Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Károlyi Mihály


Nagykárolyi gróf Károlyi Mihály, teljes nevén: Károlyi Mihály Ádám György Miklós politikus, miniszterelnök, az első magyar köztársasági elnök, emigráns baloldali, másfél évig a Rákosi-rezsim „útitársa” volt.

KÁROLYI-SALÁTA
Hozzávalók: 25 deka burgonya (főtt), 10 deka kovászos uborka, 10 deka zöldpaprika, 25 deka friss paradicsom, 2 fej saláta, 2 keménytojás, 2.5 deci tartár, 1 csomó zöldpetrezselyem.

Elkészítése: a burgonyát, uborkát és a keménytojást karikára, a zöldpaprikát pedig metéltre vágjuk. A lehámozott paradicsomot kettévágjuk, magját kinyomjuk és kockára vagdossuk. Az egyik fej salátát szintén metéltre vágjuk. Tartármártással összekeverjük. Vágott petrezselyemmel beszórjuk és a másik fejes salátával körítjük.

KÁROLYI-SALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg burgonya, 10 dkg kovászos uborka, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöld-paprika, 3 kemény tojás, 1 fej saláta, 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, fél citrom leve, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítése: A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát, hámozott kovászos uborkát, a főtt tojásokat. A paradicsomot meghámozzuk, feldaraboljuk, a salátát leveleire szedjük, és metéltre vágjuk. Hozzáadjuk a már összeaprított keverékhez. A majonézt simára keverjük a tejföllel, a citromlével, a borssal, a sóval, és ráöntjük a salátára. Óvatosan összekeverjük, 15-20 percig állni hagyjuk, majd finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

KÁROLYI-SALÁTA MAGYAROSAN
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 30 dkg paradicsom, 20 dkg zöldbab, 20 dkg ecetes uborka, 20 dkg nem csípős zöldpaprika, 1 fejes saláta, 1 kemény tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem
A tartármártáshoz: másfél dl majonéz, 2-4 evőkanál fehérbor, 2 evőkanál citromlé, 2 kávéskanál mustár, fél dl tejföl, késhegynyi porcukor, törött bors, só ízlés szerint

Elkészítése: A burgonyát és a friss zöldbabot megfőzzük. A burgonyát, a paradicsomot, az ecetes uborkát és a kemény tojást kockára, a zöldpaprikát és a salátát csíkokra vágjuk, és hozzáadjuk a 3 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Az egészet tartármártással összekeverjük. Salátástálban halomba rakjuk, és zöldpetrezselyemmel meghintjük.

Károlyi Mihály, gróf (Fót, 1875. március 4. – Vence, Franciao., 1955. március 19.): liberális, majd demokrata politikus, Magyarország köztársasági elnöke. A nagybirtokos Károlyi család leszármazottja. 1901-től a Szabadelvű Párt tagja, 1905-ben a Függetlenségi Párt országgyűlési képviselője. Rövid ideig az Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) elnöke. 1910-ben pártonkívüli függetlenségi programmal szerzett mandátumot. 1912-ben a Justh Gyula vezette Függetlenségi Párthoz csatlakozott, melynek 1913-ban elnöke lett. Egyre határozottabban szembefordult az uralkodó osztályok politikai módszereivel, különösen a Tisza István-féle erőszakos irányzattal.
A II. világháború éveit Angliában töltötte. – 1920-tól kezdve szorosan együttműködött a Kommunisták Magyarországi Pártjával, 1931-ben Tiétek a föld c. agitációs iratát itthon a magyar kommunisták terjesztették. Fellépett Sallai és Fürst érdekében, valamint az SZU mellett; élére állt a franciaországi, majd az angliai emigráns magyar antifasiszta szervezeteknek, nagy szerepe volt a haladó erők tömörítésében. 1946. májusában hazatért, 1946-től 1949-ig Magyarország párizsi követe volt. 1949-ben lemondott. Élete utolsó éveit a politikától visszavonulva Franciaországban töltötte. Írt egy drámát (Ravelszky). Hamvait 1962. márciusban hazaszállították és a Kerepesi temetőben, mauzóleumban helyezték el.
Wikipédia