Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Balázs Péter


Balázs Péter (Budapest, 1943. március 5. –) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, színházigazgató.

LIBACOMB - AHOGYAN BALÁZS PÉTER SZERETI
Hozzávalók: 1 db libacomb, sör, feketebors, majoránna, fokhagymapor, olaj, só

Elkészítése: Az olajat összekeverem a fűszerekkel. A libacomb bőrét bevagdosom, majd az egészet jó alaposan bekenem a fűszeres olajjal. Tepsibe teszem, kicsi vízzel felöntöm, és beteszem a sütőbe. Százhatvan fokon kb. ötven percig sütöm. Mikor elkezd pirulni, sörrel locsolgatom egészen addig, míg kész nem lesz.
Sült krumplit tálalok mellé, de burgonyapürével vagy hagymás, tört burgonyával is nagyon ízletes. Természetesen dinsztelt lila káposztát is készítek hozzá.

Művészcsaládból származik. Édesanyja Mednyányszky Henriett balett művész; édesapja, Balázs János színész, rendező. Nagynényje - keresztanyja, Mednyánszky Ági színművésznő.

Középiskolai tanulmányait a Toldi Gimnáziumban kezdte, a Rákóczi Gimnáziumban érettségizett.
Építészmérnöknek készült, de édesapja ellenzése ellenére a színész mesterséget választotta.

1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályája a veszprémi Petőfi Színházban kezdődött, majd 1970-ben a budapesti Vígszínházban folytatódott, ahol 1989-ben rendezőként is feladatot kapott. 1995-től szabadfoglalkozású színész.

Főleg komikus szerepeiről ismert, több filmben is játszott, és népszerű szinkronszínész.
Forrás: DPG, Wikipédia