Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Oszvald Marika


Oszvald Marika (Budapest, 1952. április 12. –) Jászai Mari-díjas magyar színésznő, operetténekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

ÍZES HÚS-KAVALKÁD
Hozzávalók: 1 kg sertés oldalas, 60 dkg sertés szűzpecsenye, 60 dkg pulykamell filé

Elkészítése: Vágjuk tízdekás darabokra az oldalast, majd fűszerezzük be őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, sóval és darált borssal. Hasonlóan fűszerezzük be a sertés szüzet és a pulykamellet is. Tegyük a húsokat egy nagy tepsibe, tegyünk mellé pár szem félbevágott vöröshagymát, és fokhagymát, egy-egy szem paradicsomot és paprikát. Öntsünk alá egy pohárnyi vizet, fedjük le alufóliával, majd forró sütőben pároljuk körülbelül egy órán keresztül.
Ha a pecsenyék már megpuhultak, vegyük le a fóliát a tétjéről, és süssük pirosra.

TEJSZÍNES GOMBASZÓSZ
Hozzávalók: 30 dkg apró szemű csiperkegomba, 3 szál újhagyma, másfél deciliter tejszín, só, darált bors, 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj

Elkészítése: Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a felkarikázott újhagymát, majd pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a négybe vágott gombafejeket, fűszerezzük darált borssal, ízesítsük sóval. Közepes lángon addig pároljuk, míg a gomba a saját párolólevét el nem párologta. Szórjuk meg a liszttel, keverjük jól össze, majd öntsük hozzá a tejszínt.
Keverjük simára, és jól forraljuk ki.

1974-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakát Vámos László osztályában (1971-től). 1971–1972 között a Szegedi Nemzeti Színház, 1972-től napjainkig a Fővárosi Operettszínház elismert tagja.
Kitűnően táncol és énekel.
Fellépett többek között: Münchenben, az USA-ban, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban és Japánban is.

Forrás: DPG, Wikipédia