Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Benkóczy Zoltán


Benkóczy Zoltán színész, 1946. április 3-án született Apátfalván. 1961-1964 között a makói József Attila Gimnázium diákja volt.

BORKORCSOLYA
Hozzávalók: 3 csomó vágott petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, 8 tojás, 1 kk. bors, 1 csapott ek pirospaprika, 1 ek liszt, olaj, só

Elkészítése: A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a vágott petrezselyemzöldet és a lereszelt fokhagymát, a lisztet és a fűszereket.
Simára keverés után kb. másfél órát állni hagyjuk. Akkor tarkedli (tükörtojás) sütőbe téve kevés olajon 1-1 evőkanálnyi masszát mindkét oldalán pirosra sütünk.

PARADICSOMOS ZÖLDBAB
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 50 dkg sovány darált sertéshús, 1 gerezd fokhagyma, 2 doboz (10 dkg.) paradicsompüré, 2 ek zsír, só, bors, pirospaprika

Elkészítése: Egy lábosba teszünk 2 ek zsírt, s ebben többszöri keveréssel elősütjük a tetszés szerint fűszerezett darált húst.
Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldbabot. Állandó keveréssel fedő alatt fél órát pároljuk. Ezután belekeverjük a paradicsompürét, s annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Ha felforrt, utánízesítjük és még negyed órát lassan főzzük.
Ha kissé savanykás, kevés cukorral édesíthetjük.

1966-ban kezdte pályáját a kecskeméti Katona József Színházban, 1967-ben lépett először színpadra a My Fair Lady-vel. 1973-ban szerepelt először filmben, ami a Régi idők focija volt.

1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-szakán Vámos László osztályában. 1972 óta a Budapesti Operettszínház tagja és játszik a Turay Ida Színtársulatban is. Az operett műfaj egyik legkedveltebb szerepkörében, mint bariton buffo arat sikereket, de musicalekben is gyakran látható. 1980-ban alapító tagja volt a Rock Színháznak.
2006 óta Apátfalva község díszpolgára.

Forrás: DPG, Wikipédia