Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Zászkaliczky Tamás


Magyar orgonaművész. Született: 1943-ban, Budapesten.
Tanulmányait 1969-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd 1971-1972-ben a Sibelius Akadémián, Helsinkiben végezte.
Mint orgonaművész rendszeresen koncertezik belföldön és külföldön
Az Editio Musica Budapest zeneműkiadó munkatársaként (1972-től) közreadások a régi billentyűszene területén, legfontosabb J. S. Bach összes orgonaművének közreadása 11 kötetben

SZŐLŐMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 pohár tejföl, kevés liszt, só, 2 fürt szőlő

Elkészítése: Félliternyi szőlőt megmosás után húslében megfőzzünk. Habarást készítünk (4-4 ek tejfölből és 1 ek lisztből), simára kavarjuk, porcelánedénybe tesszük, a megfőtt szőlőt levével együtt beleöntjük, ügyelve arra, hogy a fövés közben az edény aljára ülepedett magvakat ne öntsük hozzá. Pici sót teszünk bele, és még egyet forralunk rajta. Főtt hússal és krumplipürével tálaljuk. Hideg sült húshoz is jó.

TORDAI GOMBÁS TEKERCS
Hozzávalók: 4 tojás, só, kevés olaj vagy vaj, 10 dkg gomba, 1 fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A tojásfehérjét habnak felverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és ahány tojás, annyi csipet sót. Összekavarjuk, kikent palacsintasütőbe öntjük, és szép halványpirosra sütjük.  A gombát előkészítjük (mossuk, puhára főzzük, majd kicsi olajban hagymával, borssal, petrezselyemzölddel, kis vízzel, csipet sóval megpároljuk.)
A masszát a kihűlt tojásra kenjük, majd szoros tekercset készítünk. Tálalásig meleg helyen tartjuk. Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és úgy rakjuk a pecsenye mellé. Önálló ételként is fogyasztható, ilyenkor sült burgonyát, majonézt adhatunk hozzá.

TÖLTÖTT ROSTÉLYOS
Hozzávalók: 4 szelet marharostélyos, fél kg disznóhús, 10 dkg rizs, 1 dl tejföl, fél fej vöröshagyma

Elkészítése: A rostélyos mindkét oldalát kiverjük, kissé megsózzuk. A disznóhúst ledaráljuk, és olajban megpároljuk. A hagymát zsírban meglankasztjuk, hozzáadjuk a rizst, és puhára pároljuk. A párolt darált húst a rizzsel összekeverjük, ezt a tölteléket a rostélyos szeletekre tesszük, összecsavarjuk, és hústűkkel összetűzzük. Hőálló edényben forró olajba tesszük, majd sütőben átsütjük. Amikor készen van, a hús levét tejföllel behabarjuk, és a rostélyosra öntjük.

Forrás: DPG, Wikipédia