Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Fábián Márta


Liszt-díjas cimbalomművész, érdemes művész. Született 1946-ban Budapesten.

1956-60-ig a Rádió Gyermekkórusának tagja.

PIKÁNS FOKHAGYMAGEREZDEK
Hozzávalók: 5 gumó fokhagyma, fél l fehérbor, 1 dl ecet, 7,5 dkg cukor, 2 cseresznyepaprika, 8 szem szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt bors, 4 babérlevél, 1 rozmaring ág, 2 teáskanál só, 4 ek napraforgó olaj

Elkészítése: Szétszedjük a fokhagymagumókat, a gerezdeket meghámozzuk. 3 percig főzzük bor, ecet, cukor, só és a fűszerek keverékében. Üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk s egy éjjelen át, állni hagyjuk. Másnap még 5 percig főzzük, s miután kihűlt, levével együtt ismét övegekbe töltjük, hozzáöntjük az olajat. Légmentesen lezárjuk. Kitűnő grillezett húsokhoz, steakhez, sajtokhoz, vagy zsíros kenyéren.

SALÁTA, TÚRÓVAL.
Hozzávalók: 2 burgonya, néhány tojás, 1 kovászos uborka, 2 érett paradicsom, 5 dkg tejjel, vagy tejszínnel elkevert túró, 1 nyers uborka, 3-4 ek főtt zöldborsó, só, néhány salátalevél, 1 ek kapribogyó

Elkészítése: A tojásokat, s vele a burgonyát héjában megfőzzük.
Hosszában szétvágjuk az uborkát, besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd leöntjük róla a keletkezett vizet és feldaraboljuk. Lehámozzuk a burgonyát és a paradicsomot, karikára vágjuk. A túrót összekeverjük az apróra darabolt kovászos uborkával. Salátástálra helyezünk néhány salátalevelet, ráhalmozzuk a zöldséget, tojásszeletekkel körítjük. Ráöntjük a túrót, s közvetlenül tálalás előtt összekeverjük. A tetejére kevés túrót teszünk és meghintjük kapribogyóval.

1967-73-ig a Budapest Táncegyüttes cimbalmosa volt. Kapcsolatba került korunk zenéjével, népzenei, régi zenei felvételeket készít, filmzenékben játszik, s hogy első szólólemezét a Cimbalom Recital címűt elkészíthesse, erre felkészülhessen, kivált az Együttesből és a Berlini Komische Operhez szerződött, ahol a Felsenstein rendezte Háry Jánosban (Kodály daljátéka) játszott 1973 és 1975 között. Ekkor már együtt dolgozott Mihály Andrással és Kurtág Györgggyel. 1977-ben elnyerte a grand Prix de Disque (francia lemezakadémia) nagydíját. 1974-től 20 éven keresztül az Országos Filharmónia szólistája volt. Számos mű ősbemutatója fűződik nevéhez. Visszatérő vendége Európa rangos fesztiváljainak. Volt duója gitárral, cimbalommal, triója fuvolával, gitárral, illetve fuvolával, csellóval. Megalakulásától megszűnéséig a Budapesti Kamaraegyüttes tagja volt. 1994 óta Európa-szerte számos alkalommal játszotta el nagy zenekarral és a szerző vezényletével a Psychokosmost, Eötvös Péter számára írt cimbalomszólóját. Mesterkurzusokat is tart fiatal zenészeknek.

Forrás: DPG, Wikipédia