Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Koltai Róbert


Koltai Róbert (Budapest, 1943. december 16. –) Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész.
1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1971-ben házasságra lépett Pogány Judittal. Pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, de játszott a pécsi és a budapesti Nemzeti Színházban, valamint a Veszprémi Petőfi Színházban. Elsősorban filmszerepeiben illetve filmrendezőként vált ismertté.

GYÜMÖLCSKEHELY
Hozzávalók: 2 banán, 2 narancs, 2 kivi, 2 mandarin, 1 doboz ananászkonzerv, 2 alma, tejszínhab, mandula, likőr

Elkészítése: A darabolt ananászkonzervet egy üvegtálba öntöm. A nyers gyümölcsöket megtisztítom, megmosom, gerezdekre szedem, illetve felkarikázom, és az ananászhoz keverem. Fagylaltos-kelyhekben tálalom egy kis gyümölcslikőrrel meglocsolom, tejszínhabot nyomok a tetejére. Manduladarabokkal és gyümölccsel díszítem.
Nyáron 1-2 gombóc fagylaltot is teszek bele.
Elkészítési idő: ügyességtől függ

MEDITERRÁN CSIRKEMELL
Hozzávalók: 70 dkg csirkemellfilé, 10 dkg kaliforniai paprika, 10 dkg kecskesajt, 15 dkg bacon, 1 kg burgonya, 5 dkg ruccola, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, só, bors, bazsalikom

Elkészítése: A csirkemellfiléket kettényitjuk, kiklopfoljuk, sóval, bazsalikommal fűszerezzük. A kaliforniai paprikát felcsíkozzuk, kis serpenyőben szétterítjük. Miután kihűlt, az előkészített csirkemellekbe helyezzük, mellé tesszük a csíkokra vágott kecskesajtot, majd feltekerjük, és bacon szalonnával beburkoljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Mellé tejszínes bazsalikommártást és ruccolás burgonyát tálalunk.

MINDENT BELE BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl majonéz, tejföl, citromlé, bors, uborka, paprika, olajbogyó, párolt zöldség, felvágott, főtt tojás, ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzöm. A majonézt összekeverem egy-két kanál tejföllel, citromlével, kevés törött borssal. A burgonyát megtisztítom, kockára vágom, belekeverem a majonézbe. Aztán szétnézek a hűtőszekrényben és a kamrában, és amit találok, belevágom. A nyers, vagy csemege uborkát először hosszában kettévágom, majd felkarikázom. A magház nélküli paprikát kis csíkokra vágom, a sonkát, párizsit hasonlóképpen szeletelem. A keménytojást négybe vágom. A konzervzöldséget leszűröm. Az egészet egy nagy tálban óvatosan összekeverem, néhány órára hűtőszekrénybe teszem. Tálaláskor olajbogyóval, friss uborkával, paprikával, esetleg salátalevéllel díszítem.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

Forrás: DPG, Wikipédia