Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Matuz István


Matuz István (Nagykőrös, 1947. január 21. – ) Kossuth-díjas fuvolaművész, tanár.

BASZK CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb mirelit bontott csirke, só, bors, fokhagyma, fél l vörösbor, babérlevél, bazsalikom, ketchup, Worchestershire

Elkészítése: Olajon hagymát pirítunk. A csirkéket kis darabokra vágjuk, sót, borsot, bazsalikomot teszünk rá, s az olajban elősütjük. Sok fokhagymát teszünk bele, nyakon öntjük vörösborral, teszünk bele babérlevelet és ketchupot, kevés Worchester szószt (esetleg szójaszószt is, ha van). Sütőbe rakjuk, ha a levét kezdi elfőni, utána öntögetjük vörösborral.
Burgonyakrokettet adunk hozzá.

HÁZI RIGÓ JANCSI
Elkészítése: Rumos feketekávéba babapiskótát áztatunk, ha megszívta magát, üvegtálba jó tocsogósan lerakjuk. Tejszínhabot neskakaóval felverünk, a tálba öntjük, és a maradék babapiskótát beleszurkáljuk.
Lehűtjük, és még aznap fogyasztjuk.

Szülővárosában 1953-ban kezdte zenei tanulmányait, az Állami Zeneiskolában. 1961 és 1965 között a szegedi zeneművészeti középiskolában tanult tovább, ahol Sebestyén István volt a fuvolatanára. Ezt követően a Zeneművészeti Főiskolán tanult fuvolát 1966 és 1970 között, Hartai Ferenc és Kovács Lóránt tanítványaként. Végzése után, 1971–1972 között, a brüsszeli Conservatoire Supérieur tanársegédje (közben már a debreceni zenei középiskolában tanított), majd 1972–1974 között liège-i Opéra de Wallonie szólófuvolása volt. 1978-tól az Országos Filharmónia szólistájaként koncertezett. 1978-ban és 1980–81-ben a Pierre Boulez által irányított párizsi Institut de Recherche et de Coordination Acoustique-Musique (IRCAM) ösztöndíjasa volt, ezen kívül sokfelé tanított, többek között Párizsban, Brüsszelben, Liège-ben, Gentben, Amszterdamban, Szalonikiban, São Paulóban, Madridban, Münchenben, Frankfurtban, Londonban és Helsinkiben. 1975-től A Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatának adjunktusa, docense, professzora. 1998-tól az aveirói egyetem vendégprofesszora Portugáliában.

Forrás: DPG (Zenei KiMitTud), Wikipédia