Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Károly Fülöp francia király


Károly Fülöp francia királyi herceg (Versailles, 1757. október 9. – Görz, 1836. november 6.), a Bourbon-házból való királyi herceg, Artois grófja. XVIII. Lajos utódjaként a restauráció idején 1824–1830 között X. Károly néven Franciaország királya, és V. Károly néven Navarra (címzetes) királya.Szélsőségesen reakciós uralmat gyakorolt, az 1830-as júliusi forradalom során lemondatták. Ő volt az utolsó ténylegesen uralkodó francia király a Bourbon-ház fő ágából.
Az Artois grófja (franciául: Comtes d’Artois, hollandul: Graven van Artesië) címet a középkori Artois-i Grófság uralkodói viselték. A grófságot a 9. században alapították és a nemesi címek eltörléséig, 1790-ig viselték.

LAZACBORDA ARTOIS MÓDON (COTELETTES DE SAUMON D’ARTOIS)
Hozzávalók: 1 kg lazac színhús, 40 dkg halfás, 1 dl fehérbor, só, bors, szarvasgomba, 5 dl fehérboros mártás

Elkészítése: A lazachúsból 10 db bordaformát vágunk, megkenjük halfással, szarvasgombával díszítjük, és kivajazott edénybe rakjuk. Kevés fehérboros halalaplevet öntünk alá és vajas papírral letakarva, sütőben megpároljuk. Tálra rakjuk, levét beforraljuk, a mártásba keverjük, és a halra öntjük. Vajas félholdakkal megkörítjük.