Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fodorkeles burgonyapüré - köret


Colcannon
Ez a fodorkellel/kelkáposztával dúsított burgonyapüré Halloweenkor fogyasztandó. Akkor az írek hagyományosan főtt sonkát esznek colcannonnal. A szépségét az adja, hogy a szálasan vékonyra vágott kell zöldje, igen szépen mutat a vajszínű burgonyapürében, a sonka rózsaszínje mellett.

Hozzávalók: 2 kg burgonya, egy fél kilós fodorkel v. kelkáposzta, 3 dkg vaj, 2,5 deci tej, 6 szál karikára vágott újhagyma
Főzzük meg a meghámozott burgonyákat. Öntsük le a vizét, és gondosan törjük össze, amíg sima nem lesz. A tejhez adjuk hozzá a felkarikázott újhagymákat (a zöldjét is használjuk fel!), és forraljuk fel. Adjuk hozzá a tört burgonyát, és keverjük habosra. Egy másik edényben, kevés vízben pároljuk meg a szálasan vékonyra szelt fodorkelt/kelkáposztát. Vigyázzunk rá, hogy ne pároljuk túl, a zöld színét mindenképp őrizze meg! Öntsük le róla a fölös vizet. A burgonyapürébe keverjük bele a vajat és a fodorkelt. Főtt v. sült sonka mellé tálaljuk.

Fordította Barna Aladár