Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Nádas György


Nádas György (Budapest, 1962. április 30. –) Karinthy-gyűrűs magyar humorista, a Rádiókabaré tagja.

CSIRKEKAJA
Elkészítése: A kifilézett csirkemelleket legalább fel napig áztassuk tejben, amibe beleaprítottunk csirkemellenként egy fej fokhagymát. (Persze, hogy nem kell bele 1 fej fokhagyma, de szerintem egy gerezd kevés csirkemellenként. Mi nagyon szeretjük a fokhagymát, úgyhogy nem spóroltam ki a tejből. Mondjuk, hogy ízlés szerint kell a fokhagyma.)
Egy tepsit kibélelünk bacon-szalonnával. A csirkemelleket lisztben meghempergetjük, és a tepsiben szépen elrendezzük. A csirkemelleket betakarjuk durva reszelőn lereszelt almával kb. 1 centi vastagon.
Az egészet bőségesen megszórjuk reszelt füstölt sajttal, és beborítjuk bacon-szalonnával.
Megsütjük, megesszük.

NÁDAS GYURI PULYKAMELL-FILÉJE, GOMBAÁBRÁNDOKKAL
Hozzávalók: 4 db tenyérnyi pulykamell szelet, 1/2 l tej, 1 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg champignon gomba, 2 dl száraz fehérbor, 15 dkg reszelt sajt, világos vagy dijoni mustár, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, só, fehérbors, babérlevél, liszt kb 5-10 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése: A fokhagyma felét apróra vágjuk, és a tejbe aprítjuk, majd belehelyezzük a húst és a hűtőben 2-3 órát állni hagyjuk. Közben a vajat alufix edényben felhevítjük, majd a fenti idő elteltével a pulykamell szeleteket megpirítjuk benne úgy, hogy csak a külseje piruljon meg, ezután a húst félrerakjuk. A kockára vágott vöröshagymát és a maradék fokhagymát vajban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, s ezt kb. 8-10 percig lefedve lassú tűzön pirítjuk.
Ez után apró kis kockára vágjuk a megtisztított gombát és hozzá adjuk a hevülő fűszerhez. Mikor már levet eresztett a gomba akkor megszórjuk fehérborssal és sóval.
Ez után ízlés szerint hozzáadjuk a mustárt, majd kevergetve liszttel besűrítjük a mártást. Lefedve kb. 4-5 percig lassú tűzön hagyjuk, majd felöntjük fehérborral, s ismét kb. 4-5 percig lassú tűzön fedő alatt hagyjuk. Ezután a kivajazott tepsibe helyezzük egymás mellé a húsokat, utána nyakon öntjük a gombás mártással és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 150C°-on kb. 15-20 perc alatt, aranybarnára sütjük.

Tanulmányait a Kodály Zoltán Ének Zenei Általános Iskolában, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban és a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte. Új arcát ismerhette meg a közönség, amikor még főiskolás hallgató korában, a második humorfesztiválon a zsűri tagjainak tanácsára Markos Györggyel átütő erejű párost hoztak létre. Óriási sikert arattak, az általuk képviselt szókimondó, időnként nyers, mégis finoman kidolgozott humorral megnyerték a humorfesztivált. A Mikroszkóp Színpad még abban az évben szerződtette mindkettőjüket. A páros később Boncz Gézával egészült ki. Rádiós és televíziós fellépéseikkel milliós rajongótábort szereztek. Ahogy Hofi Géza nélkül, úgy Markos-Nádas-Boncz nélkül is elképzelhetetlen volt egy szilveszteri műsor.

Forrás: DPG, Wikipédia