Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Szent Miklós


Szent Miklós (Patara, 270. március 15. – Myra (Mira, Müra), 343. december 6.) myrai püspök, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában, a pálinkafőzők és Kecskemét város védőszentje Magyarországon. Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is.

MIKULÁS-CSIZMA
Hozzávalók 2 csizmához és kb. 6 figurához:
A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 60 dkg finom minőségű kristálycukor, 1 csipet só, 1 db tojás, RAMA margarin a forma kikenéséhez, 2 db tojássárgája
A díszítéshez: 1 db tojásfehérje, 12,5 dkg porcukor
Elkészítése: A lisztet, a margarint, a cukrot, a sót és a tojást összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, 60 percre hűvös helyre tesszük.
A tésztát két réteg háztartási fólia között, kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk.
A csizma körvonalát pauszpapírra átrajzoljuk és kivágjuk. Az elkészült sablont a tésztára helyezzük és kivágjuk. A tésztából összesen 4 csizmát lehet kivágni.
2 csizmát egymás mellé helyezünk a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Margarinnal bekenünk két sütőpapír csíkot (8 x 20 cm) és a margarinnal bekent oldalt kifelé fordítva feltekerjük azokat. Egy-egy papírtekercset ráhelyezünk a két csizma szárára. A másik két csizmát felülről ráhelyezzük a papírtekercsekre, majd a széleket körben enyhén összenyomjuk. Az egészet bekenjük tojássárgájával. A csizma sarkait és ráncait a kés tompa élével karcoljuk be.
A maradék tésztából kis formákat alakítunk, és szintén a sütőlapra helyezzük. 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 15-20 percig sütjük. A sütőpapír tekercseket eltávolítjuk, és a csizmát hűlni hagyjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felét porcukorral elkeverjük. Kis átmérőjű habzsákba töltjük, és a csizma karimáját megrajzoljuk vele. A csizma szárának üregét megöltjük süteménnyel és más aprósággal.

MIKULÁSTORTA
Hozzávalók:
A diós piskótához: 6 tojás, 6-6 evőkanál porcukor és liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg darált dió, reszelt citromhéj, fahéj.
A diókrémhez és a díszítéshez: 20-20 dkg vaj és porcukor, 15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió, rumaroma, 1 piros marcipánrúd

Elkészítése: A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a fahéjjal, a citromhéjjal és a dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros tojássárgákat lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval és rumaromával ízesítjük.
A kihűlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony réteggel a külsejét is bekenjük, majd hűtőbe tesszük.
A marcipánmasszát átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú kiszúróval kis
Mikulásokat formázunk belőle. Tálalás előtt a torta oldalát durvára vágott dióval beszórjuk, a tetejét piros marcipán Mikulásokkal díszítjük.