagyott Pillangókisasszony, az öngyilkos Tosca mind a szerelem áldozatai, akik végül az életükkel fizetnek.

Puccini operái többnyire tragikus befejezésű darabok. A Nyugat lánya, a Gianni Schicchi című vígopera cselekménye azonban boldog véget ér; tragikus fordulata után az utolsó mű, a Turandot is.