Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Amor, más néven Cupido


Amor, köznyelvi alakjában Ámor, római mitológiai alak, a szerelem istene, más néven Cupido (latinul: vágy). Mai, köznyelvi alakjában, részben köznevesülve a szerelem jelképe.
A róla szóló történetek szinte részletről részlete egyeznek a görög Erósz legendáival.

ÁMOR ÁLMA
Hozzávalók: 40 dkg marhalapocka, 20 dkg zöldborsó, 2 fej vöröshagyma, 2 dl száraz fehérbor, 5 dkg sűrített paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj, KNORR Delikát ételízesítő, őrölt fekete bors

Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a lemosott, lecsepegtetett és 5 cm-es csíkokra vágott marhahúst. Ízesítjük áttört fokhagymával, őrölt fekete borssal, ételízesítővel, és ráöntjük a bort. Lassú tűzön, lefedve pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés vizet öntünk rá, hozzáadjuk a zöldborsót, és együtt készre pároljuk. Párolt rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 65 perc

AMOR ESCONDIDO (ELBÚJT SZERELEM) - MÁS NÉVEN: GATO ENCERRADO (ZSÁKBAMACSKA)
Hozzávalók: 3 banán, 6 szelet sajt (megfelel az Anikó sajt), 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 tojás, olaj, só

Elkészítése: A banánokat meghámozzuk, és elfelezzük. A feleket hosszában is kettévágjuk, s közéjük egy-egy szelet sajtot teszünk, majd ezeket a szendvicseket a két végükön egy-egy fogpiszkálóval összetűzzük, hogy ne essenek szét.
A tejből, a lisztből és a tojásból sűrű és sima tésztát keverünk. A banánszendvicseket belemártjuk a tésztába, majd bő forró olajban pirosra sütjük.
Tálalás előtt a fogpiszkálókat kidobjuk.