Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Kincses Veronika


Kincses Veronika, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, egyetemi tanár.
Szülei: Kincses György és Angyal Etelka. Tanulmányait a Zeneakadémián végezte 1968–1973 között, illetve a római Accademia di Santa Cecilián 1974-ben. 1973-ban a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. 2002 óta a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára.

CSIRKE MAJDNEM KÍNAI MÓDRA
Hozzávalók: 4 db konyhakész csirkecomb és 4 db csirkemell, 1 ek Vegeta, 10 dkg darált amerikai mogyoró, csipetnyi őrölt szerecsendió, 2 kk. porcukor, 1 ek olaj, 1 ek tejföl, 1 üveg ketchup, só, 1 kk méz

Elkészítése: A csirkecombokat és melleket annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy ellepje, hozzáadjuk a Vegetát, és lassan puhára főzzük. A megfőtt csirkehúsokat kiszedjük a léből, ha kihűlt kicsontozzuk, és 4-5 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat megkenjük mézzel, és a forró olajban pirosra pirítjuk.
Közben elkészítjük a mártást: a ketchupot, darált mogyorót, szerecsendiót és a tejfölt összekeverjük, majd feltesszük főni. Állandó keveréssel felfőzzük. A mártásnak sűrűnek kell lenni, hogy ha leöntjük vele a húskockákat, azon megmaradjon, és ne folyjon le. Ha túl sűrű, kevés csirkelével hígíthatjuk.
A kínai konyha ezt az ételféleséget Satee-nek nevezi.

HAGYMALEVES
Hozzávalók 4 személyre: 4 fej vöröshagyma (lehet póré is), 10-15 dkg sárgarépa, 1 db gyökér, 2 kk. liszt, 2 dl tejföl, fél citrom leve, 1 kk. félédes pirospaprika, fél dl olaj, só, bors

Elkészítése: A megmosott és megtisztított hagymát és a zöldségeket egész vékony szeletekre vágjuk, olajon megdinszteljük, felengedjük fél l vízzel, gyengén sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük. Leszűrjük, a levet is meg a sűrűjét is hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, a hagymát, a zöldséget átpasszírozzuk (turmixolhatjuk is). A péphez hozzákeverjük a lisztet, tejfölt, pirospaprikát.
Simára elkeverjük, hozzáadjuk a főzőlevet, és állandó keverés mellett jól felforraljuk. Citromlével ízesítjük, szükség esetén sóval és borssal utánízesítjük. Tálalásnál pirított zsemle vagy kenyérkockákat teszünk bele.

RÁNTOTT ZUCCHINI
Elkészítése: A megmosott, hámozatlan zucchinit 2 cm-es szeletekre vágjuk, fűszerezzük, lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Önállóan vagy burgonyapürével tálaljuk.
Könnyű finom étel, jólesik utána egy nagy pohár fröccs.

Forrás: DPG, Wikipédia